Micul dejun, spre exemplu, este cea mai importantă masă a zilei, căci oferă energie pe tot parcursul zilei. Studiile au arătat că timpul dintre mese, dar și frecvența lor sunt asociate cu probleme ale funcționării sistemului cardiovascular. De asemenea, săritul peste mese este la fel de nesigur în raport cu sănătatea inimii tale.
Ce se întâmplă în organism când sari peste mese
Cercetările au arătat că o singură masă pe zi este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, ba mai mult, crește și riscul de mortalitate, potrivit publicației Science Alert. Cu toate acestea, conform aceleiași publicații, chiar și persoanele care consumă două mese adiacente la o distanță de 4-5 ore riscă să dezvolte probleme ale sistemului cardiocascular.
Pe baza acestor studii, nutriționiștii au explicat ce se întâmplă în organism când sari peste mese. Aceștia au mai subliniat și de ce este importantă frecvența lor și timpul dintre ele. De luat în calcul sunt și factorii biologici. Spre exemplu, în funcție de vârstă, nivelul de sedentarism din viața ta, dar si alimentele integrate în dieta ta, toate acestea au un impact decizional cu privire la sănătatea inimii tale.
În plus, dacă sari peste mesele principale și hrănitoare ca să te bucuri de gustări sau deserturi, vei primi mai puțini nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. Așadar, nivelul tău de energie va fi extrem de slab.
Prin eliminarea meselor dintr-o zi obișnuită, vei priva organismul de nutrienți importanți de care are nevoie pentru a funcționa corect. Așadar, asemenea practici, pe termen lung, îți vor afecta sănătatea.
Dacă sari peste mese poți experimenta anxietatea
Încă un răspuns pe care l-au dat nutriționiștii cu privire la ce se întâmplă în organism când sari peste mese este anxietatea. În cazul în care ai o perioadă mai lungă în care nu-ți alimentezi corpul cu hrană de calitate, ai putea să experimentezi probleme serioase cu privire la sănătatea creierului. Mai exact, un studiu publicat de International Journal of Environmental Research and Public Health a constatat că adolescenții care au sărit peste micul dejun au fost mai predispuși la stres și depresie decât cei care au luat micul dejun în mod regulat, scrie Eating Well.
Nutriționiștii au explicat că dacă stai prea mult timp fără să mănânci, nivelul tău de glicemie scade considerabil. De aceea, corpul tău va începe să producă cortizol. Denumit și „hormonul stresului”, cortizolul este eliberat în organism în încercarea lui de a ajuta glicemia să se regleze. Acest lucru nu numai că te poate face să te simțiți anxioasă sau deprimată, ba chiar vei experimenta stări de iritabilitate și agitație.