Lucuma e un fruct originar din America de Sud și a crescut în popularitate în ultimul timp ca alternativă mai săracă în calorii și bogată în antioxidanți. Conține fibre, polifenoli și carotenoizi, care pot contribui la reglarea glicemiei, sănătatea inimii și reducerea stresului oxidativ.
Îndulcitorul natural care ar putea fi cea mai inteligentă alternativă la zahăr
Lucuma este comercializat sub formă de pudră și poate fi adăugat în cafea, terci de ovăz, smoothie-uri și produse de patiserie, dar este mai puțin dulce decât zahărul.
Lucuma crește pe arbori originari din Bolivia, Peru, Chile și Ecuador. Lucuma mai este cunoscută sub numele de „aurul incașilor” datorită culorii sale galben-portocalii. În trecut, era considerată un simbol al longevității și fertilității. Astăzi, în Peru, este folosită în special pentru înghețată.
Când este coaptă, pulpa sa are o textură făinoasă și un gust asemănător caramelului, cartofului dulce și siropului de arțar. Fructul nu este consumat crud din cauza consistenței sale, dar este uscat și transformat în pudră, fiind disponibil în magazine naturiste și online.
Ce nutrienți conține lucuma
O lingură de pudră de lucuma conține 30 de calorii, 1 g de proteine, 0 g de grăsimi 6 g de carbohidrați, 3 g de zaharuri, 2 g de fibre.
Pentru a putea face diferența mai bine, zahărul alb conține 49 de calorii și 13 g de carbohidrați per lingură, fără fibre sau proteine.
Lucuma este bogată în antioxidanți, în special polifenoli și carotenoizi, care protejează organismul împotriva bolilor și susțin sănătatea ochilor. De asemenea, conține vitamina C, fier, zinc, calciu și potasiu.