Cercetătorii studiului au descoperit, de asemenea, că alimentele ultra-procesate – precum: pizza congelată, băuturile gazoase, pâinea produsă în masă și unele produse gata preparate – au porții prea mari pentru dieta unui copil. Cu mai mult de 60% de calorii decât nevoile acestora.
„Unul dintre lucrurile cheie pe care le descoperim aici este o relație doză-răspuns. Și anume: copiii care mănâncă cel mai des mâncare procesată, au cele mai grave probleme de obezitate. Dar și: cu cât mănâncă mai mult, cu atât problema lor se accentuează ”, a spus dr. Eszter Vamos, lector în sănătate publică la Imperial College din Londra și autor al studiului citat.
Procesarea industrială a alimentelor modifică consistența, gustul, culoarea acestsora. Dar și prelungește termenul de valabilitate. Mâncarea procesată traversează o serie de procese, fapt care nu se petrece în cazul meselor gătite acasă. Alimentele ultra-procesate tind să fie mai dense din punct de vedere energetic și mai sărace din punct de vedere nutrițional.
De multe ori, alimentele procesate au un nivel ridicat de zahăr, sare și grăsimi saturate. Dar și niveluri scăzute de proteine, fibre dietetice și micronutrienți. Din păcate însă sunt comercializate în mod agresiv de industria alimentară, se arată în studiu.
Cum influențează mâncarea procesată obezitatea infantilă
Gunter Kuhnle, profesor de nutriție și știință alimentară la Universitatea din Reading din Marea Britanie, a spus că legătura dintre sănătatea copilului și alimentele ultraprocesate este complexă. Iar factorii socio-economici au jucat probabil un rol important. Acesta însă nu a fost implicat în cercetare.
„Rezultatele acestui studiu nu sunt surprinzătoare: copiii care consumă o mulțime de alimente ultra-procesate sunt cel mai probabil mai puțin sănătoși decât colegii lor care mănâncă mai multe fructe și legume. Interpretarea acestor rezultate este totuși mult mai dificilă „, conform cercetătorilor.
Rezultatul studiului sunt proporțional directe cu factorii socio-economici. Copiii care trăiesc în zone defavorizate și din familii cu un nivel scăzut de educație mănâncă mai multe alimente ultra-procesate. Din păcate, acești copii au, de asemenea, cu cel mai mare risc de obezitate și sănătate precară. Deoarece există în continuare inegalități considerabile în materie de sănătate. Iar statutul socio-economic este un factor determinant important al sănătății.