Reclamă

Cum influențează mâncarea procesată obezitatea infantilă. Ce spun studiile

Te-ai întrebat vreodată cum influențează mâncarea procesată obezitatea infantilă? Copiii care consumă mai multe alimente ultraprocesate sunt mai predispuși să fie supraponderali sau obezi ca adulți, sugerează un nou studiu. Acesta a fost desfășurat pe parcursul a 17 ani. În cadrul său au participat peste 9.000 de copii britanici, născuți în anii 1990.

Publicat: 1 iulie 2021, 8:37

Cercetătorii studiului au descoperit, de asemenea, că alimentele ultra-procesate – precum: pizza congelată, băuturile gazoase, pâinea produsă în masă și unele produse gata preparate – au porții prea mari pentru dieta unui copil. Cu mai mult de 60% de calorii decât nevoile acestora.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Unul dintre lucrurile cheie pe care le descoperim aici este o relație doză-răspuns. Și anume: copiii care mănâncă cel mai des mâncare procesată, au cele mai grave probleme de obezitate. Dar și: cu cât mănâncă mai mult, cu atât problema lor se accentuează ”, a spus dr. Eszter Vamos, lector în sănătate publică la Imperial College din Londra și autor al studiului citat.

Procesarea industrială a alimentelor modifică consistența, gustul, culoarea acestsora. Dar și prelungește termenul de valabilitate. Mâncarea procesată traversează o serie de procese, fapt care nu se petrece în cazul meselor gătite acasă. Alimentele ultra-procesate tind să fie mai dense din punct de vedere energetic și mai sărace din punct de vedere nutrițional.

De multe ori, alimentele procesate au un nivel ridicat de zahăr, sare și grăsimi saturate. Dar și niveluri scăzute de proteine, fibre dietetice și micronutrienți. Din păcate însă sunt comercializate în mod agresiv de industria alimentară, se arată în studiu.

Cum influențează mâncarea procesată obezitatea infantilă

Gunter Kuhnle, profesor de nutriție și știință alimentară la Universitatea din Reading din Marea Britanie, a spus că legătura dintre sănătatea copilului și alimentele ultraprocesate este complexă. Iar factorii socio-economici au jucat probabil un rol important. Acesta însă nu a fost implicat în cercetare.

Reclamă

„Rezultatele acestui studiu nu sunt surprinzătoare: copiii care consumă o mulțime de alimente ultra-procesate sunt cel mai probabil mai puțin sănătoși decât colegii lor care mănâncă mai multe fructe și legume. Interpretarea acestor rezultate este totuși mult mai dificilă „, conform cercetătorilor.

Rezultatul studiului sunt proporțional directe cu factorii socio-economici. Copiii care trăiesc în zone defavorizate și din familii cu un nivel scăzut de educație mănâncă mai multe alimente ultra-procesate. Din păcate, acești copii au, de asemenea, cu cel mai mare risc de obezitate și sănătate precară. Deoarece există în continuare inegalități considerabile în materie de sănătate. Iar statutul socio-economic este un factor determinant important al sănătății.

Cum a fost condus studiul

Reclamă

Cercetătorii au urmărit un grup de 9.000 de copii, care au participat la un studiu mai amplu, de la vârsta de 7 până la 24 de ani. Jurnalele alimentare au fost completate la vârsta de 7, 10 și 13 ani, înregistrând mâncarea și băuturile consumate de copii pe parcursul a trei zile. Măsurătorile indicelui de masă corporal (IMC), greutatea, circumferința taliei și grăsimea corporală au fost, de asemenea, notate pe parcursul perioadei de studiului citat de CNN.

Copiii au fost împărțiți în cinci grupuri, în funcție de cantitatea de mâncare ultra-procesată pe care au mâncat-o. În cel mai restrâns grup, alimentele ultra-procesate au reprezentat o cincime din dieta lor copiilor, în timp ce în cel mai numeros grup, acestea au reprezentat mai mult de două treimi.

Cercetătorii au descoperit, în medie, că grupurile de copii care au consumat mai multe alimente ultra-procesate au avut o creștere mai rapidă a IMC-ului, a greutății, a circumferinței taliei și a grăsimii corporale pe măsură ce creșteau. Până la vârsta de 24 de ani, cei din grupul care se hrăneau cu mai multă mâncare procesată aveau, în medie, un nivel mai mare al IMC-ului, cu 1,2 kg / m2.

Deși studiul arată o legătură între consumul de alimente ultra-procesate și creșterea grăsimii corporale, acesta nu arată definitiv cauza și efectul. Potrivit cercetătorilor, sunt necesare măsuri mai radicale și mai eficiente pentru a reduce expunerea copiilor și consumul de alimente ultra-procesate. Tulburările de alimentație au, de asemenea, legătură directă cu încrederea de sine.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O fetiță în rochie neagră, cu o bachetă în mână
Horoscop
5 zodii care au o putere imensă în data de 13 iunie 2024. Nativii pe care nimic nu îi poate da înapoi
Energia zilei de 13 iunie se referă la a face bine fără niciun fel de ajutor. A venit momentul să fii cel mai bun prieten al tău. Ai mai jos o listă cu 5...
2
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 10 iunie – 16 iunie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Dezamăgirile în dragoste, dar și reușitele pe plan profesional vor acapara viețile nativilor în această perioadă. Horoscopul săptămânii 10 iunie – 16 iunie 2024 îți aduce toate detaliile. Zodiile vor trece prin mai multe...
4
Un cuplu toxic de zodii care se ține în brațe într-un peisaj idilic
Horoscop
6 cupluri toxice de semne zodiacale. Nativii care nu se potrivesc
Există câteva cupluri toxice de semne zodiacale cu o compatibilitate naturală scăzută. Însă asta nu le împiedică să simtă o atracție ca în filme. Inima are logica ei. Realitatea este că ne putem îndrăgosti...
5
tineri îndrăgostiți care stau liniștiți într-o zi senină
Horoscop
Cum stai cu dragostea în vara anului 2024, potrivit zodiei tale. Ce spun astrele
Dacă te întrebi cum vor fi zilele călduroase din punct de vedere sentimental, noi venim cu răspunsul. Află cum stai cu dragostea în vara anului 2024, potrivit zodiei tale. Este vorba despre noi începuturi,...
PARTENERI
×