Reclamă

Postul intermitent îți modifică genetica. Care sunt rezultatele celui mai recent studiu

Beneficiile surprinzătoare pentru sănătate ale postului intermitent merg dincolo de simpla pierdere în greutate. Pot chiar să îți facă organele mai sănătoase. Postul intermitent îți modifică genetica, susține cel mai recent studiu.

Publicat: 1 februarie 2023, 6:39

Una dintre tendințele de dietă cu cea mai rapidă creștere are mai puțin de-a face cu ceea ce mănânci sau cu cât de mult, ci cu momentul în care mănânci. Restricționarea orelor de masă, o practică numită uneori post intermitent, vine sub mai multe forme. Implică, în general, limitarea când mănânci la la anumite ore.

Postul intermitent îți modifică genetica

În mod intrigant, postul nu înseamnă doar pierderea în greutate. Mai multe cercetări sugerează că acest comportament poate stimula o serie întreagă de beneficii pentru sănătate. Îți poate oferi de la o stare mentală îmbunătățită până la un somn mai odihnitor. Pierderea în greutate, desigur, este beneficiul cel mai des întâlnit.

Dar, în timp ce postul intermitent a fost legat de o multitudine de beneficii pentru sănătate, cercetătorii au încă multe întrebări despre acesta. Una dintre cele mai mari întrebări este cum funcționează.

La nivel molecular, de ce schimbarea orelor în care mâncăm pare să aibă un efect atât de dramatic asupra corpului nostru?

Dr. Satchidananda Panda, profesor de biologie la Institutul Salk pentru Studii Biologice, a petrecut mult timp cercetând mecanismele de bază ale postului intermitent. El spune că pur și simplu limitarea alimentației la o fereastră de 8 până la 10 ore poate schimba modul în care genele noastre se exprimă, ceea ce are implicații largi pentru sănătate.

Reclamă

Care sunt rezultatele studiului

Într-un studiu recent din revista Cell Metabolism, Panda și colegii săi au făcut experimente pe grupuri de șoareci tineri, masculi. Le-au oferit aceeași dietă bogată în zahăr și grăsimi. Unui grup i s-a permis să se hrănească ad libitum, adică să mănânce ori de câte ori au vrut. Celălalt grup putea să mănânce doar într-un anumit interval orar, o formă de post intermitent numită hrănire limitată în timp.

Diferența dintre hrănirea limitată în timp și postul intermitent este că persoanele care țin postul intermitent numără și caloriile. Cu hrănirea limitată în timp, poți mânca în general orice și cât dorești. Singura regulă e că o poți face doar între 8 și 10 ore pe zi. În experiment, șoarecii aflați în programul ad libitum au câștigat în greutate și au experimentat disfuncție metabolică. Șoarecii cu hrănirea restricționată nu au făcut-o. Acest lucru este remarcabil, având în vedere că ambii urmau aceeași dietă.

Reclamă

Apoi, Panda și colegii săi au analizat organele șoarecilor Au căutat modificări genetice în 22 de regiuni diferite de organe și creier, examinând mai mult de 21.000 de gene din peste 1.000 de mostre. Important este că au prelevat mostre în diferite perioade de-a lungul zilei și nopții. Expresia genelor se poate schimba pe parcursul zilei, în funcție de funcția lor.

„Genele noastre nu sunt statice. Așa că nu poți să te uiți o dată într-o dimineață sau seară și să-ți dai seama ce se întâmplă”, a spus Panda. „Spre surprinderea noastră, am descoperit că aproape fiecare organ la care ne-am uitat a experimentat un impact uriaș din cauza alimentației limitate în timp”.

Mai mult de 80% dintre organele examinate au avut un anumit nivel de modificare a genelor care codifică proteine, ceea ce înseamnă că hrănirea limitată în timp ar putea modifica eficiența metabolică.

Ce s-a întâmplat în cazul unui experiment pe oameni

La suprafață, acesta nu este un rezultat complet surprinzător. Postul intermitent a fost anterior legat de îmbunătățirea funcției hepatice, sensibilitatea la insulină și chiar reglarea hormonală. Se pare că are un efect larg asupra multor sisteme diferite din organism, dar unele dintre aceste organe, în special creierul, au fost analizate mult mai puțin decât altele.

Desigur, această cercetare a fost pe șoareci și doar șoareci masculi pentru început. Este posibil ca acest lucru să nu se aplice la fel și la oameni.

Panda a studiat efectele postului intermitent și la oameni. El a făcut un experiment cu 15 bărbați australieni cu obezitate. Ei au ținut o dietă limitată timp de opt săptămâni.

„Le-am luat biopsia. A fost extrasă puțină grăsime de pe burtă, aproape ca o mini-liposucție”, a explicat Panda. „Ceea ce am descoperit au fost schimbări bune în expresia genelor la acești indivizi, ceea ce ne oferă acum o idee la ce să ne așteptăm atunci când persoanele cu obezitate nu mănâncă într-un timp limitat”.

Nu se cunoaște pe deplin măsura în care postul intermitent îi poate ajuta pe oameni. Puține lucruri sunt atât de complexe precum modul în care corpurile umane transformă alimentele în energie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Brânză ricotta, într-un bol ceramic, cu o frunză de mentă deasupra
Sănătate
Ce brânză să alegi dacă vrei să slăbești. Costă foarte puțin și e ușor de găsit
Selectarea alimentelor potrivite pentru dieta ta poate fi dificilă, mai ales când nu știi ce brânză să alegi dacă vrei să slăbești. În acest caz, poți să optezi pentru brânza ricotta. Costă puțin și...
2
Fată frumoasă cu părul lung și mâinile întinse stă într-un câmp
Horoscop
Zodiile care se vor despărți vara aceasta. Specialiștii spun că nu vor suferi
Chiar dacă zodiile care se vor despărți vara aceasta vor începe un nou capitol în viața personală, nu vor suferi. Își vor găsi alte scopuri și vor continua să meargă pe drumul lor, indiferent...
3
JLo, fotografiată în timp ce întră cu cei doi copii ai săi într-un magazin
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck au mers cu copiii la cumpărături în Beverly Hills. Cei doi soți au avut momente tandre în public
Jennifer Lopez și Ben Affleck au mers cu copiii la cumpărături în Beverly Hills. Cei doi soți au fost văzuți în timp ce se sărutau după ce și-au bucurat copiii cu o sesiune de...
4
Priscilla Presley, cu părul roșcat, coafat, la un eveniment, într-o rochie vișinie
Divertisment
Priscilla Presley a împlinit 78 de ani. Detalii mai puțin cunoscute despre fosta soție a lui Elvis Presley
Priscilla Presley este renumită pentru că a fost femeia care s-a căsătorit cu Elvis Presley când avea doar 21 de ani. Cu toate acestea, povestea lui Elvis și Priscilla datează cu cel puțin șapte...
5
O femeie care folosește ulei de cocos pe părul ei creț
Frumusețe
Folosește ulei de cocos dacă ai părul creț. De ce e recomandat să îl integrezi în rutina de îngrijire a podoabei capilare
Oamenii cu părul creț știu cât de multă energia și cât de mult efort depun în ziua în care trebuie să-și spele părul. Procesul de a obține bucle sănătoase, strălucitoare și definite poate fi...
PARTENERI
×