Home // Lifestyle // Rețete // Maritozzi. Rețetă de brioșe italiene cu cremă de frișcă
Maritozzi. Rețetă de brioșe italiene cu cremă de frișcă
Maritozzi este denumirea unor brioșe sau chifle tradiționale italiene, umplute cu cremă de frișcă. Aluatul se prepară cu ulei de măsline extravirgin, nu cu unt, precum brioșele clasice. Specială la aceste brioșe este aromă unică de miere cu citrice și vanilie. După umplerea cu frișcă, desertul devine cu adevărat irezistibil.
Brioșele Matozzi se aromatizează cu vanilie și citrice / Shutterstock
Rețeta acestor brioșe datează din anii 1800 și simbolizează dragostea. Se povestește că aceste brioșe italiene cu cremă au fost oferite de viitorii soți viitoarelor lor mirese, în prima vineri a lunii martie, care era considerată Ziua Îndrăgostiților. În interiorul cremei ascundeau inelul de logodna sau alt cadou simbolic de aur.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
O altă legendă spune că fetele coceau brioșele pentru a atrage atenția tinerilor din orașul lor. Viitorul soț trebuia să aleagă brioșa fetei care îi plăcea. Chiar dacă nu respectăm tradiția acestor brioșe, merită preparate pentru momentele dulci ale zilei.
Urmărește mai jos rețeta detaliată cu listă de ingrediente și pașii necesari, pentru a prepara și tu delicioasele brioșe.
Maritozzi – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestui desert de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru crema de frișcă, conform listei de mai jos.
Se începe cu prepararea aluatului, care necesită un timp de frământare, dar și un timp de dospire, pentru că este un aluat cu drojdie. După dospire, se formează brioșele, care se mai lasă o perioadă de timp în tavă pentru a se dezvolta.
Crema de frișcă o poți prepara după coacerea brioșelor, în timp ce acestea se răcesc.
Cum prepari aluatul pentru brioșe italiene
Trece făina prin sită într-un bol mare sau direct în bolul mixerului. Adaugă zahărul, drojdia, sarea și amestecă. Creează un loc mai adânc la mijloc și adaugă acolo mierea, oul, extractul de vanilie, cojile de citrice răzuite fin și uleiul. Amestecă pentru omogenizare, apoi toarnă laptele puțin câte puțin, în timp ce amesteci toate ingredientele din bol. După ce se formează aluatul, frământă-l timp de 7-8 minute, până când devine compact.
Unge bolul cu ulei, pune aluatul în el și acoperă-l cu un ștergar curat. Lasă-l la dospit timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
Cum formezi și coci brioșele Maritozzi
După ce aluatul s-a dospit suficient, împarte-l în 12 bucăți, pe care le modelezi sub formă de bile. Așază bilele de aluat într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, lăsând spațiu între ele să se dezvolte. Acoperă tava cu un prosop curat și mai lasă brioșele la dezvoltat până când își dublează volumul, timp de aproximativ 1 oră.
Înainte de a introduce tava în cuptor, unge brioșele ou amestecat cu lapte și încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi, coace brioșele pentru aproximativ 15 minute, până când se rumenesc frumos. După coacere, lasă brioșele să se răcească pentru a le putea secționa.
Crema de frișcă pentru Maritozzi se prepară foarte simplu. Se amestecă smântâna rece până când devine consistentă, apoi se adaugă zahărul și vanilia și se continuă amestecarea până când se obține o frișcă mai fermă.
Pune crema de frișcă într-un săculeț de decorat deserturi. Crestează fiecare brioșă pe jumătate, în partea de sus, dar fără a străpunge și baza baza. Umple fiecare brioșă cu cremă și netezește-o cu o spatulă.
Apoi, decorează brioșele cu zahăr pudră și așază-le pe platouri.
Dacă adori gogoșile și ești în căutarea unei rețete mai deosebite, încearcă rețeta de bomboloni. Este o rețetă de gogoși din bucătăria italiană.