Reclamă

Ce se schimbă în organism dacă mănânci două linguri de miere pe zi. Specialiștii spun că țin medicul la distanță

Mierea a fost mult timp un remediu casnic bine-cunoscut și eficient. Acum, un nou studiu a descoperit că, pe lângă calmarea unei dureri de gât sau ameliorarea simptomelor unei răceli, mierea are mult mai multe beneficii. Ce se schimbă în organism dacă mănânci două linguri de miere pe zi.

Publicat: 17 decembrie 2022, 6:39

Adăugarea mierii în preparate este o modalitate excelentă de a obține un plus de aromă. De asemenea, adaugă câteva efecte benefice asupra sănătății, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Toronto.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se schimbă în organism dacă mănânci două linguri de miere pe zi

Oamenii de știință au descoperit că mierea îmbunătățește câțiva indicatori cheie ai sănătății cardiometabolice. E vorba de nivelul zahărului din sânge și al colesterolului.

Un studiu publicat în revista Nutrition Reviews a discutat despre o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor clinice care implică miere.

Acest proces i-a determinat pe cercetători să vadă că consumul de miere scade glicemia, colesterolul total și colesterolul rău/LDL, stabilizează trigliceridele și este un marker pentru boala ficatului gras.

De asemenea, mierea pare să promoveze niveluri crescute de HDL/colesterol bun și unii markeri ai inflamației.

Reclamă

Tausif Khan, cercetător în științe nutriționale la Facultatea de Medicină a Universității din Toronto, a spus că aceste rezultate sunt surprinzătoare. Mierea conține aproximativ 80% zahăr. Cu toate acestea, mierea este, de asemenea, o compoziție complexă de zaharuri comune și rare. Ea are în compoziție proteine, acizi organici și alți compuși bioactivi care foarte probabil au beneficii pentru sănătate.

Studiile anterioare arată că mierea este asociată cu o sănătate cardiometabolică îmbunătățită. Acest ultim proiect este cea mai cuprinzătoare revizuire până în prezent a studiilor clinice relevante. Include, de asemenea, date detaliate referitoare la procesarea mierii.

Gândirea experților în sănătate publică și nutriție a fost de mult timp că „zahărul este zahăr”, potrivit lui John Sievenpiper. Acesta e profesor de științe nutriționale și medicină la Universitatea din Toronto. Cu toate acestea, rezultatele arată că acest lucru nu este valabil și în cazul mierii.

Reclamă

Câtă miere ar trebui să mănânci în fiecare zi

Echipa de cercetare subliniază că este esențial să se ia în considerare contextul constatărilor din studiile în care participanții au urmat alte modele alimentare sănătoase. Potrivit constatărilor, zaharurile adăugate au reprezentat doar 10% sau mai puțin din aportul zilnic de calorii al participanților.

Khan spune să nu începi să mănânci miere dacă în prezent eviți zahărul. În schimb, mierea este un schimb. Dacă utilizezi zahăr alb obișnuit, sirop sau alt îndulcitor, înlocuirea zaharurilor cu miere poate reduce riscurile cardio-metabolice.

Echipa a inclus un total de 18 studii controlate care au implicat peste 1100 de participanți la această analiză. Doza zilnică medie de miere în experimente a fost de 40 de grame (aproximativ două linguri). Durata medie a experimentului a fost de opt săptămâni.

Mierea crudă pare să fi dus la multe beneficii observate în studii. De asemenea, mierea luată din surse cu o singură floare, cum ar fi robinia sau mierea de salcâm, și mierea din florile de trifoi, pare a fi deosebit de benefică.

Pasteurizarea poate slăbi beneficiile mierii. Autorii studiului explică că mierea procesată pare să-și piardă multe dintre efectele sale asupra sănătății după pasteurizare. Totuși, Khan crede că efectul unei băuturi calde asupra mierii crude depinde de mulți factori. Cel mai probabil că nu va distruge toate proprietățile benefice.

Există multe alte moduri de a savura niște miere, cum ar fi cu iaurt, ca tartinat sau ca sos pentru salată.

Khan spune că cercetările viitoare ar trebui să se concentreze atât pe mierea neprocesată, cât și pe mierea dintr-o singură floare. Mai multe dovezi de înaltă calitate pot ajuta știința modernă să creeze o înțelegere cuprinzătoare a numeroșilor compuși care promovează sănătatea din miere.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×