Reclamă

Cum te reapuci de sport, după o pauză lungă

N-ai mai fost atât de activă și îți este greu să revii la același nivel de performanță de altădată. Este important însă să știi să îți gestonezi așteptările și să îți stabilești obiective realiste. Cum te reapuci de sport, după o pauză lungă?

Publicat: 26 mai 2021, 7:30 / Actualizat: 26 mai 2021, 9:47

Pentru început, încearcă să variezi tipurile de antrenamente pe care le efectuezi pentru a-ți spori rezistența. Cu siguranță nu ești singura care și-a luat o pauză lungă de la exercițiile fizice, pe perioada pandemiei cu COVID-19. Stresul și incertitudinea anului trecut, alături de închiderea temporară a sălilor de sport, distanțarea fizică, au afectat rutina de antrenament a multor oameni.

Frica de infectare cu virusul COVID-19 ți-a limitat capacitatea de a te angaja în activități fizice. Măsurile de siguranță nu mai sunt atât de restrictive, și poate te-ai vaccinat deja. Așa că cel mai probabil dorești să revii la viața ta activă de dinainte. Există însă o serie de lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere.

Cum te reapuci de sport, după o pauză lungă

Corpul tău nu mai este capabil să performeze la același nivel cu care te obișnuisei. Acest lucru poate fi însă dificil de acceptat. Dacă ai făcut sport de performanță sau tea-ai antrenat cu seriozitate înainte de pandemie, s-ar putea să crezi că ești mai capabilă fizic decât ești de fapt în prezent.

Pe măsură ce îmbătrânim, sau atunci când luăm o pauză lungă, capacitatea noastră fizică poate fi afectată. Când se întâmplă acest lucru, se crează o disonanță cognitivă între realitate și felul în care tu îți percepi capacitățile fizice. Atunci când nu mai dai același randament, reacțiile tale vor fi de frustrare și furie.

„Oamenii furiosi sau frustrati își pot stabili obiective nerealiste sau se pot angrena într-o rutină fizică prea intensă. Din această cauză, aceștia riscă să își piardă motivația”, a declarat un profesor de psihologie de la Universitatea Embry-Riddle, din Daytona Beach, Florida.

Reclamă

O opțiune mai sănătoasă ar fi să te autoexaminezi cu sinceritate și să îți reevaluezi capacitatea fizică. În felul acesta îți vei stabili țeluri mai realiste. În timp vei reveni la performanțele anterioare.

Cum îți reiei activitatea fizică, în siguranță

„După o pauză lungă, poți reveni la exercițiile fizice în condiții de siguranță, dar în pași mărunți. Un alt lucru de care trebuie să ții cont este să îți schimbi frecvent rutina. Regimul tău de antrenament trebuie să fie variat în ceea ce privește intensitatea, frecvența și tipul de antrenament”, recomandă medicul Melissa Leber, director al Departamentului de Medicină Sportivă al spitalului Mount Sinai, din New York.

Reclamă

De exemplu, pentru cineva care alerga frecvent înainte de o pauză lungă, Leber recomandă introducerea antrenamentelor de două sau trei ori pe săptămână, alături de antrenamente cu impact redus, cum ar fi yoga sau Pilates, în celelalte zile ale săptămânii.

Corpurile noastre nu răspund bine la aceeași acțiune repetitivă și la același tip de sport, iar și iar

– Melissa Leber, medic

Pe lângă construirea rezistenței, acest tip de antrenament încrucișat va contribui, de asemenea, la prevenirea rănirilor. Antrenamentul de forță reprezintă, de asemenea, o parte importantă a revenirii la exercițiile fizice în condiții de siguranță; deoarece mușchii slăbiți pot conduce la dureri articulare.

„Cu cât ești mai în vârstă, cu atât acest lucru devine mai important. Dacă te suprasoliciți fizic și te rănești, atunci odihna este importantă. Când se întâmplă aceasta, evită o perioadă să efectuezi exercițiul fizic care ți-a provocat durere. Apelează cu încredere la un medicament antiinflamator”, te sfătuiește Leber.

Medicul recomandă să îți iei o pauză de o săptămână pentru a vedea dacă leziunea suferită se vindecă. În acest timp, poți face alte tipuri de exerciții. În cazul în care vătămarea nu dispare în decurs de o săptămână, este timpul să te adresezi medicului.

Cum îți menții motivația

Se poate să te frustrezi dacă nu vei remarca într-un timp scurt rezultatele antrenamentelor tale. Iar acest lucru te va influența să renunți. Trebuie să-ți amintești însă că lucrurile vor deveni mai ușoare cu timpul.

„Odată ce antrenamentul tău devine o rutină, endorfinele și propriul tău creier sunt capabile să te motiveze. A crea însă o rutină este cel mai greu pas”, indică Leber.

Pentru ca un exercițiu fizic să devină un obicei plăcut, este important să efectuezi activități care îți fac cu adevărat plăcere. De exemplu, dacă îți plac activitățile de tip cardio, dar urăști să alergi, nu are sens să încerci să-ți reintri în formă prin alergare.

În același timp, dacă te motivează mai mult, găsește-ți un partener de antrenament. Experții recomandă stabilirea obiectivelor și utilizarea unui dispozitiv de fitness sau a unei aplicații mobile pentru a-ți urmări progresul.

Obiectivele tale ar trebui să fie realiste. Păstrează-ți motivația, chiar dacă acestea nu sunt atinse imediat. Poți crește nivelul de intensitate, abia după ce obiectivul anterior a fost atins, recomandă Healthline.com. Dacă te-ai reapucat de sport, nu neglija importanța hranei. Descoperă care sunt grăsimile sănătoase și cele dăunătoare.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
Rose Hanbury într-o rochie galbenă și cu o mască neagră pe față în timp ce participă la o cursă de cai din 2021
Divertisment
Detalii mai puțin cunoscute despre Rose Hanbury. Presa internațională scrie intens despre ea și aventura avută cu Prințul William
Admiratorii se întreabă cine este și cu ce se ocupă Rose Hanbury. În presa internațională au apărut tot mai multe zvonuri legate de infidelitatea Prințului William. Se crede că femeia în vârstă de 39...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×