Reclamă

Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide

Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 martie 2024, 5:24

Chiar dacă petreci mai mult timp modelând plăcintele sub formă de trandafiri, rezultatul final va fi spectaculos. Brânzoaicele trandafir îi vor cuceri și pe cei mai pretențioși gurmanzi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nici aluatul și nici umplutura nu necesită ingrediente complexe. Aluatul este unul dospit, asemănător celui de cozonac, iar umplutura se prepară din brânză proaspătă de vaci, cu stafide și vanilie.

Rețeta este ușor asemănătoare cu cea de plăcinte cu brânză și stafide, pe care o poți descoperi aici. Însă este mult mai interesantă în varianta pe care ți-o oferim mai jos, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Brânzoaice trandafir – Ingrediente

Pentru că rețeta se compune din două elemente, împarte de la început lista de ingrediente în funcție de acestea. Ai nevoie de ingrediente pentru aluatul dospit și unele pentru umplutură.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 650 gr făină
  • 7 gr drojdie uscată
  • 2 gălbenușuri
  • 200 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 100 gr smântână acră
  • 100 gr zahăr
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 gălbenuș + 1/2 linguriță lapte pentru uns aluatul
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.

Pentru umplutură:

  • 800 gr brânză proaspătă de vaci
  • 2 linguri smântână fermentată
  • 100 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 150 gr stafide
  • 3 albușuri
  • 1/4 linguriță sare.
Reclamă

Rețeta de brânzoaice trandafir – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluat. Mai întâi, vei trece făina prin sită direct în bolul de frământare. Apoi, vei face o adâncitură în mijlocul ei și vei adauga acolo drojdia și o lingură de zahăr.

Încălzește laptele și toarnă puțin peste amestecul de drojdie cu zahăr. Amestecă cu o spatulă până când drojdia și zahărul se diluează. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă maiaua de drojdie să se activeze, timp de 10-12 minute. Când se formează bule de aer pe deasupra, înseamnă că aceasta s-a activat și poți începe prepararea aluatului și pregătirea umpluturii pentru plăcinte cu brânză sub formă de trandafiri.

Cum prepari aluatul și umplutura pentru brânzoaice

Pune gălbenușurile într-un bol și amestecă-le cu puțină sare. Adaugă zahărul și amestecă intens până când compoziția devine spumoasă. Toarnă și 3/4 din cantitatea de ulei și omogenizează amestecul.

Adaugă acest amestec peste drojdia activată și începe să amesteci ingredientele, turnând treptat laptele cald și încorporând făina în aluat. Frământă bine aluatul până când devine compact, iar la final adaugă și restul de ulei oprit.

Acoperă bolul cu folie și lasă aluatul la odihnit doar până când pregătești umplutura. Pentru a prepara umplutura nu ai altceva de făcut decât să amesteci brânza cu cele două tipuri de zahăr și cu sarea. Apoi, adaugă smântâna, esența și omogenizezi compoziția. La final, încorporează albușurile și stafidele.

Descoperă și  o rețetă de prăjitură turnată cu brânză.

Cum formezi și coci delicioasele brânzoaice trandafir

Înainte de a modela brânzoaicele, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte aluatul în 12 părți aproximativ egale și modelează-le sub forme de bile. Apoi, întinde-le pe rând în foi subțiri și circulare. Crestează foile în 5 sau 6 părți egale, lăsând un loc la mijloc pentru umplutură.

Adaugă câte 1-2 linguri din compoziția de brânză la mijlocul aluatului. Adunăm părțile de aluat crestate în jurul ei. Adaugă-le pe rând, în sens circular, așezând un colț al părții de aluat peste compoziția de brânză. Celălalt colț introduce-l dedesubtul aluatului, pentru a nu se desface în timpul coacerii. Nu acoperi toată umplutura de brânză cu petalele de aluat. Las-o liberă la centru, pentru un aspect spectaculos.

Colaj de poze cu pașii de modelare a brânzoaicelor
Forma de trandafir se realizează prin secționarea foilor de aluat în 5-6 părți și aducerea acestora pe rând, peste umplutură / Rețetepentrutoategusturile.ro

Așază brânzoaicele trandafir în tava mare a cuptorului acoperită cu hârtie de copt, la distanțe de 2-3 cm. Unge-le cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte.

Plăcinte cu brânză în tavă, înainte de coacere
Înainte de a le introduce în cuptor, brânzoaicele se ung cu gălbenuș de ou / Rețetepentrutoategusturile.ro

Introdu tava în cuptor și coace brânzoaicele timp de 30 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, lasă delicioasele brânzoaice trandafir să se tempereze și decorează-le cu zahăr.

Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide într-un coș împletit
Brânzoaicele sunt delicioase atât calde cât și reci / Rețetepentrutoategusturile.ro

Tot din categoria plăcintelor cu brânză, mai poți încerca data viitoare și rețeta de plăcinte împletite cu brânză și fructe confiate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×