O mulțime de alimente bogate în grăsimi sunt, de asemenea, bogate în alți nutrienți, cum ar fi fibre, proteine și o gamă de vitamine și minerale. În schimb, consumul de alimente care conțin grăsimi nocive îți vor aduce doar kilograme în plus și niciun beneficiu pentru sănătate.
Grăsimi sănătoase și grăsimi dăunătoare
„Grăsimea este nutrientul cel mai bogat în energie, conținând nouă calorii pe gram comparativ cu cele patru calorii pe gram din carbohidrați sau din proteine”, explică doctorul Gabrielle Fundaro pentru InStyle. Grăsimea este un nutrient esențial, spune Fundaro.
Deși o dietă cu conținut scăzut de grăsimi poate fi sănătoasă, o cantitate prea mică de grăsimi poate avea efecte negative asupra organismului. Consumul redus de grăsimi poate duce la uscarea pielii, scăderea nivelului de energie sau de sațietate între mese și scăderea absorbției vitaminelor A, D, E și K. Totodată, lipsa grăsimilor în organism crește riscul de dezvoltare a depresiei sau a altor probleme mentale sau cognitive și provoacă dezechilibre hormonale.
Deci, câtă grăsime ar trebui să mănânci? „Adulții sănătoși ar trebui să consume între 20 și 35% din caloriile lor din grăsimi alimentare”, spune specialistul Victoria Lindsay pentru InStyle.
Acestea sunt doar recomandări generale. Cât de multe grăsimi ar trebui să mănânci este un aspect individual, subliniază Linsday.