Reclamă

Cum te reapuci de sport, după o pauză lungă

N-ai mai fost atât de activă și îți este greu să revii la același nivel de performanță de altădată. Este important însă să știi să îți gestonezi așteptările și să îți stabilești obiective realiste. Cum te reapuci de sport, după o pauză lungă?

Publicat: 26 mai 2021, 7:30 / Actualizat: 26 mai 2021, 9:47

Pentru început, încearcă să variezi tipurile de antrenamente pe care le efectuezi pentru a-ți spori rezistența. Cu siguranță nu ești singura care și-a luat o pauză lungă de la exercițiile fizice, pe perioada pandemiei cu COVID-19. Stresul și incertitudinea anului trecut, alături de închiderea temporară a sălilor de sport, distanțarea fizică, au afectat rutina de antrenament a multor oameni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Frica de infectare cu virusul COVID-19 ți-a limitat capacitatea de a te angaja în activități fizice. Măsurile de siguranță nu mai sunt atât de restrictive, și poate te-ai vaccinat deja. Așa că cel mai probabil dorești să revii la viața ta activă de dinainte. Există însă o serie de lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere.

Cum te reapuci de sport, după o pauză lungă

Corpul tău nu mai este capabil să performeze la același nivel cu care te obișnuisei. Acest lucru poate fi însă dificil de acceptat. Dacă ai făcut sport de performanță sau tea-ai antrenat cu seriozitate înainte de pandemie, s-ar putea să crezi că ești mai capabilă fizic decât ești de fapt în prezent.

Pe măsură ce îmbătrânim, sau atunci când luăm o pauză lungă, capacitatea noastră fizică poate fi afectată. Când se întâmplă acest lucru, se crează o disonanță cognitivă între realitate și felul în care tu îți percepi capacitățile fizice. Atunci când nu mai dai același randament, reacțiile tale vor fi de frustrare și furie.

„Oamenii furiosi sau frustrati își pot stabili obiective nerealiste sau se pot angrena într-o rutină fizică prea intensă. Din această cauză, aceștia riscă să își piardă motivația”, a declarat un profesor de psihologie de la Universitatea Embry-Riddle, din Daytona Beach, Florida.

Reclamă

O opțiune mai sănătoasă ar fi să te autoexaminezi cu sinceritate și să îți reevaluezi capacitatea fizică. În felul acesta îți vei stabili țeluri mai realiste. În timp vei reveni la performanțele anterioare.

Cum îți reiei activitatea fizică, în siguranță

„După o pauză lungă, poți reveni la exercițiile fizice în condiții de siguranță, dar în pași mărunți. Un alt lucru de care trebuie să ții cont este să îți schimbi frecvent rutina. Regimul tău de antrenament trebuie să fie variat în ceea ce privește intensitatea, frecvența și tipul de antrenament”, recomandă medicul Melissa Leber, director al Departamentului de Medicină Sportivă al spitalului Mount Sinai, din New York.

Reclamă

De exemplu, pentru cineva care alerga frecvent înainte de o pauză lungă, Leber recomandă introducerea antrenamentelor de două sau trei ori pe săptămână, alături de antrenamente cu impact redus, cum ar fi yoga sau Pilates, în celelalte zile ale săptămânii.

Corpurile noastre nu răspund bine la aceeași acțiune repetitivă și la același tip de sport, iar și iar

– Melissa Leber, medic

Pe lângă construirea rezistenței, acest tip de antrenament încrucișat va contribui, de asemenea, la prevenirea rănirilor. Antrenamentul de forță reprezintă, de asemenea, o parte importantă a revenirii la exercițiile fizice în condiții de siguranță; deoarece mușchii slăbiți pot conduce la dureri articulare.

„Cu cât ești mai în vârstă, cu atât acest lucru devine mai important. Dacă te suprasoliciți fizic și te rănești, atunci odihna este importantă. Când se întâmplă aceasta, evită o perioadă să efectuezi exercițiul fizic care ți-a provocat durere. Apelează cu încredere la un medicament antiinflamator”, te sfătuiește Leber.

Medicul recomandă să îți iei o pauză de o săptămână pentru a vedea dacă leziunea suferită se vindecă. În acest timp, poți face alte tipuri de exerciții. În cazul în care vătămarea nu dispare în decurs de o săptămână, este timpul să te adresezi medicului.

Cum îți menții motivația

Se poate să te frustrezi dacă nu vei remarca într-un timp scurt rezultatele antrenamentelor tale. Iar acest lucru te va influența să renunți. Trebuie să-ți amintești însă că lucrurile vor deveni mai ușoare cu timpul.

„Odată ce antrenamentul tău devine o rutină, endorfinele și propriul tău creier sunt capabile să te motiveze. A crea însă o rutină este cel mai greu pas”, indică Leber.

Pentru ca un exercițiu fizic să devină un obicei plăcut, este important să efectuezi activități care îți fac cu adevărat plăcere. De exemplu, dacă îți plac activitățile de tip cardio, dar urăști să alergi, nu are sens să încerci să-ți reintri în formă prin alergare.

În același timp, dacă te motivează mai mult, găsește-ți un partener de antrenament. Experții recomandă stabilirea obiectivelor și utilizarea unui dispozitiv de fitness sau a unei aplicații mobile pentru a-ți urmări progresul.

Obiectivele tale ar trebui să fie realiste. Păstrează-ți motivația, chiar dacă acestea nu sunt atinse imediat. Poți crește nivelul de intensitate, abia după ce obiectivul anterior a fost atins, recomandă Healthline.com. Dacă te-ai reapucat de sport, nu neglija importanța hranei. Descoperă care sunt grăsimile sănătoase și cele dăunătoare.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×