Reclamă

Grăsimi sănătoase și grăsimi dăunătoare. Ce și cât să mănânci

Grăsimea este un nutrient și, la fel ca proteinele și carbohidrații, corpul tău are nevoie de grăsimi pentru a produce energie, pentru a absorbi vitaminele și pentru a proteja sănătatea inimii și a creierului. Ni s-a vorbit de multe ori despre faptul că grăsimile cresc colesterolul și afectează sănătatea. Dar știm că nu toate grăsimile sunt la fel. Există grăsimi sănătoase și grăsimi dăunătoare, așa cum au descoperit cercetătorii în alimentație.

Publicat: 1 februarie 2021, 16:26 / Actualizat: 11 februarie 2021, 18:54
Jumătate de avocado, un file de somon, nuci și ulei sunt așezate pe un platou de lemn
O mulțime de alimente bogate în grăsimi sunt, de asemenea, bogate în alți nutrienți, cum ar fi fibre, proteine ​​și o gamă de vitamine și minerale / Shutterstock

O mulțime de alimente bogate în grăsimi sunt, de asemenea, bogate în alți nutrienți, cum ar fi fibre, proteine ​​și o gamă de vitamine și minerale. În schimb, consumul de alimente care conțin grăsimi nocive îți vor aduce doar kilograme în plus și niciun beneficiu pentru sănătate.

Grăsimi sănătoase și grăsimi dăunătoare

„Grăsimea este nutrientul cel mai bogat în energie, conținând nouă calorii pe gram comparativ cu cele patru calorii pe gram din carbohidrați sau din proteine”, explică doctorul Gabrielle Fundaro pentru InStyle. Grăsimea este un nutrient esențial, spune Fundaro.

Deși o dietă cu conținut scăzut de grăsimi poate fi sănătoasă, o cantitate prea mică de grăsimi poate avea efecte negative asupra organismului. Consumul redus de grăsimi poate duce la uscarea pielii, scăderea nivelului de energie sau de sațietate între mese și scăderea absorbției vitaminelor A, D, E și K. Totodată, lipsa grăsimilor în organism crește riscul de dezvoltare a depresiei sau a altor probleme mentale sau cognitive și provoacă dezechilibre hormonale.

Deci, câtă grăsime ar trebui să mănânci? „Adulții sănătoși ar trebui să consume între 20 și 35% din caloriile lor din grăsimi alimentare”, spune specialistul Victoria Lindsay pentru InStyle.

Acestea sunt doar recomandări generale. Cât de multe grăsimi ar trebui să mănânci este un aspect individual, subliniază Linsday.

Reclamă

Fie că mănânci multe sau puține grăsimi, este important să știi că tipurile de grăsime pe care le consumi contează. Nu toate grăsimile sunt benefice pentru organism.

Grăsimile saturate

Grăsimile saturate nu sunt în mod inerent nesănătoase, dar aporturile ridicate sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. „Grăsimile animale (cu excepția uleiurilor de pește) sunt surse comune de grăsimi saturate. De asemenea, și uleiul de cocos are un conținut ridicat de grăsimi saturate. Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate poate reduce riscul bolilor cardiovasculare”, explică doctorul Gabrielle Fundaro.

Reclamă

Specialiștii încă dezbat dacă grăsimile saturate dăunează cu adevărat sănătății sau nu, dar, deocamdată, se recomandă ca grăsimile saturate să nu reprezinte mai mult de 10% din doza zilnică de calorii.

Grăsimile polinesaturate

Grăsimile polinesaturate se găsesc în general în alimente vegetale și pește. Cele mai notabile tipuri de grăsimi polinesaturate sunt:

Grăsimile Omega-3

Există două tipuri de acizi grași omega-3 în pește: acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) ”, explică Victoria Lindsay. Omega-3 care se găsește în plante se numește alfa-linolenic (ALA). În mod ideal, trebuie să le integrezi pe toate trei în dieta ta. „Sursele bune de grăsimi Omega-3 se află în pește precum somonul sau macroul și în unele nuci și semințe precum semințele de in.”

Grăsimile Omega-6

Grăsimile Omega-6 se găsesc în legumele cu frunze verzi, nuci, semințe și în uleiurie vegetale precum uleiul de floarea soarelui, uleiul de șofrănel, uleiul de rapiță și uleiul de soia.

Grăsimile trans

Stai departe de grăsimile trans. Chiar și în cantități mici pot crește riscul de boli cardiovasculare.

„Din fericire, grăsimile trans artificiale sunt eliminate treptat de producătorii de alimente. De obicei, acestea se prezintă sub formă de uleiuri parțial hidrogenate în fast-food sau gustări preambalate și alimente gata preparate. Grăsimile trans se găsesc, de asemenea, în mod natural în grăsimea de vită și în lapte în cantități foarte mici”, spune Victoria Lindsey.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Hartă astrală a fiecărei zodii în parte reprezentată de culoare albastru
Horoscop
Ce semnificație au semnele zodiacale. Cele 12 simboluri explicate pe înțelesul tuturor
Fiecare nativ aparține unui simbol specific, dar să știi ce semnificație au semnele zodiacale este esențial pentru cineva pasionat. Un exemplu elocvent o poate avea Taurul care arată un cerc cu două coarne deasupra....
2
Două borcane cu dulceață din flori de soc
Rețete
Dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată
Dacă adori parfumul florilor de soc, află că poți profita de el și în diferite preparate culinare. Îți oferim o rețetă de dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată, perfectă pentru răsfățul de...
3
Prăjitură spornică cu căpșuni porționată și decorată cu zahăr pudră și frunze de mentă
Rețete
Prăjitură spornică cu căpșuni. Rețetă simplă și ușoară de desert cu fructe
Dacă te ispitesc căpșunile parfumate care au apărut în piață, nu ezita să le incluzi în cât mai multe rețete de desert. Sunt gustoase, aromate și înnobilează aspectul preparatelor dulci. Îți oferim o rețetă...
4
Aishwarya Rai, elegantă și machiată la Festivalul de Film de la Cannes 2022
Divertisment
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor pe covorul roșu, iar vedeta a primit aplauze pentru look-ul impresionant. Apariția sa la premiera filmului...
5
Două pahare și o sticlă cu socată, alături de o lămâie feliată și flori de soc
Rețete
Socată. Băutură răcoritoare tradițională românească
Luna mai este luna florilor, iar florile de soc se numără printre ele, fiind considerate unele dintre cele mai aromate. Nu ezita să profiți de proprietățile acestora, incluzându-le și în preparatele culinare. Începe cu...
PARTENERI
×