Reclamă

Cât de sigură este proteina din zer pentru sănătate și cum să o alegi pe cea mai bună pentru tine

Proteina din zer este extrasă din lichidul care rămâne după ce laptele se încheagă la fabricarea brânzei. Este un supliment popular printre sportivi și reprezintă o modalitate ușoară prin care poți să îți crești aportul zilnic de proteine. Chiar dacă popularitatea ei este în creștere, află cât de sigură este proteina din zer pentru sănătate.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 2 mai 2024, 6:46

Dacă ai o rutină de antrenament bine stabilită și vrei să alegi un supliment care să te ajute să îți mărești masa musculară, aceasta poate fi o variantă accesibilă. Află care este cea mai potrivită pentru tine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este și cât de sigură este proteina din zer

Zerul este compus din mai multe proteine, printre care beta-lactoglobulina și alfa-lactalbumina. Conține toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul tău are nevoie pentru a își îndeplini funcțiile vitale. Cum ar fi construirea de noi proteine și producerea de hormoni și neurotransmițători.

Suplimentarea cu proteine din zer poate fi utilă dacă organismul tău are nevoi crescute de proteine. Dacă faci efort constant în sala de forță și vrei să îți crești masa musculară. În primul rând, este important să ai o dietă echilibrată.

Tipuri de proteine din zer

Există trei tipuri de proteină din zer utilizate pentru fabricarea suplimentelor de pudră proteică:

Reclamă
  • Concentrat de proteine din zer: Conține 35-80% proteine împreună cu grăsimi și lactoză, un zahăr care se găsește în lapte.
  • Izolat de proteine din zer: Conține 85-90% proteine și are un conținut scăzut de grăsimi și lactoză.
  • Hidrolizat de proteine din zer: Acest tip de zer este pre-digerat, ceea ce înseamnă că este descompus pentru a accelera absorbția în tractul digestiv.

Organismul descompune proteinele în aminoacizi, care sunt „blocurile de construcție” ale proteinelor. Aminoacizii sunt necesari pentru construcția proteinelor unice în corp, care au ca beneficii creșterea și regenerarea mușchilor. De asemenea, oferă structură oaselor, părului, unghiilor și pielii tale.

Beneficiile proteinei din zer

Reclamă

Printre beneficiile suplimentelor de proteine din zer pentru sănătate se află creșterea masei musculare și a forței. Contribuie și la reducerea factorilor de risc pentru boli de inimă. Suplimentele de proteine din zer te pot ajuta în susținerea recuperării musculare după exerciții intense, prin accelerarea reparației musculare și restabilirea funcției musculare.

Dacă vrei să știi cât de sigură este proteina din zer pentru sănătate, află că aceasta contribuie și la pierderea în greutate, pentru că ajută la reducerea apetitului. Prin creșterea hormonilor care induc senzația de sațietate, cum ar fi peptidele pe care le conține.

Specialiștii recomandă un aport alimentar zilnic de proteine de 0,8 grame pe kg de greutate corporală, adică 0,36 grame de proteine pe kilogram, potrivit Health. Dacă faci sport și vrei să îți dezvolți mușchii, este nevoie să consumi mai mult de 2,0 g/ kg pe zi de proteină.

Proteina din zer este în general considerată sigură pentru sănătate și nu este asociată cu efecte secundare. Cu toate acestea, nu este alegerea potrivită dacă ești vegană și excluzi produsele de origine animală din dieta ta, deoarece este derivată din laptele de animale. Totodată, dacă ești alergică la lapte trebuie să eviți proteina din zer.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
cartonașe cu simboluri chinezești ținute în mână de o femeie
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
O femeie care se uită în frigider, noaptea
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
fată frumoasă pe un lac ține o lună în mână într-un apus
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Șarlotă de căpșuni și pișcoturi pe un platou de sticlă
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI
×