Este cunoscut faptul că alimentele procesate trebuie evitate, căci conțin ingrediente periculoase. Însă experții în nutriție atenționează că există anumiți termeni la care trebuie să te uiți cu deosebită atenție atunci când cumperi alimente.
Capcana de pe eticheta alimentelor
Alimentația ne afectează sănătatea în ansamblul ei, avertizează nutriționistul dietetician Ashley Kitchens. Iar ca procesul de luare a unor decizii conștiente să fie și mai dificil, fiecare preparat are propria sa rețetă, iar ingredientele pot varia. De exemplu, două mărci diferite de granola pot conține aditivi sau îndulcitori diferiți.
Iată ingredientele la care trebuie să fii foarte atentă atunci când iei o decizie la raft, evitând consumul lor, citate de specialiștii de la Huffington Post.
Emulsifianți
Emulsifianții sunt aditivi alimentari care ajută mixul unor ingrediente care în mod normal nu se potrivesc, ca uleiul sau apa. Ei asigură o textură fină mâncării și pot prelugi durata de valabilitate a unui aliment. Printre cei mai cunoscuți emulsifianți se numără caragenanul, guma guar, guma gellan și lecitina de soia.
Unele studii arată că anumiți emulsifianți pot provoca efecte secundare și au un impact negativ asupra sănătății. De exemplu, pot duce la inflamații cornice, un răspuns imunitar anormal și chiar există riscul de a provoca boli precum colita.
Emulsifianții se găsesc într-o mare varietate de alimente, ca produsele de patiserie, ciocolata, laptele și laptele vegetal, înghețata. Unii sunt de origine vegetală, iar alții pot fi sintetici.
Studiile efectuate pe animale au arătat că caragenanul poate fi asociat cu boli digestive, inflamație și chiar cancer, arată nutriționistul dietetician Danielle Gaffen. Maltodextrina poate altera compoziția bacteriilor abdominale și poate duce la proliferarea unor bacterii periculoase ca E. coli.