Reclamă

Cel mai important lucru pe care e recomandat să-l eviți dacă ai glicemia peste 100 dimineața. Sfaturi utile de la specialiști

Nutriționiștii au dezvăluit care este cel mai important lucru pe care e recomandat să-l eviți dacă ai glicemia peste 100 dimineața. Persoanele care se confruntă cu prediabetul trebuie să fie mult mai atente la obiceiurile alimentare pentru a-și putea menține sănătatea organismului pe termen lung.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 22 mai 2024, 6:22

Specialiștii spun că persoanele prediabetice nu prezintă întotdeauna semne evidente. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Sua, mai mult de 1 din 3 adulți americani au prediabet, deși nu cunosc acest lucru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai important lucru pe care e recomandat să-l eviți dacă ai glicemia peste 100 dimineața

Vestea bună este că persoanele cu prediabet pot inversa acest proces. Nu trebuie ca viața lor să ajungă în punctul în care primesc diagnosticul de diabet de tip 2.

Persoanele care au nevoie să-și controleze nivelul zahărului din sânge trebuie să fie atente la obiceiurile alimentare zilnice. Lucrul numărul unu de evitat dacă ai glicemia peste 100 dimineața este săritul peste mese.

Specialiștii spun că poate fi mai greu să reglezi nivelul zahărului din sânge dacă alegi să sari peste mesele pe care ți le planifici.

Săritul peste mese poate cauza modele neregulate ale glicemiei pe parcursul zilei. Nivelurile de zahăr din sânge poate scădea când sari peste mese. Totodată, acestea poate crește când alegi să consumi din nou alimente.

Reclamă

Organismul are nevoie de fluctuații constanta pe tot parcursul zilei, însă aceste fluctuații nu trebuie să fie unele drastice.

Glicemia care scade prea mult poate cauza bătăi mai rapide ale inimii, transpiratie, nervozitate și anxietate. Nu doar scăderea zahărului din sânge este problema.

Săritul peste o masă, în special micul dejun, duce, de asemenea, la niveluri de zahăr din sânge mai ridicate decât în mod normal. Este bine să-ți pregătești mesele din timp. Așa te vei asigura că ai un nivel constant al zahărului din sânge, sugerează specialiștii de la Eating Well.

Reclamă

Ce este prediabetul și ce efecte are asupra organismului

Prediabetul este o afecțiune în care glicemia este mai mare decât în mod normal, dar nu este suficient de pare pentru a pune diagnosticul de diabet. Persoanele cu prediabet pot fi diagnosticate pe baza unor măsurători standard. Asociația Americană de Diabet spune că măsurătorile standard cuprind:

  • Nivelul hemoglobinei (glicemia medie pe două sau trei luni): 5,7% până la  6,4%
  • Glucoza plasmatică/ serică a jeun: 100 până la 125 mg/dL
  • Test de toleranță la glucoză orală: 140 până a 199 mg/dL

Aceste măsurători se fac prin testele de sânge. Anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, trigliceridele mari și nivelurile scăzute de colesterol HDL, sunt factori de risc pentru prediabet.

Când ai prediabet, crește și riscul de a evolua spre diabet de tip 2 și a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral. Pentru a menține valorile normale poți urma câteva sfaturi pentru prevenirea prediabetului.

Fă-ți timp pentru activitățile fizice zilnice

A fi activ încurajează celulele musculare să folosească glucoza în fluxul sanguin pentru a crea energie. Acest lucru ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină pentru a scădea nivelul zahărului din sânge.

Specialiști recomandă să fii activ cel puțin 150 de minute pe săptămână, ceea ce înseamnă aproximativ 30 de minute pe zi, de cinci ori pe săptămână

Încearcă să ai o alimentație echilibrată

Acest tip de masă nutritivă și echilibrată te poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Metoda farfurii pentru diabet sugerează umplerea farfuriei cu legume fără amidon, proteine și carbohidrați.

Jumătate din farfurie ar trebui umplută cu legume fără amidon, un sfert de farfurie cu proteine și un sfert de alimente cu carbohidrați. Toate împreună trebuie consumate alături de un pahar cu apă sau o băutură fără calorii.

Alege alimente cu un indice glicemic scăzut

În timp ce toate alimentele pot fi încadrate într-o dietă echilibrată și hrănitoare, alimentele cu un indice glicemic mai scăzut, cum ar fi cerealele integrale bogate în fibre, nucile și leguminoasele, duce la creșterea treptată a nivelului de zahăr din sânge.

Acest lucru promovează echilibrul zahărului din sânge pe tot parcursul zilei și ajută la menținerea unui nivel de energie constant, scrie Healthline.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×