Reclamă

Adevărul despre îndulcitori. Au efecte nebănuite asupra organismului, potrivit nutriționiștilor

Îndulcitorii sunt considerați alternativa perfectă în cadrul unui program de slăbire, dar și în cazul persoanelor care suferă de diferite tulburări metabolice. Cât sunt însă de siguri aceștia? Află de la specialiști adevărul despre îndulcitori, precum și efectele sale asupra organismului.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 10 aprilie 2024, 8:03

Controversa de durată provocată de utilizarea îndulcitorilor în locul zahărului provine din opinii contradictorii despre potențialul îndulcitorilor de a stimula apetitul. Studii anterioare au încercat să clarifice dilema, însă nu au reușit să aducă probe indubitabile într-o direcție sau alta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un studiu recent, citat de TheBrighterSide și considerat revolutionar, a analizat efectele înlocuirii zahărului cu îndulcitori artificiali și naturali în alimente. Aceștia nu numai că nu cresc pofta de mâncare, ci chiar ajută la scăderea nivelurilor de zahăr din sânge. Un beneficiu major pentru condiția generală de sănătate.

Adevărul despre îndulcitori

Studiul a arătat că prin consumul unor alimente care conțin îndulcitori poți să scazi senzația de foame.

Mai mult, îndulcitorii oferă beneficii adiționale ca reducerea zahărului din sânge. Acest lucru e deosebit de favorabil persoanelor aflate la risc de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetătorii implicați în acest studiu, condus de Universitatea din Leeds, au concluzionat că există suficiente dovezi credibile despre efectul îndulcitorilor în organism. Aceștia nu afectează negativ apetitul și pot reduce eficient valoarea zahărului din sânge, contribuind indirect la scăderea în greutate.

Reclamă

Conducătorul studiului, Catherine Gibbons, profesor asociat la School of Psychology din cadrul Universității din Leeds, a subliniat importanța reducerii consumului de zahăr în combaterea bolilor metabolice asociate cu obezitatea, cum este diabetul de tip 2.

Îndulcitorii ar putea fi utili în cadrul dietelor de slăbit

Adevărul despre îndulcitori. În opinia specialistului citat, simpla restricție a aportului de zahăr fără a oferi alternative poate afecta negativ preferințele de gust, exacerbând pofta de dulce.

Reclamă

Un alt efect advers este că menținerea unei diete cu conținut redus de zahăr, fie adresată diabeticilor, fie în cadrul unui program de slăbit, devine problematică.

Gibbons a pledat pentru înlocuirea zahărului cu îndulcitori ca o strategie care poate crește profilul nutrițional al alimentelor și băuturilor recomandate celor care doresc să slăbească sau persoanelor cu risc de a face diabet de tip 2.

Studiul, primul de acest tip, a vizat efectele consumului de biscuiți cu conținut de zahăr sau cu alte două tipuri de îndulcitori: substitutul natural de zahăr stevia și îndulcitorul artificial Neotam. Cercetarea a implicat 53 de bărbați și femei de vârstă adultă supraponderali sau obezi.

Spre deosebire de alte studii anterioare care au folosit numai băuturi, studiul menționat a inclus alimente solide, precum și participanți de ambele sexe cu exces de greutate.

Desfășurat între 2021 și 2022, studiul a fost coordonat de Universitatea din Leeds și Centrul de Cercetare pentru Nutriție Umană din Rhône-Alpes (Franța).

Participanții, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, au fost implicați în studiu în 3 intervale de două săptămâni, separate de pauze de 14-21 zile. În timpul testelor aceștia au consumat biscuiți cu diferite ingrediente dulci: zahăr, stevia sau Neotam.

Apetitul nu crește în urma consumului de îndulcitori

În urma consumului de biscuiți, participanții au raportat cu privire la nivelurile lor de sațietate după câteva ore.

De asemenea, le-au fost măsurate nivelurile de glucoză și de insulină împreună cu hormonii care reglează pofta de mâncare. Rezultatele nu au indicat diferențe de apetit sau de răspunsuri endocrine între îndulcitori și zahăr.

O concluzie interesantă a vizat nivelurile de insulină măsurate la două ore după masă. Acestea și valoarea zahărului din sânge au fost reduse cu ajutorul îndulcitorilor.

Autorii studiului au conchis că există suficiente dovezi în favoarea utilității îndulcitorilor în reducerea aportului de zahăr adăugat. Aceasta fără creșteri ale apetitului sau scăderi ale energiei.

În consecință, îndulcitorii pot fi incluși în programele de control al greutății. Dar și în dieta alimentară a diabeticilor și persoanelor cu risc de a dezvolta diabet de tip 2.

Cantitatea de îndulcitor consumată e mai importantă decât tipul acestuia

Pe de altă parte, relatează USA Today, citându-l pe nutriționistul Jill Weisenberger, cantitatea de îndulcitor consumată este chiar mai importantă decât tipul acestuia.

În opinia lui Weisenberger, opțiunea cea mai sănătoasă este consumul unui îndulcitor în cantitate cât mai mică. „Doza îl face otravă”, punctează Weisenberger.

Potrivit specialistului, de la o anumită cantitate în sus de îndulcitori apar efecte adverse.  Aceasta recomandă consumul de stevia sau de sucraloza, sau chiar varierea lor.

În concluzie, dacă ții o dietă de slăbit sau suferi de prediabet sau diabet, poți folosi orice îndulcitori preferi. Însă nu în cantitate mare, conchide Jill Weisenberger. Află care sunt cei mai sănătoși îndulcitori, recomandați de nutriționiști.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Două ouă care se află într-o crăticioară la fiert
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI
×