Atunci când oamenii vor să slăbească, potențialele beneficii ale postului pot părea foarte atrăgătoare, pentru că dacă ai doar un anumit timp pentru a mânca înseamnă că ajungi să consumi mai puține calorii.
Potrivit dieteticianului înregistrat Marcela Fiuza, purtător de cuvânt al Asociației Dietetice Britanice, postul înseamnă a nu consuma calorii într-un anumit interval de timp. Poate fi „intermitent”, adică jonglezi între mâncare și post. Poți opta pentru cel „prelungit”, ceea ce înseamnă, în general, post câteva zile pe săptămână, scrie livescience.com.
Beneficii ale postului intermitent
„Postul intermitent, în special mâncatul limitat în timp, cum ar fi 5:2 sau 16:8, a devenit popular în ultimii ani”, adaugă ea. „Implică să mănânci într-o fereastră limitată de timp în fiecare zi, de obicei opt până la zece ore”.
Pe lângă pierderea în greutate, mulți oameni nu postesc doar pentru beneficiile potențiale, ci și pentru o sănătate mai bună a intestinului și a inimii, precum și pentru scăderea tensiunii arteriale. Dar este important de reținut că postul nu garantează aceste rezultate și nu este potrivit pentru toată lumea. Acesta nu e recomandat pentru femeile însărcinate, diabetici, vârstnici și copii.
Înainte de a enumera potențialele beneficii ale postului, este important să știi ce face acesta de fapt organismului.
Fiuza explică: „În timpul postului, organismul face o serie de adaptări metabolice pentru a menține funcționarea optimă în absența combustibilului extern, hrana. În primele ore de post, organismul recurge la depozitele sale de glicogen pentru energie. Odată ce acestea sunt epuizate, există o schimbare metabolică. Organismul începe să descompună acizii grași în cetone care sunt apoi folosite ca sursă de energie”.
„Momentul pentru această schimbare metabolică depinde de care a fost ultima masă, de câtă energie folosiți și de cantitatea de glicogen stocată în ficat. În medie, oamenii pot sta 12-26 de ore fără mâncare.”
Desigur, nu toată lista cu beneficii ale postului intermitent e valabilă pentru toată lumea. „O mulțime de studii, în principal pe animale, sugerează beneficii de a ține post. Există tot mai multe dovezi care apar și din studiile pe oameni”, spune Fiuza.