Poate și ție ți s-a întâmplat să fierbi un ou tare și să descoperi un inel verde în jurul gălbenușului atunci când ai tăiat ouăle. Bucătării spun că este perfect normal ca un inel gri-verzui să apară în jurul gălbenușului de ou fiert. Chiar dacă nu arată foarte plăcut, acesta nu este dăunător.
De ce se înverzește gălbenușul ouălor fierte
Nutriționiștii spun că inelul verzui din jurul gălbenușului apare ca o reacție chimică. Reacția chimică implică sulf, din albușul de ou, și fier, din gălbenușul de ou.
Aceste două componente reacționează în mod natural pentru a forma sulfură feroasă la suprafața gălbenușului.
Reacția este de obicei cauzată de supragătire, dar poate fi cauzată și de o cantitate mare de fier din apa de gătit. Pentru a elimina acel inel verzui tot ce trebuie să faci este să eviți supragătirea ouălor. Totodată, bucătarii recomandă să răcești rapid ouăle după gătire.
Trece ouăle pe sub un jet de apă rece imediat după fierbere. Mai poți, de asemenea, să pui ouăle fierte într-un vas plin cu gheață.
După ce ouăle s-au răcit complet este recomandat să le pui la frigider cu coajă până când ești pregătită să le folosești. Ouăle fierte pot fi refrigerate până la o săptămână, spun nutriționiștii de la EatThis.com.
Este bine să mănânci ouă cu gălbenuș verde?
Specialiștii spun că un ou mai vechi poate, de asemenea, să facă un inel verge în jurul gălbenușului. Specialiștii spun că trebuie să fierific cu atenție data de expirare a ouălor pe care urmează să le gătești.