Reclamă

Consumul regulat de carne de pui ar putea crește riscul de mortalitate, sugerează un nou studiu

Consumul regulat de carne de pui ar putea crește riscul de mortalitate, sugerează un nou studiu. Nutriționiștii recomandă să consumi acest aliment cu moderație. Este necesar să faci acest lucru pentru a te bucura de beneficiile sale.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 11 mai 2025, 5:01

Puiul este un aliment de bază pe masa multor familii din întreaga lume. De la puiul prăjit și crocant, la fileurile de piept la grătar, puiul este nelipsit din alimentația multor persoane. Acest aliment este versatil și relativ accesibil, fiind considerat o opțiune proteică mai sănătoasă în comparație cu carnea roșie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ghidul dietetic pentru americani consideră că păsările de curte includ toate tipurile de pui, curcan, rață, gâște și chiar păsări de vânătoare, cum ar fi prepelița și fazanul. Acest ghid recomandă consumul a aproximativ 100 de grame de carne de pasăre pe porție standard. Ghidul sugerând ca aceasta să fie inclusă în mese de aproximativ una până la trei ori pe săptămână.

Consumul regulat de carne de pui ar putea crește riscul de mortalitate

Conform unor cercetări preliminare, consumul excesiv de carne de pui ar putea veni cu o serie de probleme de sănătate neașteptate. Cei mai mulți experți sunt de părere că carnea roșie și procesată ar putea fi legată de efecte negative asupra sănătății. Cercetările privind carnea de pasăre sunt limitate. Câteva studii sugerează că puiul ar putea avea un rol în reducerea riscului de deces.

Cercetătorii au evaluat asocierea dintre consumul de carne albă și decesul prematur din cauza cancerelor gastrointestinale, concentrându-se pe efectul consumului de carne de pasăre. Studiul s-a concentrat pe grupuri de persoane atent selectate. Peste 4.000 de participanți au contribuit cu informații cheie. Au fost măsurate greutatea și înălțimea, iar valorile tensiunii arteriale au respectat standardele internaționale.

În medie, cercetătorii au urmărit participanții o perioadă de 19 ani. Pentru a analiza obiceiurile alimentare, participanții au completat un chestionar validat. A fost inclusă cantitatea de carne consumată. Cercetătorii au urmărit să înțeleagă cum ar putea fi legat consumul de carne de mortalitate.

Reclamă

Au fost utilizate metode statistice avansate pentru a ajusta factori precum vârsta, sexul și condițiile de sănătate pentru a se asigura că rezultatele sunt cât mai precise.

În ceea ce privește consumul de carne, participanții care au murit din cauza complicațiilor cauzate de cancerele gastrointestinale au avut tendința de a consuma mai multă carne săptămânal, comparativ cu cei care au murit din alte cauze.

Consumul a peste 300 de grame de carne de pasăre săptămânal a fost asociat cu un risc de deces cu 27% mai mare comparativ cu consumul a mai puțin de 100 de grame. Riscul a devenit mai mare pe măsură ce cantitatea consumată creștea.

Reclamă

Ce a demonstrat studiul

Riscul a crescut progresiv pe măsură ce porția consumată creștea și s-a dovedit mai mare în comparație cu aceeași porție de carne roșie. Participanții de sex masculin care au consumat mai mult de 300 de grame de carne de pasăre săptămânal, au avut un risc de aproximativ două ori mai mare de a muri de cancer gastrointestinal, comparativ cu cei care au consumat mai puțin.

Persoanele care au consumat mai multă carne roșie au părut să aibă rate mai mari de deces din diferite cauze. În medie, persoanele care au consumat carne roșie în exces au decedat în timpul studiului. Acești participanți au consumat peste 300 de grame de carne roșie în fiecare săptămână.

Consumul de carne albă, în special de pasăre, a fost corelat și cu anumite rate ale mortalității. Acest lucru s-a întâmplat în special în cazul persoanelor care au consumat peste 100 de grame de pui în fiecare săptămână. Ca în cazul tuturor studiilor, există câteva limitări cheie de luat în considerare, avertizează EatingWell.

Studiul nu a colectat detalii despre consumul de carne de pasăre procesată sau despre modul în care a fost preparată carnea. Acest lucru lasă loc de incertitudine. În plus, studiul nu a furnizat date privind activitatea fizică a participanților, un factor crucial pentru sănătate. Această absență ar putea duce la o ușoară supraestimare sau subestimare a relației dintre dietă și sănătate.

Fiind un studiu observațional, rezultatele pot doar demonstra asocieri. Rezultatele studiului oferă o nouă perspectivă asupra consumului de carne de pasăre. Nu înseamnă că trebuie să eviți complet acest aliment. Totuși, înțelegerea cantității cu care o consumi te poate ajuta să ai un stil de viață mai sănătos și mai echilibrat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2025. Soarta se schimbă radical pentru acești nativi
Horoscopul lunii iunie 2025 spune că nativii din zodiac au parte de o perioadă fantastică. Nu trebuie să se teamă de ceea ce le-ar putea rezerva astrele. Fiecare nouă apariție aduce cu sine transformări...
2
Dakota Johnson la Cannes 2025 pe un fundal deschis la culoare
CaTine
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes. Vedeta a surprins cu o siluetă de invidiat
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes, fiind una dintre cele trei ținute alese. Nu au lipsit accesoriile de lux și bretonul deja cunoscut. Zâmbetul nu i-a...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie verde și reprezintă una dintre acele zodii pentru care perioadele dificile se încheie pentru ele în ziua de 25 mai 2025
Horoscop
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Nativii care au parte de o schimbare
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Astrologii anunță că ziua de 25 mai 2025 aduce o schimbare importantă pentru trei semne zodiacale. Acești nativi vor avea...
4
Jennifer Lopez într-o rochie roz pal pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Cum arată ținuta care i-a jucat feste
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Totul s-a întâmplat la Teatrul Stephen Sondheim din New York, cu ocazia aniversării a 98 de ani ai compozitorului John...
5
Nicole Kidman poartă o rochie roșie și păr lung pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. Peruca i-a trădat noua coafură surprinzătoare chiar pe covorul roșu
Vedeta nu se dezice de la aparițiile surprinzătoare. Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. A ținut să poarte o perucă, însă aceasta nu a ajutat-o prea mult. Invitată în cadrul...
PARTENERI
×