Reclamă

Grăsimi sănătoase și grăsimi dăunătoare. Ce și cât să mănânci

Grăsimea este un nutrient și, la fel ca proteinele și carbohidrații, corpul tău are nevoie de grăsimi pentru a produce energie, pentru a absorbi vitaminele și pentru a proteja sănătatea inimii și a creierului. Ni s-a vorbit de multe ori despre faptul că grăsimile cresc colesterolul și afectează sănătatea. Dar știm că nu toate grăsimile sunt la fel. Există grăsimi sănătoase și grăsimi dăunătoare, așa cum au descoperit cercetătorii în alimentație.

Publicat: 1 februarie 2021, 16:26 / Actualizat: 11 februarie 2021, 18:54
Jumătate de avocado, un file de somon, nuci și ulei sunt așezate pe un platou de lemn
O mulțime de alimente bogate în grăsimi sunt, de asemenea, bogate în alți nutrienți, cum ar fi fibre, proteine ​​și o gamă de vitamine și minerale / Shutterstock

O mulțime de alimente bogate în grăsimi sunt, de asemenea, bogate în alți nutrienți, cum ar fi fibre, proteine ​​și o gamă de vitamine și minerale. În schimb, consumul de alimente care conțin grăsimi nocive îți vor aduce doar kilograme în plus și niciun beneficiu pentru sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Grăsimi sănătoase și grăsimi dăunătoare

„Grăsimea este nutrientul cel mai bogat în energie, conținând nouă calorii pe gram comparativ cu cele patru calorii pe gram din carbohidrați sau din proteine”, explică doctorul Gabrielle Fundaro pentru InStyle. Grăsimea este un nutrient esențial, spune Fundaro.

Deși o dietă cu conținut scăzut de grăsimi poate fi sănătoasă, o cantitate prea mică de grăsimi poate avea efecte negative asupra organismului. Consumul redus de grăsimi poate duce la uscarea pielii, scăderea nivelului de energie sau de sațietate între mese și scăderea absorbției vitaminelor A, D, E și K. Totodată, lipsa grăsimilor în organism crește riscul de dezvoltare a depresiei sau a altor probleme mentale sau cognitive și provoacă dezechilibre hormonale.

Deci, câtă grăsime ar trebui să mănânci? „Adulții sănătoși ar trebui să consume între 20 și 35% din caloriile lor din grăsimi alimentare”, spune specialistul Victoria Lindsay pentru InStyle.

Acestea sunt doar recomandări generale. Cât de multe grăsimi ar trebui să mănânci este un aspect individual, subliniază Linsday.

Reclamă

Fie că mănânci multe sau puține grăsimi, este important să știi că tipurile de grăsime pe care le consumi contează. Nu toate grăsimile sunt benefice pentru organism.

Grăsimile saturate

Grăsimile saturate nu sunt în mod inerent nesănătoase, dar aporturile ridicate sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. „Grăsimile animale (cu excepția uleiurilor de pește) sunt surse comune de grăsimi saturate. De asemenea, și uleiul de cocos are un conținut ridicat de grăsimi saturate. Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate poate reduce riscul bolilor cardiovasculare”, explică doctorul Gabrielle Fundaro.

Reclamă

Specialiștii încă dezbat dacă grăsimile saturate dăunează cu adevărat sănătății sau nu, dar, deocamdată, se recomandă ca grăsimile saturate să nu reprezinte mai mult de 10% din doza zilnică de calorii.

Grăsimile polinesaturate

Grăsimile polinesaturate se găsesc în general în alimente vegetale și pește. Cele mai notabile tipuri de grăsimi polinesaturate sunt:

Grăsimile Omega-3

Există două tipuri de acizi grași omega-3 în pește: acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) ”, explică Victoria Lindsay. Omega-3 care se găsește în plante se numește alfa-linolenic (ALA). În mod ideal, trebuie să le integrezi pe toate trei în dieta ta. „Sursele bune de grăsimi Omega-3 se află în pește precum somonul sau macroul și în unele nuci și semințe precum semințele de in.”

Grăsimile Omega-6

Grăsimile Omega-6 se găsesc în legumele cu frunze verzi, nuci, semințe și în uleiurie vegetale precum uleiul de floarea soarelui, uleiul de șofrănel, uleiul de rapiță și uleiul de soia.

Grăsimile trans

Stai departe de grăsimile trans. Chiar și în cantități mici pot crește riscul de boli cardiovasculare.

„Din fericire, grăsimile trans artificiale sunt eliminate treptat de producătorii de alimente. De obicei, acestea se prezintă sub formă de uleiuri parțial hidrogenate în fast-food sau gustări preambalate și alimente gata preparate. Grăsimile trans se găsesc, de asemenea, în mod natural în grăsimea de vită și în lapte în cantități foarte mici”, spune Victoria Lindsey.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și levitează într-o pădure cu copaci cu flori roz
Horoscop
Zodii care nu iartă cu ușurință. Nativii care au o latură dușmănoasă
Există unele zodii care nu iartă cu ușurință. Acești nativi au o latură dușmănoasă pe care nu o lasă la vedere de la prima întâlnire. Sunt zodii răzbunătoare, care se pot preface că au...
2
JLo, fotografiată în timp ce deschide ușa unui studio de dans
Divertisment
Jennifer Lopez a fost fotografiată în timp ce se îndreaptă către un studio de dans. Vedeta a anulat mai multe spectacole fără nicio explicație
Jennifer Lopez a fost fotografiată în timp ce se îndreaptă către un studio de dans. Vedeta a anulat mai multe spectacole fără nicio explicație. Acum, ea părea destul de abătută, iar gesturile ei către...
3
Kristen Stewart, într-o ținută din sacou și fustă, pe covorul roșu
Divertisment
Kristen Stewart a fost văzută în lenjerie intimă și tocuri înalte pe stradă. Actrița a avut o apariție îndrăzneață în New York
Kristen Stewart a fost văzută în lenjerie intimă și tocuri înalte pe stradă. Actrița a avut o apariție îndrăzneață în New York. Ea și-a etalat silueta într-unul dintre cele mai sexy look-uri de până...
4
Kate Middleton, într-o ținută de culoare negră, cu o pălărie cu boruri mari
Divertisment
De câte ori și-a cerut Familia Regală Britanică scuze în mod public. Cel mai recent a făcut-o Kate Middleton
De câte ori și-a cerut Familia Regală Britanică scuze în mod public a fost dezvăluit. Se știe că membrii regali au anumite obiceiuri și tradiții pe care le respectă și cu greu li se...
5
Porții de plăcintă cu brânză și urzici pe o farfurie, alături de roșii proaspete, urzici și o sticlă cu ulei
Rețete
Plăcintă cu brânză și urzici. Rețeta vedetă a primăverii
Dacă îți plac urzicile și ți-ai propus să le incluzi în cât mai multe preparate culinare, încercă și rețeta de plăcintă cu brânză și urzici. Este una dintre rețetele vedetă ale primăverii. Poți prepara...
PARTENERI
×