Usturoiul este nelipsit din alimentația multor români. Cercetătorii au aprofundat beneficiile sale și au studiat impactul consumului de usturoi asupra organismului nostru.
Ce se poate întâmpla în corpul tău dacă mănânci usturoi în fiecare zi
Usturoiul are multe beneficii pentru sănătate. Totuși, ca orice aliment, usturoiul trebuie consumat cu măsură și nu trebuie făcut exces.
Conform studiilor, inflamația cronică poate dăuna imunității prin reducerea numărului de leucocite. Studiile au investigat efectele extractului de usturoi asupra organismului. Acest lucru se datorează în mare parte alicinei, un compus care conține sulf, prezent în plante precum ceapa și usturoiul.
O analiză a constatat că usturoiul ar putea avea efecte antivirale datorită compușilor numiți organosulfuri. Cercetătorii cred că usturoiul ajută la prevenirea pătrunderii și replicării virusurilor în celulele noastre.
Studiile arată că gestionarea nivelului de colesterol este importantă, deoarece colesterolul ridicat crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Există numeroase dovezi științifice care atestă că usturoiul îmbunătățește nivelul colesterolului. Impactul usturoiului asupra sănătății imunitare, împreună cu potențialul său de a reduce nivelul colesterolului, ar putea contribui și la scăderea tensiunii arteriale.
O analiză din 2024 a constatat că persoanele cu hipertensiune arterială care au luat zilnic peste 1200 mg de extract de usturoi maturat au redus semnificativ atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică.
Usturoiul îmbunătățește nu doar nivelul colesterolului, ci și nivelul glicemiei. Studiile au arătat că extractul de usturoi maturat a ajutat la stabilizarea zahărului din sânge prin influența directă asupra celulelor beta din pancreas. Aceste celule sunt responsabile de producerea insulinei, hormonul care controlează nivelul de glucoză din sânge.
Usturoiul este, de asemenea, o sursă de antioxidanți. Aceștia ajută la reducerea inflamației din organism. Există dovezi care sugerează că antioxidanții din extractul de usturoi pot reduce neuroinflamația, susținând funcția sănătoasă a creierului odată cu înaintarea în vârstă.