Balonarea este inconfortabilă pentru cele mai multe persoane. În plus aceasta poate să te pună într-o situație delicată, în special în momentele în care porți haine mulate. Pe lângă aspectul neplăcut, balonarea vine și cu o senzație generală de disconfort. Deși gazele din stomac și intestin sunt normale, de multe ori acestea pot fi supărătoare.
Principalele cauze ale balonării
Gazele se pot acumula în stomac și intestin în urma aerului pe care îl înghițim. Acest lucru se poate întâmpla în timp ce mâncăm sau bem apă. Specialiștii spun că e lângă aceste două lucruri există și alte obiceiuri care stau la baza apariției balonării. Persoanele care au tendința să mănânce repede vor înghiți automat o cantitate mai mare de aer.
Totodată, acest lucru se aplică și persoanelor care salivează excesiv. Obiceiul de a mesteca gumă este asociat cu apariția balonării, dar și acela de a bea cu ajutorul unui pai. Cea mai mare parte a aerului care ajunge să fie înghițit este eliminat printr-un proces numit eructație.
Cantitatea care ajunge în intestinul subțire este cea responsabilă pentru apariția balonării. Persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil sunt în general predispuse la apariția senzație de balonare cu ușurință.
Hai să aflăm mai multe care sunt principalele cauze ale balonării și ce poți face pentru a o combate.
Lipsa fibrelor din alimentație
Pe lângă cantitățile de aer înghițite, dieta joacă și ea un rol cheie. Specialiștii spun că alimentele pe care le consumăm pot influența într-o oarecare măsură apariția balonării. În cazul de față este vorba despre lipsa fibrelor din organism.
Nutriționiștii spun că lipsa de fibre în dietă poate duce la apariția constipației și a altor probleme digestive. Fibrele pot îmbunătăți motilitatea intestinală, facilitând în felul acesta accesul la baie. În felul acesta se poate reduce și senzația de balonare.