Reclamă

Imaginea de sine scăzută și tulburările de alimentație

Imaginea de sine scăzută vine de multe ori și cu anumite tulburări de alimentație în viața unei persoane. Deși nu este un subiect pe care să-l poți discuta cu ușurință, de multe ori se întâmplă să fii chiar tu în postura celei care trece prin aceste etape.

Publicat: 4 iunie 2021, 7:28
O femeie care ține cotul pe masă în timp ce privește o farfurie cu legume și este indecisă dacă să le consume deaorece imaginea sa de sine este scăzută și suferă de o tulburare de alimentație
Imaginea de sine scăzută corelată cu bulimia pot duce în timp la probleme de sănătate atât din punct de vedere psihic cât și fizic / Shutterstock

O imagine de sine scăzută poate să fie rezultatul mai multor factori externi și interni. Pe de-o parte, femeile sunt influențate de cultura dietelor. Pe de altă parte, mass media și rețelele de socializare joacă un rol la fel de important în crearea unei perspective greșite asupra realității.

Imaginea de sine raportată strict la aparențele fizice vine din relația pe care o stabilești cu corpul tău. În lipsă de armonie și înțelegere corectă a realității, poți cădea cu ușurință în capcanele dietelor drastice.

Ce este imaginea de sine scăzută

Imaginea de sine scăzută vine dintr-un complex de inferioritate pe care îl ai. Acest complex este raportat la modelele pe care ți le alegi. El se referă atât la percepția pe care o ai asupra corpului tău, cât și la felul în care te simți în propria piele. La fel ca orice altă relație din viața ta, legătura pe care o ai cu corpul tău este una complexă.

Rețelele de socializare și media oferă de multe ori o imagine distorsionată a realității. Această imagine este cu atât mai greu de perceput când vine vorba de corpul unei persoane. Cu cât vezi mai mult expusă ”perfecțiunea” cu atât o să-ți dorești să o atingi. În ciuda tuturor eforturilor tale, devine aproape imposibil să atingi standardele de frumusețe care sunt promovate.

Danae Mercer, de profesie jurnalist, a decis să promove intens frumusețea corpului uman, cu imperfecțiunile și poveștile sale. Ea încearcă să demonteze toate miturile legate de modul în care trebuie să arate silueta ideală și să le arate tuturor adevărul din spatele imaginilor perfecte, publicate pe Instagram.

Reclamă

Pe contul său de Instagram, care este urmărit de peste 2.3 milioane de oameni, Danae posteaza o mulțime de fotografii menite să demonteze imaginea trupului perfect, promovată intens în ultimii ani pe rețelele sociale.

Prin demersurile sale, jurnalista încearcă să le reamintească femeilor din întreaga lume că sunt speciale și frumoase în felul lor unic.

Reclamă

Imaginea de sine scăzută este determinată de multe ori și de credințe și comportamente inspirate din cultura dietelor. Cultura dietelor, tot mai populară în zilele noastre, influențează relația pe care o ai cu corpul tău. Din păcate, de cele mai multe ori cultura dietelor este deghizată sub paravanul unui stil de viață sănătos. Toate aceste lucruri nu fac altceva decât să glorifice și să creeze notorietate în jurul ideii unui corp slab și perfect.

Cum te afectează cultura dietelor

Cultura dietelor este din ce în ce mai răspândită în ultima vreme. Există în lume multe diete consacrate care reușesc într-adevăr să-ți ofere rezultate vizibile. Cu toate acestea, în ultima vreme anumite persoane încearcă să ducă dietele într-o nouă extremă. În timp ce o dietă te încurajează să adopți un stil de viață sănătos, cultul dietelor promovează o imagine falsă asupra corpului uman.

Cultura dietelor te va face să fii într-o continuă alertă cu privire la alimentele pe care le consumi. Vei avea tendința să-ți verifici constant greutatea pe care o ai. Însă de multe ori, cântarul poate să fie înșelător. Un anumit număr de kilograme va arăta diferit la fiecare persoană în funcție de mai mulți factori.

Cultura dietelor încearcă să împingă persoanele către o perfecțiune ce nu există de fapt. Astfel de credințe cu privire la ceea ce ar trebui să fie corpul tău pot apărea încă din copilărie. De altfel, la baza multor tulburări de alimentație stau tocmai cultura dietelor și imaginea de sine scăzută.

Pe lângă insatisfacția continuă pe care o ai față de corpul tău, poți să dezvolți reale probleme de alimentație. Cultura dietelor alături de imaginea de sine scăzută poate duce cu ușurință la îngrijoarea continuă privind greutatea și forma corpului. Pe lângă acest lucru vei avea un comportament distant față de ceilalți și o percepție eronată asupra trupului tău. Printre cele mai des întâlnite tulburări de alimentație se numără anorexia, bulimia și hiperfagia.

Anorexia

Studii recente au descoperit faptul că imaginea de sine scăzută este cauza princială pentru anorexia din rândul tinerelor. Anorexia sau anorexia nervoasă este o problemă care pune tot mai des în pericol viața femeilor.

Femeile care se confruntă cu anorexia au de asemenea imaginea de sine scăzută și o percepție eronată asupra greutății corporale și a formei corpului. De cele mai multe ori, aceste persoane nu sunt capabile să observe sau să recunoască starea precară de sănătate în care se află. Pe lângă degradarea funcțiilor vitale, femeile care suferă de anorexie pot chiar să-și piardă menstruația pentru o perioadă nedeterminată de timp

Tratarea anorexiei trebuie să se facă pe mai multe planuri. Pe de-o parte are loc vindecarea fizică, pe de altă parte și cea psihică. Obiectivele principale ale unui tratament trebuie să vizeze restabilirea unei relații sănătoase cu alimentele. Nu există medicamente speciale pentru tratarea anorexiei. Însă, aceasta se poate vindeca cu răbdare și o înțelegere corectă asupra corpului tău.

Bulimia

Pornind de la imaginea de sine scăzută, o femeie poate ajunge inclusiv la bulimie. Această afecțiune care ține mai mult de ordin psihic se poate manifesta indiferent de vârstă. De cele mai multe ori persoanele care suferă de bulimie se află într-un cerc vicios.

Bulimicii consumă o cantitate excesivă de alimente. După ce experimntează sentimente puternice de vinovăție, aceste persoane încearcă să-și provoace vărsături sau să-și administreze laxative. Acest comportament duce de multe ori la tulburări ale metabolismului.

Imaginea de sine scăzută corelată cu bulimia pot duce în timp la probleme de sănătate atât din punct de vedere psihic cât și fizic. Tratamentul pentru o astfel de tulburare de alimentație este extrem de complex și poate să dureze o perioadă îndelungată. Terapia poate să fie un bun început pentru rezolvarea unei astfel de tulburări.

Hiperfagia

Ultima din cele mai des întâlnite tulburări de alimenație este hiperfagia. Aceasta face referire la dorința excesivă de a consuma alimente. Practic de manifestă printr-o poftă de mâncare continuă. Persoanele care suferă de hiperfagie pot consuma alimente până în punctul în care suferă dureri la nivelul stomacului.

Hiperfagia este în strânsă legătură cu imaginea de sine scăzută și se remarcă printr-un comportament obsesiv compulsiv față de alimente. De cele mai multe ori, hiperfagia poate duce o persoană până în punctul obezității.

Această tulbureare de alimentație se poate vindeca prin acceptare și un stil de viață cât mai sănătos. Deși obiceiurile alimentare sănătoase nu se construiesc ușor, ele pot a avea un efect uimitor. De multe ori, persoanele care suferă de hiperfagie aleg micșorarea pe cale chirurgicală a stomacului pentru a-și ușura situația.

Imaginea de sine scăzută raportată la societatea actuală

Tot mai multe persoane încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la probleme persoanelor care au o imagine de sine scăzută. Pe lângă demontarea miturilor privind dietele miraculoase, oamenii încearcă să promoveze o imagine cât mai apropiată de realitate a corpului uman.

De-a lungul istorie corpul nostru a suferit o serie de modificări. În plus, standardele de frumusețe au variat întotdeauna de la un secol la altul și de la o cultura la alta. Imaginea de sine scăzută nu trebuie raportată la niște standarde de frumusețe care sunt în fapt efemere.

Un videoclip realizat în 2015 încearcă să aducă în atenție cum au evoluat standardele de frumusețe femenină de-a lungul a 100 de ani de istorie. Femei care se bucură de corpuri sănătoase în forme cât mai variate încearcă să promoveze frumusețea prin normalitate și naturalețe.

Cel mai important pentru a trece peste tulburările de alimentație și o imagine de sine scăzută este să începi să-ți privești trupul raportat la frumusețea și naturalețea sa.

Formele diferite sunt ceea ce ne oferă șansa de a fi unice și frumoase în felul nostru. Prin urmare, renunță o vreme la standardele impuse de frumusețe și raportează-te mai mult la ceea ce te face să te simți cu adevărat frumoasă și sănătoasă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ben Affleck de mână cu Jennifer Lopez în timp ce fac cumpărături din Paris
Divertisment
Ce cadou de nuntă au primit Ben Affleck și Jennifer Lopez de la Jennifer Garner. Fosta soție a actorului a făcut un gest neașteptat
Nunta artistei Jennifer Lopez a ținut zile la rând primele pagini ale presei internaționale. Vedeta s-a bucurat de o ceremonie restrânsă pe care a organizat-o în mare secret alături de soțul său, Ben Affleck....
2
Ducii de Cambridge, la Wimbledon, în haine elegante
Divertisment
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton. Imaginile în care se distrează la petreceri au strâns peste 4 milioane de vizualizări
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton a fost comentat de multe persoane. Imaginile cu cei doi, în timp ce se distrează, cel mai probabil în facultate, au fost vizionate de milioane de...
3
Vlad Gherman, îmbrăcat casual, la Roata Vedetelor
Divertisment
Vlad Gherman a spus totul despre el. Detaliile pe care puțini le știu despre celebrul actor
Vlad Gherman a intrat în lumina reflectoarelor încă din adolescență și s-a făcut remarcat în serialele produse de Ruxandra Ion. În paralel a cucerit inimile tinerilor din România atunci când a cântat în trupa...
4
Un cristal pe masa unei ghicitoare în cărți
Horoscop
Bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață. Ce cristale trebuie să porți
Purtarea acestor bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață îți poate schimba cu adevărat planurile de viitor. De la inele care îți iau ochii la brățări fine ce pot fi purtate doar în...
5
Ramona Olaru, fotografie lângă roata de la Roata Vedetelor
Divertisment
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ce o deranjează cel mai mult la actualul ei partener
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ea a filmat a doua ediție a show-ului difuzat în exclusivitate pe Antena PLAY, Roata Vedetelor. Pentru că și-a dorit să răspundă la toate întrebările,...
PARTENERI
×