Reclamă

Maritozzi. Rețetă de brioșe italiene cu cremă de frișcă

Maritozzi este denumirea unor brioșe sau chifle tradiționale italiene, umplute cu cremă de frișcă. Aluatul se prepară cu ulei de măsline extravirgin, nu cu unt, precum brioșele clasice. Specială la aceste brioșe este aromă unică de miere cu citrice și vanilie. După umplerea cu frișcă, desertul devine cu adevărat irezistibil.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 22 aprilie 2024, 5:52

Rețeta acestor brioșe datează din anii 1800 și simbolizează dragostea. Se povestește că aceste brioșe italiene cu cremă au fost oferite de viitorii soți viitoarelor lor mirese, în prima vineri a lunii martie, care era considerată Ziua Îndrăgostiților. În interiorul cremei ascundeau inelul de logodna sau alt cadou simbolic de aur.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O altă legendă spune că fetele coceau brioșele pentru a atrage atenția tinerilor din orașul lor. Viitorul soț trebuia să aleagă brioșa fetei care îi plăcea. Chiar dacă nu respectăm tradiția acestor brioșe, merită preparate pentru momentele dulci ale zilei.

Urmărește mai jos rețeta detaliată cu listă de ingrediente și pașii necesari, pentru a prepara și tu delicioasele brioșe.

Maritozzi – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestui desert de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru crema de frișcă, conform listei de mai jos.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 500 gr făină
  • 25 gr zahăr
  • 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de sare
  • 250 ml lapte
  • 40 gr miere
  • 1 ou
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 60 ml ulei de măsline extravirgin
  • coajă de portocală și coajă de lămâie.

Pentru uns aluatul:

  • 1 ou
  • 1 linguriță de lapte.
Reclamă

Pentru cremă:

  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 50 gr zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie.

Rețeta pentru Maritozzi – Mod de preparare

Se începe cu prepararea aluatului, care necesită un timp de frământare, dar și un timp de dospire, pentru că este un aluat cu drojdie. După dospire, se formează brioșele, care se mai lasă o perioadă de timp în tavă pentru a se dezvolta.

Crema de frișcă o poți prepara după coacerea brioșelor, în timp ce acestea se răcesc.

Cum prepari aluatul pentru brioșe italiene

Trece făina prin sită într-un bol mare sau direct în bolul mixerului. Adaugă zahărul, drojdia, sarea și amestecă. Creează un loc mai adânc la mijloc și adaugă acolo mierea, oul, extractul de vanilie, cojile de citrice răzuite fin și uleiul. Amestecă pentru omogenizare, apoi toarnă laptele puțin câte puțin, în timp ce amesteci toate ingredientele din bol. După ce se formează aluatul, frământă-l timp de 7-8 minute, până când devine compact.

Unge bolul cu ulei, pune aluatul în el și acoperă-l cu un ștergar curat. Lasă-l la dospit timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.

Cum formezi și coci brioșele Maritozzi

După ce aluatul s-a dospit suficient, împarte-l în 12 bucăți, pe care le modelezi sub formă de bile. Așază bilele de aluat într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, lăsând spațiu între ele să se dezvolte. Acoperă tava cu un prosop curat și mai lasă brioșele la dezvoltat până când își dublează volumul, timp de aproximativ 1 oră.

Descoperă și o rețetă de biscuiți din bucătăria italiană, denumiți Canestrelli.

Înainte de a introduce tava în cuptor, unge brioșele ou amestecat cu lapte și încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi, coace brioșele pentru aproximativ 15 minute, până când se rumenesc frumos. După coacere, lasă brioșele să se răcească pentru a le putea secționa.

Crema de frișcă pentru Maritozzi se prepară foarte simplu. Se amestecă smântâna rece până când devine consistentă, apoi se adaugă zahărul și vanilia și se continuă amestecarea până când se obține o frișcă mai fermă.

Pune crema de frișcă într-un săculeț de decorat deserturi. Crestează fiecare brioșă pe jumătate, în partea de sus, dar fără a străpunge și baza baza. Umple fiecare brioșă cu cremă și netezește-o cu o spatulă.

Apoi, decorează brioșele cu zahăr pudră și așază-le pe platouri.

Patru brioșe Maritrozzi pe un grătar
Brioșele italiene nu sunt foarte dulci, pot fi consumate la micul dejun / Shutterstock

Dacă adori gogoșile și ești în căutarea unei rețete mai deosebite, încearcă rețeta de bomboloni. Este o rețetă de gogoși din bucătăria italiană.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
2
O femeie cu un voal și flori
Horoscop
Viața devine mai bună pentru 3 zodii începând cu 15 aprilie 2025. Astrele le pavează drumul cu oportunități
Viața devine mai bună pentru 3 zodii începând cu 15 aprilie 2025. Tranzitele cosmice din această perioadă contribuie la transformare. Nimc nu se mai rezumă la speranță, totul poate deveni o posibilitate reală, concretă....
3
Pierce Brosnan, cu ochelari de soare, în costum, alături de soția sa
Divertisment
Soția lui Pierce Brosnan a fost mereu ținta ironiilor despre corpul ei, dar a reușit să slăbească. Cum arată acum după ce a scăpat de peste 40 de kg
Soția lui Pierce Brosnan a fost mereu ținta ironiilor despre corpul ei, dar acum a reușit să slăbească. Actorul și partenera sa i-au fost alături lui George Clooney cu ocazia debutului său pe Broadway....
4
Copil care ține în mână un coș cu ouă de Paște
Timp liber
Vacanța școlară de Paște 2025. În ce perioadă vor sta acasă copiii
Vacanța școlară de Paște 2025, cunoscută și sub denumirea de vacanța de Paște, este programată în perioada vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025. Astfel, elevii vor beneficia de o pauză de...
5
Cuplu într-o cameră luminoasă, cu inimi alături
Horoscop
Relațiile se îmbunătățesc pentru câteva zodii în săptămâna 14 – 20 aprilie 2025. Cine sunt nativii care pot avea parte de noroc
Sezonul retrogradelor a luat sfârșit, iar trecutul a oferit lecții importante de care e bine să ții cont. Relațiile se îmbunătățesc pentru câteva zodii în săptămâna 14 – 20 aprilie 2025. E vorba despre...
PARTENERI
×