Untul este un produs lactat pe care producătorii îl fabrică din smântănă sau lapte. Acestea se agită până când untul, partea solidă, grăsimea, se separă de componenta lichidă. Oamenii folosesc în mod obișnuit untul la gătit, sau pentru prepararea tartinelor.
Margarina este un substitut al untului. Aceasta este produsă din uleiuri vegetale, precum rapița, ulei de palmie sau de soia. Decizia de a alege să mănânci unt sau margarină depinde de nevoile tale alimentare specifice.
Până recent, untul ajunsese să fie considerat nesănătos din cauza conținutului său ridicat de grăsimi saturate, ce crește nivelul colesterolului. În urma cercetărilor însă, untul și-a „recuperat reputația”.
Procesul de fabricare a margarinei este cunoscut sub numele de hidrogenare. Acest proces transformă uleiul vegetal lichid într-o substanță solidă. Potrivit cercetărilor ulterioare, grăsimile trans, pe care le conține margarina, ar crește nivelul de colesterol „rău”, adică al nivelurilor de lipoproteină cu densitate scăzută (LDL) din sânge. Acesta este motivul pentru care, margarina a căpăt un renume negativ. Însă în ultimii cinci ani, la recomandările Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) producătorii au eliminat în mare parte grăsimile trans din majoritatea alimentelor.
Diferența dintre margarină și unt
Cea mai importantă diferență dintre cele margarină și unt este că untul este derivat din lactate și este bogat în grăsimi saturate, în vreme ce margarina este fabricată din uleiuri vegetale. Tipul de grăsime al margarinei depinde foarte tare în prezent de margarina pe care alegi să o cumperi.
Asociației Americane a Inimii (AHA) sugerează că grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL. Grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL, însă mai puțin decât o fac grăsimile trans, și nu afectează colesterolul HDL, lipotreinele cu densitate mare, ce au rolul de a transporta colesterolul spre ficat pentru ca acesta să fie filtrat.
Nu există o opțiune sută la sută sănătoasă atunci când vine vorba de a alege între unt și margarină. Poți doar să optezi cea mai benefică variantă pentru dieta și nevoile tale. Alege o margarină care are o cantitate mai mică de grăsimi trans, cât mai aproape de 0 grame (g). De asemenea, ar fi util să verifici eticheta ingredientelor pentru a repera uleiurile din aceasta, care sunt parțial hidrogenate. În cazul untului, alege unul care provine de la un animal ce a fost hrănit cu iarbă.
Corpul tău are nevoie de grăsime pentru a funcționa și a absorbi nutrienții. Grăsimea îți conferă sentimentul de sațietate. Consumul unei mese fără grăsime înseamnă că la scurt timp după aceea vei simți din nou senzația de foame.