Reclamă

Prăjitură turnată cu brânză. Rețetă simplă pentru desert

Dacă nu ai idee ce desert să mai prepari pentru familia ta, îți recomandăm să încerci o rețetă de prăjitură turnată cu brânză.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 9 octombrie 2023, 6:12

Te întrebi de ce i se spune ”turnată”? Află că se numește așa datorită aluatului ușor cursiv. Jumătate din cantitatea de aluat se toarnă în tavă și se coace separat. Apoi, se adaugă crema de brânză și se toarnă peste aceasta cealaltă jumătate din cantitatea de aluat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul este asemănător celui pentru clătite, dar cu textura mai consistentă. Blaturile prăjiturii ies pufoase, Însă textura e ușor umedă. Umplutura de brânză le completează delicios și întregul desert este aspectuos. Tot din categoria prăjiturilor cu brânză mai poți prepara și rețeta de prăjitură cu brânză și cacao, denumită ”Prăjitura Rudy”.

Prepară și tu rețeta de prăjitură turnată, urmărind lista de ingrediente și modul de gătire oferite mai jos.

Prăjitură turnată cu brânză – Ingrediente

Fiind o prăjitură în straturi, sunt necesare două tipuri de ingrediente: pentru aluatul turnat și pentru umplutura de brânză.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 5 ouă
  • 250 gr zahăr
  • 175 ml ulei
  • 175 ml lapte
  • 450 gr făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • coaja de lămâie răzuită fin
  • 8 ml esență de vanilie.

Pentru umplutură:

  • 800 gr brânză proaspătă de vaci
  • 150 gr zahăr tos
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 20 ml esență de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 150 gr stafide trase în ciocolată
  • 2 linguri de smântână fermentată
  • 1 lingură de griș
  • 3 ouă medii.
Reclamă

Rețeta de prăjitură turnată cu brânză – Mod de preparare

Începe cu pregătirea compoziției pentru aluatul turnat. Compoziția pentru umplutură o vei pregăti în intervalul de timp, cât va sta primul strat de aluat la cuptor.

Cum prepari aluatul turnat

Înainte de a începe să amesteci ingredientele pentru aluat, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Sparge ouăle într-un bol, adaugă un praf de sare, zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecă toate aceste ingrediente cu ajutorul mixerului sau cu un tel, până când obții o compoziție spumoasă, iar cristalele de zahăr nu se mai simt.

Apoi, adaugă uleiul, omogenizează compoziția, adaugă laptele și din nou omogenizează. Amestecă făina cu praful de copt, trece amestecul prin sită și încorporează-l treptat în compoziție.

Pune hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 24/42 cm și toarnă în ea jumătate din compoziția pentru blat.

Pune tava în cuptor cuptor pentru 12 -15 minute, atât cât să se rumenească ușor aluatul la suprafață.

Cum prepari umplutura pentru prăjitură turnată cu brânză

Amestecă într-un bol brânza proaspătă cu un praf de sare și cele două tipuri de zahăr. Adaugă una sau două linguri de smântână fermentată, în funcție de cât de suculentă este brânza. Dacă brânza proaspătă nu este bine scursă de zer, adaugă doar o lingură de smântână.

Apoi încorporează în amestec cele trei ouă și 1-2 linguri de griș. Omogenizează bine compoziția.

Scoate tava cu primul strat de aluat din cuptor și întinde rapid peste acesta compoziția de brânză. Apoi toarnă deasupra și restul de aluat. Introdu din nou tava în cuptor și coace prăjitura pentru alte 15-20 de minute. Las-o să se răcească, decoreaz-o cu zahăr și porționeaz-o în cuburi.

Colaj de poze cu pașii de preparare a prăjiturii turnate cu brânză
Prăjitura turnată cu brânză se coace în două etape / Rețetepentrutoategusturile.ro

Cum alegem brânza pentru prăjituri

Pentru reușita prăjiturilor cu umpluturi de brânză este foarte important să alegem corect tipul de brânză.

Cea mai potrivită este brânza proaspătă de vaci. Însă și aceasta este de mai multe tipuri, în funcție de coeficientul de grăsime. Nu optăm pentru brânza cu coeficient mic, dar nici pentru cea cu coeficient foarte mare. 6% este un coeficient ideal pentru a obține textura ideală a compoziției.

Pentru prăjiturile cu creme de brânză preparate la rece sau pentru cheesecake, este ideală o brânză cremoasă. Cele mai populare sunt crema de brânza și mascarponele.

Mai putem folosi și urda atât pentru cheesecake cât și pentru alte tipuri de prăjituri. Însă, aceasta necesită și puțină smântână adăugată, pentru că nu este foarte zemoasă.

Descoperă și: Cum să alegi cea mai bună brânză de la magazin, potrivit specialiștilor.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×