Componenta care se găsește în ardeii iuți este capsaicina. O substanță naturală ce se găsește în plante din genul „capsicum” precum cayenne, jalapeño, habanero, printre altele. Atunci când este consumată, aceasta activează receptorii durerii din gură și din tractul digestiv.
Mâncarea picantă: o soluție atunci când ești răcită?
Atunci când este consumată, mâncarea picantă te face să transpiri. Asta se întâmplă pentru că vasele de sânge se dilată și împrăștie căldură prin tot corpul. Vei simți de asemenea senzația de ochi care curg, salivă în exces, nas care curge. Acestea sunt reacții normale la capsaicină.
Dacă acest component cauzează corpului durere, este mâncarea picantă dăunătoare pentru organism? Nu întotdeauna, arată specialiștii. Capsaicina și ardeii iuți aduc un aport benefic corpului, însă doar în anumite feluri. Dacă știi că preferi astfel de mâncăruri, te vei bucura fără doar și poate.
Capsaicina are proprietăți antioxidante
Pentru a explica ce anume fac acești antioxidanți, trebuie să înțelegem prima oară ce sunt radicalii liberi. Sunt compuși produși în mod natural de către corp, dar și de factorii de mediu externi. Printre aceștia din urmă se numără poluarea sau fumatul. Excesul de radicali liberi din corp poate duce la modificarea celulelor și poate dăuna ADN-ului. În timp, produce boli cronice.
Antioxidanții neutralizează radicalii liberi din corp, iar capsaicina din mâncărurile picante acționează ca un antioxidant. Ardeii iuți sunt o sursă de vitamina C, un puternic antioxidant, punctează cei de Eatingwell.com. Un singur ardei verde iute aduce un aport de 121% din necesarul zilnic de vitamina C, arată specialiștii. Un singur ardei iute de culoare roșie conține 72% din necesarul zilnic de vitamina C.
Posibile efecte adverse ale consumului de capsaicină
În prezent, cercetătorii realizează studii legate de îmbunătățirea nivelului de colesterol odată ce capsaicina este consumată. Poate crește de asemenea bacteriile benefice din corp și le poate reduce pe cele dăunătoare în partea de jos a tractului gastrointestinal.