Mâncarea picantă: o soluție atunci când ești răcită? Ce spun specialiștii

De-a lungul timpului, mâncarea picantă a împărțit oamenii în două tabere. Sunt cei care o iubesc și cei care nu o pot suporta. În acest articol vorbim despre beneficiile ei și dacă acestea sunt reale sau sunt un simplu mit. Toleranța vine din frecvența cu care alimentele sau preparate picante au fost consumate în copilărie.

Cristiana Coman
Cristiana Coman
Publicat: 15 mai 2025, 5:27 / Actualizat: 15 mai 2025, 9:00
un preparat foarte colorat pe o masă plină cu ardei iute pe un fundal deschis la culoare
Toleranța vine din frecvența cu care alimentele sau preparate picante au fost consumate în copilărie / Shutterstock

Componenta care se găsește în ardeii iuți este capsaicina. O substanță naturală ce se găsește în plante din genul „capsicum” precum cayenne, jalapeño, habanero, printre altele. Atunci când este consumată, aceasta activează receptorii durerii din gură și din tractul digestiv.

Mâncarea picantă: o soluție atunci când ești răcită?

Atunci când este consumată, mâncarea picantă te face să transpiri. Asta se întâmplă pentru că vasele de sânge se dilată și împrăștie căldură prin tot corpul. Vei simți de asemenea senzația de ochi care curg, salivă în exces, nas care curge. Acestea sunt reacții normale la capsaicină.

Dacă acest component cauzează corpului durere, este mâncarea picantă dăunătoare pentru organism? Nu întotdeauna, arată specialiștii. Capsaicina și ardeii iuți aduc un aport benefic corpului, însă doar în anumite feluri. Dacă știi că preferi astfel de mâncăruri, te vei bucura fără doar și poate.

Capsaicina are proprietăți antioxidante

Pentru a explica ce anume fac acești antioxidanți, trebuie să înțelegem prima oară ce sunt radicalii liberi. Sunt compuși produși în mod natural de către corp, dar și de factorii de mediu externi. Printre aceștia din urmă se numără poluarea sau fumatul. Excesul de radicali liberi din corp poate duce la modificarea celulelor și poate dăuna ADN-ului. În timp, produce boli cronice.

Reclamă

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi din corp, iar capsaicina din mâncărurile picante acționează ca un antioxidant. Ardeii iuți sunt o sursă de vitamina C, un puternic antioxidant, punctează cei de Eatingwell.com. Un singur ardei verde iute aduce un aport de 121% din necesarul zilnic de vitamina C, arată specialiștii. Un singur ardei iute de culoare roșie conține 72% din necesarul zilnic de vitamina C.

Posibile efecte adverse ale consumului de capsaicină

În prezent, cercetătorii realizează studii legate de îmbunătățirea nivelului de colesterol odată ce capsaicina este consumată. Poate crește de asemenea bacteriile benefice din corp și le poate reduce pe cele dăunătoare în partea de jos a tractului gastrointestinal.

Reclamă

Mâncarea picantă este de evitat dacă știi că ai reflux gastroesofagian. Aceasta irită esofagul pe măsură ce ajunge în stomac și face ca sfincterul esofagian inferior să se relaxeze. Acest sfincter previne ca tot conținutul din stomac să treacă înapoi spre esofag.

Atunci când se relaxează înseamnă că mâncarea și acidul din stomac merg înapoi, provocând arsuri și reflux. Capsaicina irită țesutul tractului gastrointestinal, arată cei de la Realsimple.com. În acest fel, corpul tău poate vedea acest pas ca pe o amenințare.

Mâncarea picantă nu cauzează ulcer stomacal, însă dacă ai această afecțiune, poate înrăutăți simptomele. Printre cele mai încercate și consumate mâncăruri picante se numără: uleiuli de chili, kimchi, legumele murate picante, sosurile în această variantă. Aceasta este legată de tot mai multe beneficii pentru sănătate printre care reducerea mortalității, sănătatea inimii, reducerea presiunii arteriale și creșterea sațietății.

Dacă nu ești obișnuită să folosești condimente picante, specialiștii recomandă să adaugi cantități mici la început pentru a te putea obișnui mai ușor. Toleranța la mâncare picantă este strâns legată de genetică, dar și de frecvența cu care consumi aceste alimente.

Cercetătorii au arătat că o anumită genă cunoscută ca TRPV1 este activată de căldură și de capsacină. Acestea sunt canale ionice sensibile care permite trecerea ionilor în celule ca răspuns la anumiți stimuli. Sunt implicate în percepția senzorială. Anumite persoane pot simți mai acut anumite senzații atunci când consumă mâncare picantă. Pe măsură ce consumi mâncare picantă, vei avea mai mare toleranță la aceasta.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Imagine cu harta tuturor semnelor zodiacale, folosite pentru a ilusta horoscopul zilnic.
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 16 noiembrie 2025. Capricornii caută armonie în relații. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Nativii sunt sfătuiți să ia o pauză atunci când simt nevoia. Citește horoscopul zilei de 16 noiembrie 2025 și vezi despre ce este vorba. Capricornii caută armonie în relații, mai ales atunci când se...
2
Hailey Bieber în timp ce pozează pe covorul roșu de la GQ Men of the Year 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Premiile GQ Men of the Year 2025. Ce ținute au ales vedetele
Covorul roșu de la Premiile GQ Men of the Year 2025 a impresionat și anul acesta. O mulțime de vedete de renume s-au reunit pentru a participa la unul dintre cele mai așteptate evenimente...
3
parteneri care stau îmbrățișați pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul relațiilor pentru 16 noiembrie 2025. Vezi ce arată astrele
Schimbările astrale aduc nativilor oportunități pe care nu le-au văzut până acum. Citește horoscopul relațiilor pentru 16 noiembrie 2025 și vezi despre ce este vorba. Cei mai mulți reflectă asupra nevoilor primordiale și lasă...
4
Georgina Rodriguez la Festivalul de Film de la Veneția 2025
Divertisment
Georgina Rodriguez a devenit virală în timp record. Clipul care a strâns milioane de vizualizări
Georgina Rodriguez a devenit virală în timp record. Clipul său a strâns milioane de vizualizări. Vedeta a fost cea care a publicat imaginile pe conturile sale de social media. Partenera lui Cristiano Ronaldo obișnuiește...
5
Cardi B surprinsă la premiile Grammy din 2025
Divertisment
Cardi B a devenit mamă pentru a patra oară. Vedeta a adus pe lume primul ei copil cu Stefon Diggs
Cardi B a devenit mamă pentru a patra oară. Vedeta a adus pe lume primul ei copil cu Stefon Diggs. Vedeta este deja mama fiicelor Blossom și Kulture și a fiului Wave. Diva a...
PARTENERI
×