Una dintre tendințele de dietă cu cea mai rapidă creștere are mai puțin de-a face cu ceea ce mănânci sau cu cât de mult, ci cu momentul în care mănânci. Restricționarea orelor de masă, o practică numită uneori post intermitent, vine sub mai multe forme. Implică, în general, limitarea când mănânci la la anumite ore.
Postul intermitent îți modifică genetica
În mod intrigant, postul nu înseamnă doar pierderea în greutate. Mai multe cercetări sugerează că acest comportament poate stimula o serie întreagă de beneficii pentru sănătate. Îți poate oferi de la o stare mentală îmbunătățită până la un somn mai odihnitor. Pierderea în greutate, desigur, este beneficiul cel mai des întâlnit.
Dar, în timp ce postul intermitent a fost legat de o multitudine de beneficii pentru sănătate, cercetătorii au încă multe întrebări despre acesta. Una dintre cele mai mari întrebări este cum funcționează.
La nivel molecular, de ce schimbarea orelor în care mâncăm pare să aibă un efect atât de dramatic asupra corpului nostru?
Dr. Satchidananda Panda, profesor de biologie la Institutul Salk pentru Studii Biologice, a petrecut mult timp cercetând mecanismele de bază ale postului intermitent. El spune că pur și simplu limitarea alimentației la o fereastră de 8 până la 10 ore poate schimba modul în care genele noastre se exprimă, ceea ce are implicații largi pentru sănătate.
Care sunt rezultatele studiului
Într-un studiu recent din revista Cell Metabolism, Panda și colegii săi au făcut experimente pe grupuri de șoareci tineri, masculi. Le-au oferit aceeași dietă bogată în zahăr și grăsimi. Unui grup i s-a permis să se hrănească ad libitum, adică să mănânce ori de câte ori au vrut. Celălalt grup putea să mănânce doar într-un anumit interval orar, o formă de post intermitent numită hrănire limitată în timp.
Diferența dintre hrănirea limitată în timp și postul intermitent este că persoanele care țin postul intermitent numără și caloriile. Cu hrănirea limitată în timp, poți mânca în general orice și cât dorești. Singura regulă e că o poți face doar între 8 și 10 ore pe zi. În experiment, șoarecii aflați în programul ad libitum au câștigat în greutate și au experimentat disfuncție metabolică. Șoarecii cu hrănirea restricționată nu au făcut-o. Acest lucru este remarcabil, având în vedere că ambii urmau aceeași dietă.