Reclamă

Beneficii ale postului intermitent, potrivit studiilor științifice

Specialiștii spun că printre principalele beneficii ale postului intermitent sunt îmbunătățirea sănătății intestinale și pierderea în greutate. Cu toate acestea, livescience a vorbit cu un dietetician pentru a afla mai multe despre beneficiile potențiale ale regimului.

Publicat: 9 noiembrie 2022, 8:09

Atunci când oamenii vor să slăbească, potențialele beneficii ale postului pot părea foarte atrăgătoare, pentru că dacă ai doar un anumit timp pentru a mânca înseamnă că ajungi să consumi mai puține calorii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Potrivit dieteticianului înregistrat Marcela Fiuza, purtător de cuvânt al Asociației Dietetice Britanice, postul înseamnă a nu consuma calorii într-un anumit interval de timp. Poate fi „intermitent”, adică jonglezi între mâncare și post. Poți opta pentru cel „prelungit”, ceea ce înseamnă, în general, post câteva zile pe săptămână, scrie livescience.com.

Beneficii ale postului intermitent

„Postul intermitent, în special mâncatul limitat în timp, cum ar fi 5:2 sau 16:8, a devenit popular în ultimii ani”, adaugă ea. „Implică să mănânci într-o fereastră limitată de timp în fiecare zi, de obicei opt până la zece ore”.

Pe lângă pierderea în greutate, mulți oameni nu postesc doar pentru beneficiile potențiale, ci și pentru o sănătate mai bună a intestinului și a inimii, precum și pentru scăderea tensiunii arteriale. Dar este important de reținut că postul nu garantează aceste rezultate și nu este potrivit pentru toată lumea. Acesta nu e recomandat pentru femeile însărcinate, diabetici, vârstnici și copii.

Înainte de a enumera potențialele beneficii ale postului, este important să știi ce face acesta de fapt organismului.

Reclamă

Fiuza explică: „În timpul postului, organismul face o serie de adaptări metabolice pentru a menține funcționarea optimă în absența combustibilului extern, hrana. În primele ore de post, organismul recurge la depozitele sale de glicogen pentru energie. Odată ce acestea sunt epuizate, există o schimbare metabolică. Organismul începe să descompună acizii grași în cetone care sunt apoi folosite ca sursă de energie”.

„Momentul pentru această schimbare metabolică depinde de care a fost ultima masă, de câtă energie folosiți și de cantitatea de glicogen stocată în ficat. În medie, oamenii pot sta 12-26 de ore fără mâncare.”

Desigur, nu toată lista cu beneficii ale postului intermitent e valabilă pentru toată lumea. „O mulțime de studii, în principal pe animale, sugerează beneficii de a ține post. Există tot mai multe dovezi care apar și din studiile pe oameni”, spune Fiuza.

Reclamă

„Dar sunt necesare mai multe cercetări până când putem înțelege pe deplin impactul pe termen lung al postului asupra sănătății umane.”

Procesul numit autofagie

Unul dintre posibilele beneficii ale postului este că poate declanșa un proces numit autofagie, sistemul de reciclare celulară al corpului. Acționând ca un fel de control al calității pentru celulele tale, autofagia permite organismului să descompună și să refolosească părțile vechi de celule, astfel încât acestea să poată funcționa mai eficient.

Mai simplu spus, este modul în care organismul face menaj și scăpa de celulele mutante care s-ar putea dezvolta în cancer sau afecțiuni neurologice precum Alzheimer sau Parkinson, potrivit unui studiu din jurnalul EMBO.

Procesul de autofagie începe după o perioadă de post. Ar putea fi o întoarcere evolutivă la zilele de vânător-culegător, în care oamenii stau fără să mănânce din cauza naturii intensive a muncii de a găsi hrană.

Cercetătorii studiază rolul autofagiei în prevenirea și combaterea bolilor, spune Fiuza. „Dovezile unui studiu publicat în Science Direct sugerează că postul poate fi capabil să îmbunătățească autofagia”. Un alt studiu, publicat în Autophagy Journal a dezvăluit că postul regulat ar putea „reseta” organismul. Îl poate ajuta să funcționeze mai eficient prin curățarea resturilor celulare.

Sănătate intestinală îmbunătățită

Există dovezi care sugerează că o schimbare radicală a dietei, cum ar fi postul, ar putea modifica structura microbiană a intestinului. Ar putea schimba ceea ce fac bacteriile intestinale.

Fiuza a declarat pentru Live Science: „Unele forme de post pot fi benefice pentru microbiomul intestinal, care a fost legat de o serie de beneficii pentru sănătate prin îmbunătățirea sănătății metabolice, reducerea riscului de cancer, boli de inimă și obezitate”.

Alte cercetări au descoperit că postul în zile alternative a promovat „eliminarea bacteriilor” care ar putea susține sănătatea microbiomului intestinal.

Sănătatea inimii și reglarea nivelul zahărului din sânge

Postul poate îmbunătăți, de asemenea, răspunsul organismului la hormonul insulină, care controlează nivelul zahărului din sânge. Când glicemia este reglată, reduce riscul de creștere în greutate și diabet. Aceștia sunt doi factori de risc pentru bolile cardiovasculare și alte probleme de sănătate legate de inimă.

Fiuza adaugă că postul intermitent ar putea îmbunătăți, de asemenea, sănătatea inimii prin reducerea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sau a colesterolului rău. Cu toate acestea mai sunt necesare cercetări suplimentare în acest domeniu.

Scădere în greutate

Postul a câștigat popularitate, deoarece mulți oameni îl văd ca pe o modalitate de a pierde în greutate. „Poate ajuta unii oameni să slăbească pe termen scurt”, admite Fiuza. „Deși nu pare a fi superior altor tipuri de diete cu restricții calorice în acest scop”. Și, în cele din urmă, pentru a pierde în greutate, trebuie să ai un deficit de calorii.

Un studiu publicat în revista Canadian Family Physician a constatat că, în toate cele 27 de studii examinate, postul intermitent a dus la pierderea în greutate, variind de la 0,8% la 13,0% din greutatea corporală inițială.

Dar, ca și în cazul tuturor planurilor de alimentație, există unele dezavantaje de luat în considerare, spune Fiuza.

„Există efecte secundare potențiale ale postului, dar cele mai multe dispar de obicei în timp. Principalele sunt letargia, iritabilitatea și durerile de cap. Există și riscul de tulburare alimentară pentru cei cu predispoziție la astfel de afecțiuni.”

Postul prelungit este mult mai intens decât postul intermitent. Oricine se gândește să-l adopte, ar trebui să discute cu medicul în prealabil. Postul intermitent poate să nu fie potrivit pentru toată lumea.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×