În intestine există un complex de microorganisme vitale pentru metabolism, imunitate și sănătate în general. Odată ce sunt dereglate, acestea nu mai aduc aceleași beneficii. Unele cercetări au arătat că îndulcitorii produc schimbări majore, în timp ce alții au efecte minime, chiar și atunci când sunt în cantități mari.
Cum afectează îndulcitorii sănătatea intestinelor
Îndulcitorii artificiali sunt înlocuitorii zahărului care oferă acea senzație de dulce, dar cu foarte puține calorii spre deloc. Există îndulcitori sintetici ca aspartamul, sucraloza sau zaharina. Există și îndulcitori naturali precum stevia. Pot fi găsiți în sucurile dietetice, deserturi, gume de mestecat și alte produse fără zahăr. În ciuda faptului că sunt recomandați ca fiind buni pentru consum, se află totuși în mijlocul unor controverse.
În principal, se caută impactul pe termen lung a celor mai mulți dintre îndulcitori. Vorbim despre obezitate, sindromul metabolic și două tipuri diferite de diabet.
Unele studii arată că un cosum regulat de îndulcitori afectează sănătatea intestinelor și dezvoltarea bacteriilor sănătoase, spun cei de la News-medical.net.
Cercetările au arătat că zaharina și sucraloza în special pot schimba compoziția microbiomului, mai ales poate afecta toleranța la glucoză și metabolismul. Îndulcitorii naturali precum stevia ridică aceleași întrebări.
Îndulcitorii numiți polioli pot cauza probleme digestive precum balonarea sau diareea, asta dacă sunt consumați în cantități mari. Unii îndulcitori pot influența microbiomul într-un mod pozitiv, exact așa cum fac prebioticele.
Sănătatea microbiomului: cheia spre sănătate sau o exagerare?
Microbiomul intestinal are trilioane de microorganisme, acestea fiind vitale pentru digestie, imunitate și sănătate în general. Îndulcitorii au devenit extrem de răspândiți, asta pentru că sunt săraci în calorii. Cu toate acestea, cercetările au arătat că afectea sănătatea microbiomului intestinal.





















