Reclamă

De câtă proteină ai nevoie zilnic. Alimentele care îți oferă energie

Te întrebi des de câtă proteină ai nevoie zilnic pentru a avea energie? Nutriționiștii vin în ajutorul tău cu câteva idei. Aceste alimente te vor ajuta să te bucuri e nutrienții de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Proteina este esențială într-o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Publicat: 10 martie 2023, 6:21

Între 10 și 35% din totalul caloriilor ar trebui să provină din surse de proteine. Acest număr variază în funcție de compoziția corporală, de starea de sănătate, de nivelul și tipul de activitate zilnică și de obiectivele pe care le ai, spun specialiștii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De câtă proteină ai nevoie zilnic?

Răspunsul la întrebarea „De câtă proteină ai nevoie zilnic?” diferă de la caz la caz. Consumul zilnic de proteine este esențial pentru a ajuta organismul să funcționeze la capacitate normală. Proteinele ajută organismul să mențină un echilibru adecvat al fluidelor, construiește și repară țesuturile, transportă nutrienții și asigură alte funcții vitale. Fiecare persoană are nevoie de o cantitate diferită de proteină, dar determinarea acesteia este mai ușoară atunci când știi mai multe despre factorii implicați.

„Proteinele alimentare au roluri duble”, spune Gabrielle Lyon, doctor în medicină osteopatică și fondator al Institutului pentru Medicină centrată pe mușchi. „Este o combinație de 20 de aminoacizi diferiți, iar toți acești au roluri diferite în organism și sunt necesari în cantități diferite.” Aminoacizii esențiali din proteine sunt responsabili pentru sănătatea mușchilor, regenerarea ficatului și a proteinelor din organism, adaugă ea.

Alimentele proteice de înaltă calitate sunt carnea slabă, inclusiv cea de curcan, peștele slab, iaurtul, brânza de vaci și laptele. Proteinele de origine animală au doze mari de aminoacizi esențiali, precum luteina, care stimulează mușchii, potrivit CNBC.com.

„Mușchiul este organul longevității și, pe măsură ce îmbătrânim și trecem prin viață și boală, el este cu adevărat unul dintre principalii noștri factori determinanți pentru supraviețuire”, mai spune Lyon.

Reclamă

Beneficiile consumului de proteine

Consumul de proteine vă poate ajuta să îți gestionezi greutatea, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a digera o masă bogată în proteine, iar tu te vei bucura de senzație de sațietate îndelungată. În plus, proteina de calitate are rolul de a reface țesuturile din organism.

Leguminoasele sunt bogate în proteine și fibre, conțin fitochimicale care pot avea beneficii pentru sănătate. Peștele, cum ar fi somonul, tonul, heringul și păstrăvul, este bogat în proteine, dar și în acizi grași omega-3 care sunt esențiali pentru sănătate.

Reclamă

Organismul are o capacitate redusă de a stoca proteina. Dacă nu consumi suficientă proteină, mușchii tăi vor începe să se descompună. Consumul excesiv de proteină este asociat cu creșterea în greutate din cauza numărului prea mare de calorii din organism, scrie VeryWellFit.com.

Cheia unei nutriții corecte este obținerea unui echilibru adecvat de macronutrienți. Consumul unor cantități mari de proteine poate duce la deshidratare, chiar și la sportivii de performanță. Așadar, dacă urmezi o dietă bogată în proteine, este important să bei mai multă apă.

Te poți bucura de proteină de calitate și în cazul alimentelor vegetale. Unele legume precum spanacul sau varza kale au în compoziție și proteină. Cerealele integrale, cum ar fi quinoa, sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×