Reclamă

Capcana de pe eticheta alimentelor. Care este avertismentul nutriționiștilor

O nutriție sănătoasă și echilibrată este delicată, mai ales când te confrunți cu capcana de pe eticheta alimentelor. Iată ingredientele de pe eticheta alimentelor care ar trebui evitate. Supermarketurile abundă în preparate ambalate, de la semipreparate la supe la cutie sau produse semicongelate.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 4 noiembrie 2023, 6:09

Este cunoscut faptul că alimentele procesate trebuie evitate, căci conțin ingrediente periculoase. Însă experții în nutriție atenționează că există anumiți termeni la care trebuie să te uiți cu deosebită atenție atunci când cumperi alimente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Capcana de pe eticheta alimentelor

Alimentația ne afectează sănătatea în ansamblul ei, avertizează nutriționistul dietetician Ashley Kitchens. Iar ca procesul de luare a unor decizii conștiente să fie și mai dificil, fiecare preparat are propria sa rețetă, iar ingredientele pot varia. De exemplu, două mărci diferite de granola pot conține aditivi sau îndulcitori diferiți.

Iată ingredientele la care trebuie să fii foarte atentă atunci când iei o decizie la raft, evitând consumul lor, citate de specialiștii de la Huffington Post.

Emulsifianți

Emulsifianții sunt aditivi alimentari care ajută mixul unor ingrediente care în mod normal nu se potrivesc, ca uleiul sau apa. Ei asigură o textură fină mâncării și pot prelugi durata de valabilitate a unui aliment. Printre cei mai cunoscuți emulsifianți se numără caragenanul, guma guar, guma gellan și lecitina de soia.

Reclamă

Unele studii arată că anumiți emulsifianți pot provoca efecte secundare și au un impact negativ asupra sănătății. De exemplu, pot duce la inflamații cornice, un răspuns imunitar anormal și chiar există riscul de a provoca boli precum colita.

Emulsifianții se găsesc într-o mare varietate de alimente, ca produsele de patiserie, ciocolata, laptele și laptele vegetal, înghețata. Unii sunt de origine vegetală, iar alții pot fi sintetici.

Studiile efectuate pe animale au arătat că caragenanul poate fi asociat cu boli digestive, inflamație și chiar cancer, arată nutriționistul dietetician Danielle Gaffen. Maltodextrina poate altera compoziția bacteriilor abdominale și poate duce la proliferarea unor bacterii periculoase ca E. coli.

Reclamă

Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză

Este un îndulcitor cu grad mare de procesare, întâlnit în multe produse alimentare ambalate. Se regăsește în băuturi carbogazoase, produse de patiserie, cereale și iaurturi cu diferite arome.

Printre efectele sale colaterale, acest sirop cu conținut ridicat de fructoză poate duce la probleme digestive. Poate dăuna colonului și provoca inflamații, explică dr. Gaffen.

Dietele bogate în fructoză pot contribui la boli inflamatorii ale intestinelor, spre exemplu colita, așa cum a dovedit un studiu pe șoareci. Un alt studiu a pus în evidență faptul că acest sirop poate crește apetitul, ducând la riscul de obezitate.

Uleiurile parțial hidrogenate și grăsimile trans

Există multe motive să eviți produsele cu grăsimi trans, regăsite în carne și produse alimentare de uz curent. Acestea se leagă de efecte adverse dovedite, precum creșterea incidenței bolilor cardiace și inflamația organismului, atrage atenția dieteticianul Tamar Samuels.

Experții recomandă evitarea produselor care conțin uleiuri parțial hidrogenate, un semn că alimentul respectiv are grăsimi trans.

Clorura de potasiu

Clorura de potasiu, o sare naturală, este adăugată în diferite produse alimentare ca înlocuitor al sării de masă sau al clorurii de sodiu (sare). Consumată în cantități mai mari, clorura de potasiu poate duce la aritmii cardiace, avertizează experții.

Dacă sursele naturale de potasiu sunt ușor assimilate și digerate de organism, cele prelucrate pot pune probleme în absorbția lor de către organism. În timp pot surveni riscuri pentru boli de rinichi sau probleme cardiace, explică dr. Routhenstein.

Grăsimile saturate

Grăsimile saturate nu apar pe lista de ingrediente a unei etichete, ci la categoria factori nutriționali. Spre deosebire de grăsimile sănătoase, grăsimile saturate au un efect nefast. Se regăsesc în anumite cărnuri ca cea de oaie, porc, miel sau pasăre, ca și în unt, smântână, brânză sau înghețată.

Carnea ar trebui consumată prin eliminarea grăsimilor vizibile sau prin scoaterea pielii de la carnea de pasăre, observă Sylvia Klinger, nutriționist dietetician.

Grăsimile saturate se regăsesc și în alimentele prăjite sau uleiul de palmier, folosit la alimentele tip snack. Uleiul de palmier este o sursă foarte concentrată de grăsimi saturate. Cantitățile mari de ulei de palmier sunt legate de boli cardiace, rezistență la insulină, fibrilație atrială și boala ficatului gras, observă dr. Routhenstein.

De asemenea, pot crește nivelul LDL (colesterol rău) în organism, care poate avea ca efect boli cardiovasculare sau un nivel crescut de colesterol, completează Sylvia Klinger. În orice caz, consumul zilnic de grăsimi saturate ar trebui să reprezinte maxim 5-6% din numărul zilnic total de calorii.

Nivelurile mari de sodiu

Se regăsesc în multe alimente procesate inclusiv diferite tipuri de pâine, paste, cereale, supe, pizza congelată și cărnuri procesate, cum ar fi bacon sau cârnați. În cantitate mare, sodiul poate provoca hipertensiune arterială. Descoperă și gustarea ideală care te poate ajuta să pierzi în greutate dacă te confrunți cu hipertensiunea arterială.

Consumul unei cantități mari de sodiu (sare) implică serioase riscuri pentru sănătate. Sarea crește tensiunea arterială și riscul unei boli cardiovasculare, avertizează dieteticianul Amy S. Margulies. De asemenea, ar putea antrena boli renale și deshidratare.

Recomandarea nutriționiștilor este să se consume mai puțin de 2.300 de miligrame de sare zilnic. Potrivit American Heart Association, dacă ai probleme cu inima, consumul zilnic de sare trebuie să nu depășească 1.500 mg.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Serena Williams în timp ce stă pe un scaun și oferă un inteviu
Divertisment
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei pare că a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an. Fosta jucătoare de tenis a reușit să piardă mai multe kilograme, iar acum...
2
O femeie frumoasă care rerepzintă una dintre acele zodii sincere
Horoscop
Zodii care sunt mereu sincere. Nativii care nu pot avea secrete față de ceilalți
Există unele zodii care sunt mereu sincere. Acești nativi nu pot avea secrete față de ceilalți. Onestitatea lor îi pune de multe ori într-o lumină favorabilă, însă pot ajunge și să aibă probleme din...
3
oameni fericiți în cea de-a doua etapă a vieții lor
Horoscop
Vârstele critice din viața ta, potrivit astrologilor. Care sunt etapele decisive
Indiferent că vorbim despre vise, tipuri de personalitate sau relații, este clar că mișcările planetelor ne influențează viața într-un mod unic. Află care sunt vârstele critice din viața ta, potrivit astrologilor, și vezi ce...
4
O femeie cu flori în mânp, pe luciul unei ape
Horoscop
Nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Cine sunt zodiile norocoase ale anului
Jupiter, planeta abundenței, este în mișcare directă până în noiembrie 2025. Ai mai jos lista cu nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele....
5
parteneri care stau cu telefonul în mână și se uită unul la celălalt
Horoscop
Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei. Idei care te ajută să descoperi adevărul
Cu ajutorul trăsăturilor de personalitate ale fiecărei zodii, putem afla multe lucruri interesante. Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei, poți să citești în articolul de mai jos. Există anumite semne care ar...
PARTENERI
×