Home // Lifestyle // Rețete // Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide.
Brânzoaicele se decorează cu zahăr pudră cu aromă de vanilie / Rețetepentrutoategusturile.ro
Chiar dacă petreci mai mult timp modelând plăcintele sub formă de trandafiri, rezultatul final va fi spectaculos. Brânzoaicele trandafir îi vor cuceri și pe cei mai pretențioși gurmanzi.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Nici aluatul și nici umplutura nu necesită ingrediente complexe. Aluatul este unul dospit, asemănător celui de cozonac, iar umplutura se prepară din brânză proaspătă de vaci, cu stafide și vanilie.
Rețeta este ușor asemănătoare cu cea de plăcinte cu brânză și stafide, pe care o poți descoperi aici. Însă este mult mai interesantă în varianta pe care ți-o oferim mai jos, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Brânzoaice trandafir – Ingrediente
Pentru că rețeta se compune din două elemente, împarte de la început lista de ingrediente în funcție de acestea. Ai nevoie de ingrediente pentru aluatul dospit și unele pentru umplutură.
1 gălbenuș + 1/2 linguriță lapte pentru uns aluatul
zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Pentru umplutură:
800 gr brânză proaspătă de vaci
2 linguri smântână fermentată
100 gr zahăr
30 gr zahăr vanilinat
2 lingurițe esență de vanilie
150 gr stafide
3 albușuri
1/4 linguriță sare.
Reclamă
Rețeta de brânzoaice trandafir – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluat. Mai întâi, vei trece făina prin sită direct în bolul de frământare. Apoi, vei face o adâncitură în mijlocul ei și vei adauga acolo drojdia și o lingură de zahăr.
Încălzește laptele și toarnă puțin peste amestecul de drojdie cu zahăr. Amestecă cu o spatulă până când drojdia și zahărul se diluează. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă maiaua de drojdie să se activeze, timp de 10-12 minute. Când se formează bule de aer pe deasupra, înseamnă că aceasta s-a activat și poți începe prepararea aluatului și pregătirea umpluturii pentru plăcinte cu brânză sub formă de trandafiri.
Cum prepari aluatul și umplutura pentru brânzoaice
Pune gălbenușurile într-un bol și amestecă-le cu puțină sare. Adaugă zahărul și amestecă intens până când compoziția devine spumoasă. Toarnă și 3/4 din cantitatea de ulei și omogenizează amestecul.
Adaugă acest amestec peste drojdia activată și începe să amesteci ingredientele, turnând treptat laptele cald și încorporând făina în aluat. Frământă bine aluatul până când devine compact, iar la final adaugă și restul de ulei oprit.
Acoperă bolul cu folie și lasă aluatul la odihnit doar până când pregătești umplutura. Pentru a prepara umplutura nu ai altceva de făcut decât să amesteci brânza cu cele două tipuri de zahăr și cu sarea. Apoi, adaugă smântâna, esența și omogenizezi compoziția. La final, încorporează albușurile și stafidele.
Cum formezi și coci delicioasele brânzoaice trandafir
Înainte de a modela brânzoaicele, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Împarte aluatul în 12 părți aproximativ egale și modelează-le sub forme de bile. Apoi, întinde-le pe rând în foi subțiri și circulare. Crestează foile în 5 sau 6 părți egale, lăsând un loc la mijloc pentru umplutură.
Adaugă câte 1-2 linguri din compoziția de brânză la mijlocul aluatului. Adunăm părțile de aluat crestate în jurul ei. Adaugă-le pe rând, în sens circular, așezând un colț al părții de aluat peste compoziția de brânză. Celălalt colț introduce-l dedesubtul aluatului, pentru a nu se desface în timpul coacerii. Nu acoperi toată umplutura de brânză cu petalele de aluat. Las-o liberă la centru, pentru un aspect spectaculos.
Așază brânzoaicele trandafir în tava mare a cuptorului acoperită cu hârtie de copt, la distanțe de 2-3 cm. Unge-le cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte.
Introdu tava în cuptor și coace brânzoaicele timp de 30 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă delicioasele brânzoaice trandafir să se tempereze și decorează-le cu zahăr.