Adăugarea mierii în preparate este o modalitate excelentă de a obține un plus de aromă. De asemenea, adaugă câteva efecte benefice asupra sănătății, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Toronto.
Ce se schimbă în organism dacă mănânci două linguri de miere pe zi
Oamenii de știință au descoperit că mierea îmbunătățește câțiva indicatori cheie ai sănătății cardiometabolice. E vorba de nivelul zahărului din sânge și al colesterolului.
Un studiu publicat în revista Nutrition Reviews a discutat despre o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor clinice care implică miere.
Acest proces i-a determinat pe cercetători să vadă că consumul de miere scade glicemia, colesterolul total și colesterolul rău/LDL, stabilizează trigliceridele și este un marker pentru boala ficatului gras.
De asemenea, mierea pare să promoveze niveluri crescute de HDL/colesterol bun și unii markeri ai inflamației.
Tausif Khan, cercetător în științe nutriționale la Facultatea de Medicină a Universității din Toronto, a spus că aceste rezultate sunt surprinzătoare. Mierea conține aproximativ 80% zahăr. Cu toate acestea, mierea este, de asemenea, o compoziție complexă de zaharuri comune și rare. Ea are în compoziție proteine, acizi organici și alți compuși bioactivi care foarte probabil au beneficii pentru sănătate.
Studiile anterioare arată că mierea este asociată cu o sănătate cardiometabolică îmbunătățită. Acest ultim proiect este cea mai cuprinzătoare revizuire până în prezent a studiilor clinice relevante. Include, de asemenea, date detaliate referitoare la procesarea mierii.
Gândirea experților în sănătate publică și nutriție a fost de mult timp că „zahărul este zahăr”, potrivit lui John Sievenpiper. Acesta e profesor de științe nutriționale și medicină la Universitatea din Toronto. Cu toate acestea, rezultatele arată că acest lucru nu este valabil și în cazul mierii.