Aroma ideală pentru prăjitura cu brânză este vanilia / Shutterstock
Te întrebi de ce i se spune ”turnată”? Află că se numește așa datorită aluatului ușor cursiv. Jumătate din cantitatea de aluat se toarnă în tavă și se coace separat. Apoi, se adaugă crema de brânză și se toarnă peste aceasta cealaltă jumătate din cantitatea de aluat.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Aluatul este asemănător celui pentru clătite, dar cu textura mai consistentă. Blaturile prăjiturii ies pufoase, Însă textura e ușor umedă. Umplutura de brânză le completează delicios și întregul desert este aspectuos. Tot din categoria prăjiturilor cu brânză mai poți prepara și rețeta de prăjitură cu brânză și cacao, denumită ”Prăjitura Rudy”.
Prepară și tu rețeta de prăjitură turnată, urmărind lista de ingrediente și modul de gătire oferite mai jos.
Prăjitură turnată cu brânză – Ingrediente
Fiind o prăjitură în straturi, sunt necesare două tipuri de ingrediente: pentru aluatul turnat și pentru umplutura de brânză.
Rețeta de prăjitură turnată cu brânză – Mod de preparare
Începe cu pregătirea compoziției pentru aluatul turnat. Compoziția pentru umplutură o vei pregăti în intervalul de timp, cât va sta primul strat de aluat la cuptor.
Cum prepari aluatul turnat
Înainte de a începe să amesteci ingredientele pentru aluat, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Sparge ouăle într-un bol, adaugă un praf de sare, zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecă toate aceste ingrediente cu ajutorul mixerului sau cu un tel, până când obții o compoziție spumoasă, iar cristalele de zahăr nu se mai simt.
Apoi, adaugă uleiul, omogenizează compoziția, adaugă laptele și din nou omogenizează. Amestecă făina cu praful de copt, trece amestecul prin sită și încorporează-l treptat în compoziție.
Pune hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 24/42 cm și toarnă în ea jumătate din compoziția pentru blat.
Pune tava în cuptor cuptor pentru 12 -15 minute, atât cât să se rumenească ușor aluatul la suprafață.
Cum prepari umplutura pentru prăjitură turnată cu brânză
Amestecă într-un bol brânza proaspătă cu un praf de sare și cele două tipuri de zahăr. Adaugă una sau două linguri de smântână fermentată, în funcție de cât de suculentă este brânza. Dacă brânza proaspătă nu este bine scursă de zer, adaugă doar o lingură de smântână.
Apoi încorporează în amestec cele trei ouă și 1-2 linguri de griș. Omogenizează bine compoziția.
Scoate tava cu primul strat de aluat din cuptor și întinde rapid peste acesta compoziția de brânză. Apoi toarnă deasupra și restul de aluat. Introdu din nou tava în cuptor și coace prăjitura pentru alte 15-20 de minute. Las-o să se răcească, decoreaz-o cu zahăr și porționeaz-o în cuburi.
Cum alegem brânza pentru prăjituri
Pentru reușita prăjiturilor cu umpluturi de brânză este foarte important să alegem corect tipul de brânză.
Cea mai potrivită este brânza proaspătă de vaci. Însă și aceasta este de mai multe tipuri, în funcție de coeficientul de grăsime. Nu optăm pentru brânza cu coeficient mic, dar nici pentru cea cu coeficient foarte mare. 6% este un coeficient ideal pentru a obține textura ideală a compoziției.
Pentru prăjiturile cu creme de brânză preparate la rece sau pentru cheesecake, este ideală o brânză cremoasă. Cele mai populare sunt crema de brânza și mascarponele.
Mai putem folosi și urda atât pentru cheesecake cât și pentru alte tipuri de prăjituri. Însă, aceasta necesită și puțină smântână adăugată, pentru că nu este foarte zemoasă.