Reclamă

Ce se întâmplă în organism când sari peste mese. De ce nu recomandă nutriționiștii această practică des întâlnită

Este important să cunoști ce se întâmplă în organism când sari peste mese pentru a te feri de această practică. Nutriționiștii nu recomandă să renunți la mesele principale ale zilei, chiar dacă nivelul de agitație și stres din viața ta te forțează. De asemenea, sfaturile lor sunt valabile și în cazul în care sari peste mese în mod voit.

Publicat: 19 ianuarie 2023, 7:06

Micul dejun, spre exemplu, este cea mai importantă masă a zilei, căci oferă energie pe tot parcursul zilei. Studiile au arătat că timpul dintre mese, dar și frecvența lor sunt asociate cu probleme ale funcționării sistemului cardiovascular. De asemenea, săritul peste mese este la fel de nesigur în raport cu sănătatea inimii tale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă în organism când sari peste mese

Cercetările au arătat că o singură masă pe zi este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, ba mai mult, crește și riscul de mortalitate, potrivit publicației Science Alert. Cu toate acestea, conform aceleiași publicații, chiar și persoanele care consumă două mese adiacente la o distanță de 4-5 ore riscă să dezvolte probleme ale sistemului cardiocascular.

Pe baza acestor studii, nutriționiștii au explicat ce se întâmplă în organism când sari peste mese. Aceștia au mai subliniat și de ce este importantă frecvența lor și timpul dintre ele. De luat în calcul sunt și factorii biologici. Spre exemplu, în funcție de vârstă, nivelul de sedentarism din viața ta, dar si alimentele integrate în dieta ta, toate acestea au un impact decizional cu privire la sănătatea inimii tale.

În plus, dacă sari peste mesele principale și hrănitoare ca să te bucuri de gustări sau deserturi, vei primi mai puțini nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. Așadar, nivelul tău de energie va fi extrem de slab.

Prin eliminarea meselor dintr-o zi obișnuită, vei priva organismul de nutrienți importanți de care are nevoie pentru a funcționa corect. Așadar, asemenea practici, pe termen lung, îți vor afecta sănătatea.

Reclamă

Dacă sari peste mese poți experimenta anxietatea

Încă un răspuns pe care l-au dat nutriționiștii cu privire la ce se întâmplă în organism când sari peste mese este anxietatea. În cazul în care ai o perioadă mai lungă în care nu-ți alimentezi corpul cu hrană de calitate, ai putea să experimentezi probleme serioase cu privire la sănătatea creierului. Mai exact, un studiu publicat de International Journal of Environmental Research and Public Health a constatat că adolescenții care au sărit peste micul dejun au fost mai predispuși la stres și depresie decât cei care au luat micul dejun în mod regulat, scrie Eating Well.

Nutriționiștii au explicat că dacă stai prea mult timp fără să mănânci, nivelul tău de glicemie scade considerabil. De aceea, corpul tău va începe să producă cortizol. Denumit și „hormonul stresului”, cortizolul este eliberat în organism în încercarea lui de a ajuta glicemia să se regleze. Acest lucru nu numai că te poate face să te simțiți anxioasă sau deprimată, ba chiar vei experimenta stări de iritabilitate și agitație.

Reclamă

Vei simți nevoia de a consuma dulciuri

Atunci când îți ignori semnele de foame vor apărea ulterior pofte serioase. În cazul acesta, nevoia de carbohidrați și de zahăr îți va acapara poftele.

Ambele variante oferă rafale rapide și scurte de energie. Astfel, organismul se va mulțumi, pentru moment, cu doza respectivă de zahăr.

Riști să dezvolți tulburări alimentare

Un alt răspuns cu privire la ce se întâmplă în organism când sari peste mese este acela că vei dezvolta probleme de alimentație pe termen lung. Nutriționiștii au constatat că în momentul în care sari regulat peste mese, vei dezvolta tulburări alimentare. Este vorba despre mâncatul compulsiv care poate duce la anorexie, bulimie sau ortorexie. Aceste tulburări afectează starea de bine generală, dar și relația pe care o ai cu mâncarea pe termen lung.

De ce să nu sari peste micul dejun

Micul dejun este principala masă care îți oferă toți nutrienții de care ai nevoie pentru tot parcursul zilei. Acești nutrienți au capacitatea de a te feri de bolile cardiovasculare. Mai precis, alimente precum fulgii de ovăz, fructele și legumele au proprietatea de a-ți proteja inima. De asemenea, un aport calitativ de produse sănătoase te vor ajuta să ai o zi productivă.

În plus, cercetătorii din domeniul nutriției au descoperit și că dacă există o relație persistentă în raport cu săritul peste mese, sănătatea generală a organismului va avea de suferit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×