Puiul este un aliment de bază pe masa multor familii din întreaga lume. De la puiul prăjit și crocant, la fileurile de piept la grătar, puiul este nelipsit din alimentația multor persoane. Acest aliment este versatil și relativ accesibil, fiind considerat o opțiune proteică mai sănătoasă în comparație cu carnea roșie.
Ghidul dietetic pentru americani consideră că păsările de curte includ toate tipurile de pui, curcan, rață, gâște și chiar păsări de vânătoare, cum ar fi prepelița și fazanul. Acest ghid recomandă consumul a aproximativ 100 de grame de carne de pasăre pe porție standard. Ghidul sugerând ca aceasta să fie inclusă în mese de aproximativ una până la trei ori pe săptămână.
Consumul regulat de carne de pui ar putea crește riscul de mortalitate
Conform unor cercetări preliminare, consumul excesiv de carne de pui ar putea veni cu o serie de probleme de sănătate neașteptate. Cei mai mulți experți sunt de părere că carnea roșie și procesată ar putea fi legată de efecte negative asupra sănătății. Cercetările privind carnea de pasăre sunt limitate. Câteva studii sugerează că puiul ar putea avea un rol în reducerea riscului de deces.
Cercetătorii au evaluat asocierea dintre consumul de carne albă și decesul prematur din cauza cancerelor gastrointestinale, concentrându-se pe efectul consumului de carne de pasăre. Studiul s-a concentrat pe grupuri de persoane atent selectate. Peste 4.000 de participanți au contribuit cu informații cheie. Au fost măsurate greutatea și înălțimea, iar valorile tensiunii arteriale au respectat standardele internaționale.
În medie, cercetătorii au urmărit participanții o perioadă de 19 ani. Pentru a analiza obiceiurile alimentare, participanții au completat un chestionar validat. A fost inclusă cantitatea de carne consumată. Cercetătorii au urmărit să înțeleagă cum ar putea fi legat consumul de carne de mortalitate.
Au fost utilizate metode statistice avansate pentru a ajusta factori precum vârsta, sexul și condițiile de sănătate pentru a se asigura că rezultatele sunt cât mai precise.
În ceea ce privește consumul de carne, participanții care au murit din cauza complicațiilor cauzate de cancerele gastrointestinale au avut tendința de a consuma mai multă carne săptămânal, comparativ cu cei care au murit din alte cauze.
Consumul a peste 300 de grame de carne de pasăre săptămânal a fost asociat cu un risc de deces cu 27% mai mare comparativ cu consumul a mai puțin de 100 de grame. Riscul a devenit mai mare pe măsură ce cantitatea consumată creștea.