Reclamă

Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice

Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai complicat și depinde de mai mulți factori. Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi, de fapt.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 16 mai 2024, 7:48

Activitatea fizică zilnică trebuie să țină cont și de nivelul tău de anduranță, de intensitatea antrenamentelor și de starea ta de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi

Răspunsul scurt este că nu te poți antrena zilnic, mai ales dacă nu te-ai antrenat o lungă perioadă de timp. Exercițiile fizice stresează corpul. Dacă somnul și recuperarea nu sunt pe măsură, corpul tău va suferi și nu îți va oferi rezultatele pe care le dorești.

Majoritatea experților în fitness recomandă să ai zile de odihnă în rutina de antrenament. Acestea vor permite mușchilor să se recupereze și să se repare. Ei spun că ar trebui să existe cel puțin o zi de odihnă între antrenamente pentru a evita leziunile.

Pe măsură ce lucrezi corpul și nivelul de fitness se îmbunătățește, poți crește treptat frecvența și intensitatea antrenamentelor, dar este totuși important să incluzi și odihna în acest program.

Antrenamentul oferă numeroase beneficii non-estetice care contribuie la sănătatea și bunăstarea generală. Specialiștii nu spun că nu e bine să te antrenezi zilnic, ci doar că ai nevoie de odihnă și trebuie să ții cont și de semnele date de corpul tău.

Reclamă

Care sunt beneficiile sportului asupra organismului

S-a demonstrat că antrenamentul de rezistență crește densitatea osoasă, reducând riscul de osteoporoză și fracturi, în special la adulții în vârstă. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și mobilității articulațiilor, sporind flexibilitatea și reducând riscul de rigiditate legat de vârstă.

Antrenamentul poate ajuta și la un metabolism crescut, sensibilitate îmbunătățită la insulină și control mai bun al zahărului din sânge, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutății și poate reduce riscul de boli cronice precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Reclamă

Cel mai bun mod de a aborda antrenamentele zilnice, dacă optezi pentru ele este să te asiguri că nu lucrezi aceiași mușchi folosind aceleași antrenamente în fiecare zi.

Specialiștii au dat și un exemplu pentru cei care doresc să se antreneze zilnic. Dacă luni optezi pentru un antrenament de forță, marți poți opta pentru cardio. Aici poți include alergarea, ciclismul, înotul. Ziua de miercuri poate fi mai redusă în intensitate, dar poți face yoga, stretching, mers pe jos. Joi poți opta pentru un alt antrenament de forță pe partea inferioară a corpului. Aici poți include exerciții precum fenuflexiuni, fandări. Vineri poți face cardio sau HIIT. Sâmbătă poți opta pentru drumeții, sporturi recreative, plimbare relaxată cu bicicleta, dar duminică e musai să te odihnești.

Nu uita niciodată să-ți asculți corpul și să ajustezi rutina de antrenament după cum este necesar. Dacă te simți obosită sau ai dureri excesive, este important să faci o pauză. Să lași corpul să se recupereze. Asigură-te că ai parte de nutriția, hidratarea și somnul adecvate în rutina ta de antrenamente pentru a susține obiectivele.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna iulie 2024. Balanțele se întorc în trecut
Vara continuă cu succes pentru câteva dintre zodii. Citește horoscopul dragostei pentru luna iulie 2024 și află despre ce este vorba. Cele 12 semne își vor găsi locul special alături de cei dragi. Leii...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iulie 2024. Zodiile renunță la măști și își arată adevărata personalitate
Este perioada ideală pentru vindecare și pentru a face pace cu trecutul mai puțin pozitiv. Citește horoscopul lunii iulie 2024 și află detalii despre toate zodiile în parte. Atunci când începe sezonul Leului toți...
3
O femeie elf, într-o rochie albastră
Horoscop
Zodii care sunt testate de Univers în iulie 2024. Nativii care se pot confrunta cu provocări în perioada următoare
Ai mai jos lista cu zodii care sunt testate de Univers în iulie 2024. Deși provocarea se simte la fiecare pas pentru acești nativi, astrele îi vor ajuta să se reconecteze cu stima de...
4
O femeie machiată natural
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
5
Prăjitura răsturnată cu piersici pe un platou de sticlă cu picior
Rețete
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici este un desert clasic, cu o prezentare spectaculoasă și un gust delicios. Baza caramelizată cu piersici adaugă o notă de dulceață și savoare, în timp ce aluatul este pufos și...
PARTENERI
×