Reclamă

Dieta Paleo. Cum funcționează și ce trebuie să mănânci

În lumea contemporană există o incidență ridicată a problemelor de sănătate cauzate de stilul de viață sedentar al oamenilor moderni, dar și al alimentației bogate în zahăr, grăsimi și alimente procesate. Pentru a reveni la un regim alimentar sănătos, mulți nutriționiști recomandă eliminarea din dietă a alimentelor procesate și reîntoarcerea la hrana pe care strămoșii noștri o mâncau. Cum funcționează dieta Paleo și ce trebuie să mănânci?

Publicat: 12 iunie 2021, 7:00

Dieta Paleo se bazează pe alimente pe care oamenii le-ar fi consumat în epoca paleolitică, ce erau obținute prin intermediul vânatului și culesului. Susținătorii dietei Paleo susțin că dieta modernă (apărută odată cu practicile agricole) nu este potrivită, din punct de vedere genetic, corpului uman.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Agricultura a schimbat modul în care oamenii mâncau și a introdus în alimentația acestora: lactatele, cerealele și leguminoasele. Această schimbare, ce s-a produs relativ târziu în evoluția umană, a depășit capacitatea organismului de a se adapta. Medicii recomandă ca pe perioada în care urmezi această dietă să faci mișcare în mod regulat, informează Every Day Health.

Dieta Paleo. Cum funcționează și ce trebuie să mănânci

Nu există o formulă „corectă” de a mânca care să funcționeze pentru toată lumea, iar oamenii din Paleolitic, din întreaga lume, își adaptau dieta în funcție de ceea ce era disponibil la acea vreme, dar și de locul în care trăiau, pe glob.

Unii dintre aceștia ar fi avut o dietă săracă în carbohidrați, dar bogată în alimente de origine animală, în timp ce alții au urmat o dietă bogată în carbohidrați, în care erau însă incluse multe fructe și legume. Poți adapta și tu această informație la propriile tale nevoi și preferințe personale.

Alimente permise în dieta Paleo

Reclamă

Încearcă pe cât posibil să alegi legume organice și opțiuni mai puțin procesate. Bazează-ți întreaga dietă pe alimente neprelucrate:

  • Carne: carne de vită, de miel, pui, curcan, carne de porc și altele
  • Pește și fructe de mare: somon, păstrăv, creveți, crustacee etc. Optează pentru pește crescut în mediul natural, dacă este posibil
  • Ouă: Alege să consumi ouă crescute la sol
  • Legume: Broccoli, kale, ardei, ceapă, morcovi, roșii etc.
  • Fructe: mere, banane, portocale, pere, avocado, căpșuni, afine etc.
  • Tuberculi: Cartofi, cartofi dulci, napi etc.
  • Nuci și semințe: migdale, nuci de Macadamia, nuci, alune, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac
  • Uleiuri și grăsimi sănătoase: ulei de măsline extravirgin, ulei de cocos, ulei de avocado
  • Sare și condimente: sare de mare, usturoi, curcuma, rozmarin etc.

Alimente ce trebuie evitate în dieta Paleo

Reclamă

Evită pe cât posibil toate alimentele și ingredientele procesate, inclusiv zahărul, pâinea, anumite uleiuri vegetale, grăsimile trans și îndulcitorii artificiali:

  • Zahăr și sirop de porumb: băuturi răcoritoare, sucuri de fructe, bomboane, produse de patiserie, înghețată etc
  • Cereale: inclusiv pâine și paste, grâu, secară, orz etc.
  • Leguminoase: fasole, linte
  • Produse lactate: evită majoritatea produselor lactate, în special cele cu conținut scăzut de grăsimi (unele versiuni ale dietei Paleo includ în alimentație lactate grase, precum untul și brânza)
  • Unele uleiuri vegetale: ulei de soia, ulei de floarea soarelui, ulei de bumbac, ulei de porumb, ulei de semințe de struguri, ulei de șofran
  • Grăsimi trans: se găsesc în margarină și în diverse alimente procesate. De obicei denumite uleiuri „hidrogenate” sau „parțial hidrogenate”
  • Îndulcitori artificiali: aspartam, sucraloză, ciclamate, zaharină. Folosește în schimb îndulcitori naturali precum mierea.
  • Alimente foarte procesate: orice aiment etichetat drept „dietetic” sau „cu conținut scăzut de grăsimi”, ori care conține mulți aditivi

Un ghid simplu: dacă pare că un aliment a fost produs într-o fabrică, ar fi indicat să îl eviți. Dacă dorești să eviți ingredientele menționate anterior, citește lista ingredientelor alimentelor pe care le cumperi, chiar și a alimentelor etichetate drept „sănătoase”.

Variațiuni ale Dietei Paleo

În ultimii ani, comunitatea persoanelor care adoptă dieta Paleo a evoluat destul de mult. Iar acum există mai multe versiuni diferite ale acestei diete. Multe dintre ele permit o serie de alimente moderne despre care știința sugerează că ar fi sănătoase.

Printre acestea se numără untul obținut de la animale hrănite cu iarbă, sau chiar orez, informează Healthline. Mulți oameni se gândesc acum la dieta Paleo ca la un șablon pe care își bazează alimentația, nu neapărat ca la un set strict de reguli pe care trebuie să le respecte.

Există și alte „indugențe” ce sunt permise:

  • Vin: vinul roșu de calitate are un conținut ridicat de antioxidanți și substanțe nutritive benefice
  • Ciocolată neagră: alege o ciocolată care are un conținut de cacao de 70% sau chiar mai mare. Ciocolata neagră de calitate este foarte hrănitoare și extrem de sănătoasă

Când vine vorba de hidratare, ar trebui să consideri apa drept băutura ta preferată. Însă chiar dacă ceaiurile și cafeaua nu sunt tocmai „Paleo”, acestea au fost adopate de adepții dietei:

  • Ceaiul: Ceaiul este foarte sănătos și bogat în antioxidanți. Ceaiul verde este cel mai bun.
  • Cafea: Și aceeastă băutură aromatică are un conținut ridicat de antioxidanți. Studiile arată că ar avea o multitudine de beneficii pentru sănătate.

Un exemplu de meniu

Dieta Paleo a devenit una dintre cele mai populare abordări alimentare, așa că nu vei avea probleme să găsești o mulțime de rețete sau chiar variante ale unr gustări pe rafturile magazinelor.

  • Mic dejun: ouă cu legume, prăjite în ulei de cocos, alături de un fruct
  • Prânz: salată de pui cu ulei de măsline, împreună cu jumătate de mână de oleaginoase
  • Cină: burgeri (fără chifle) părjit în unt, cu legume și sos
  • Gustare: bețișoare de legume/ fructe/ nuci
  • Desert: înghețată din piure de fructe cu lapte de cocos

Avantaje vs. dezavantaje

 „Dieta unui vânător-culegător” poate fi dificil de menținut, mai ales pe termen lung, dar poate fi și costisitoare. De exemplu, alimentele cultivate organic sau carnea de vită costă de obicei mai mult.

Nu există nicio dovadă științifică concretă că dieta Paleo previne anumite boli. Deși unele studii par să susțină beneficiile acestei diete, mulți oameni de știință consideră că nu avem încă suficiente dovezi pentru a ști dacă această abordare alimentară este întrutotul sănătoasă și fără niciun risc. De exemplu, cantitatea de grăsime a dietei poate fi problematică, sau lipsa calciului din aceasta.

Există cercetări cu privire la posibilul rol al dietei Paleo în a ajuta la gestionarea bolilor autoimune, însă acestea sunt limitate. Consultă medicul înainte de a adopta orice fel de schimbare a dietei tale, în mod deosebit în cazul în care suferi de o afecțiune aparte.

Cu siguranță poți pierde în greutate în urma unei „diete paleolitice”, în funcție de cât de strict respecți consumul alimentelor din lista permisă și de cât de mult exercițiu fizic adăugi rutinei tale. Pe termen lung, asigură-te că suplimentezi calciu și alți nutrienți care îi lipsesc acesteia. Unele alimente acceptate în dieta Paleo, cum ar fi somonul și spanacul, conțin calciu, asigură-te că le incluzi în dieta ta.

În ansamblu, dieta Paleo poate fi o alegere excelentă. Dacă elimini din dieta ta alimentele procesate și carnea prelucrată, băuturile îndulcite cu zahăr și adaugi mai multe fructe, legume și grăsimi sănătoase, cu siguranță vei avea unele beneficii pentru sănătate. Însă poți face mici excepții și să incluzi în dietă untul de arahide sau alte alimente care sunt considerate „moderne„ însă îți oferă o serie de nutrienți necesari.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×