Este un ingredient esențial în dietele vegetariene și vegane, datorită conținutului său ridicat de proteine. De asemenea, absenței colesterolului o face preferata multor pasionați de fitness.
Ce beneficii are brânza tofu
Brânza tofu este un produs alimentar obținut din soia, prin procesul de coagulare a laptelui de soia, urmat de presarea cașului rezultat. Aceasta are o textură moale și un gust neutru, ceea ce o face ușor de integrat în diverse preparate culinare. Izoflavonele din soia contribuie la reducerea nivelului colesterolului rău (LDL) din sânge, reducând astfel riscul de hipertensiune arterială și ateroscleroză.
Izoflavonele din brânza tofu împiedică procesul de pierdere a densității osoase, fortificând totodată oasele. De aceea, această brânză este recomandată mai ales femeilor la menopauză.
Unele studii sugerează că alimentele pe bază de soia pot calma simptomele menopauzei datorită conținutului mare de estrogen. Potrivit unor cercetări științifice, femeile care consumă soia în mod regulat au un risc mai mic de cancer la sân decât cele care nu consumă alimente pe bază de soia, arată cei de la BBCgoodfood.com. Acest lucru se datorează concentrației mari de izoflavone, care influențează și ciclul menstrual, dar și nivelul de estrogen din organism.
Persoanele care suferă de diabet sunt adesea afectate și de boli renale, ceea ce duce la eliberarea unei cantități mari de proteine în urină. Studiile arată că proteinele din soia nu sunt eliberate în cantitate atât de mare în urină, în comparație cu proteinele de origine animală.
Oamenii de știință sunt de părere că brânza tofu poate reduce daunele hepatice produse de anumite boli, însă totodată și că ar putea ameliora afecțiunile mintale specifice îmbătrânirii, cum ar fi demența. Este nevoie, însă, de cercetări suplimentare pe aceste teme.
Cum se obține brânza tofu
Brânza tofu este extrem de versatilă și poate fi integrată în diverse preparate culinare. Tofu poate înlocui brânza în multe rețete, fiind o alternativă excelentă în dietele vegane sau vegetariene. De exemplu, poate fi folosit în salate, sandvișuri sau ca topping pentru diverse preparate. Poate fi prăjit, copt, fiert sau folosit în supe și tocănițe. De asemenea, tofu moale poate fi adăugat în smoothie-uri sau deserturi.