Cu toate acestea, specialiștii din domeniul nutriției nu recomandă consumul de miere dacă planul tău alimentar îți sugerează să eviți consumul de zaharuri. Utilizarea produselor precum siropul sau zahărul de masă nu aduc niciun beneficiu sănătății.
Mierea poate fi un înlocuitor al zahărului
Mierea poate fi un înlocuitor al zahărului dacă dieta ta îți permite acest lucru. În cazul în care planul tău alimentar interzice sau sugerează evitarea zahărului, cea mai bună variantă este respectarea acestuia. Desigur, este vorba despre echilibru și motivație. Beneficiile consumului de miere, controlat, în cazul persoanelor cu diabet este surprinzător. Potrivit specialiștilor, mierea are capacitatea de a reduce nivelul glicemiei.
Atât mierea, cât și zahărul sunt carbohidrați compuși în principal din glucoză și fructoză. Reputația mierii a câștigat mereu denumirea de aliment sănătos pentru calitățile pe care le are asupra organismului tău. Mai exact, aceasta are proprietăți dovedite cu privire la impactul pozitiv asupra aparatului cardiovascular și al metabolismului.
Mierea poate fi un înlocuitor al zahărului mai ales pentru că are o compoziție complexă. Mierea conține acizi organici, enzime, proteine, minerale, vitamine și substanțe bioactive, scrie New York Post. Evident, persoanele care consumă o cantitate prea mare de miere pot experimenta modificări semnificative ale glicemiei și senzație de disconfort gastrointestinal.
Ce spun studiile
Oamenii s-au obișnuit cu gustul dulce al băuturilor, motiv pentru care atât mierea, cât și zahărul sunt folosite de majoritatea consumatorilor. Specialiștii susțin că înainte de a renunța definitiv la dulceața celor două, trebuie să faci această schimbare treptat. În cazul în care îți dorești asta, pentru început este recomandat să mai tai din cantitățile pe care le consumi. Spre exemplu, în loc să folosești o linguriță întreagă, încearcă jumătate, scrie Healthline.
Mierea ajută la scăderea nivelului de colesterol total și al trigliceridelor. Există totuși o diferență între mierea crudă și cea procesată. Prelucrarea mierii implică strecurarea, filtrarea și apoi încălzirea acesteia pentru o perioadă scurtă de timp. Astfel, această procedură va reduce umiditatea și drojdia din compoziția de bază. Toate acestea pe când mierea crudă este doar strecurată și filtrată. Aceasta nu necesită încălzire.
Totuși, există mai multe soiuri de miere care nu au fost analizate în cadrul acestor studii. Așadar, nu se cunosc beneficiile și nici dacă tipurile respective pot înlocui zahărul.