Reclamă

Care este diferența dintre margarină și unt

Ambele produse par a avea avantaje și dezavantaje pentru sănătatea ta. Untul și margarina au desigur ingrediente diferite, însă ambele conțin cantități mari de grăsimi. Nu toate grăsimile dăunează însă sănătății. Care este diferența dintre margarină și unt?

Publicat: 16 mai 2021, 7:46

Untul este un produs lactat pe care producătorii îl fabrică din smântănă sau lapte. Acestea se agită până când untul, partea solidă, grăsimea, se separă de componenta lichidă. Oamenii folosesc în mod obișnuit untul la gătit, sau pentru prepararea tartinelor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Margarina este un substitut al untului. Aceasta este produsă din uleiuri vegetale, precum rapița, ulei de palmie sau de soia. Decizia de a alege să mănânci unt sau margarină depinde de nevoile tale alimentare specifice.

Până recent, untul ajunsese să fie considerat nesănătos din cauza conținutului său ridicat de grăsimi saturate, ce crește nivelul colesterolului. În urma cercetărilor însă, untul și-a „recuperat reputația”.

Procesul de fabricare a margarinei este cunoscut sub numele de hidrogenare. Acest proces transformă uleiul vegetal lichid într-o substanță solidă. Potrivit cercetărilor ulterioare, grăsimile trans, pe care le conține margarina, ar crește nivelul de colesterol „rău”, adică al nivelurilor de lipoproteină cu densitate scăzută (LDL) din sânge. Acesta este motivul pentru care, margarina a căpăt un renume negativ. Însă în ultimii cinci ani, la recomandările Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) producătorii au eliminat în mare parte grăsimile trans din majoritatea alimentelor.

Diferența dintre margarină și unt

Cea mai importantă diferență dintre cele margarină și unt este că untul este derivat din lactate și este bogat în grăsimi saturate, în vreme ce margarina este fabricată din uleiuri vegetale. Tipul de grăsime al margarinei depinde foarte tare în prezent de margarina pe care alegi să o cumperi.

Reclamă

Asociației Americane a Inimii (AHA) sugerează că grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL. Grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL, însă mai puțin decât o fac grăsimile trans, și nu afectează colesterolul HDL, lipotreinele cu densitate mare, ce au rolul de a transporta colesterolul spre ficat pentru ca acesta să fie filtrat.

Nu există o opțiune sută la sută sănătoasă atunci când vine vorba de a alege între unt și margarină. Poți doar să optezi cea mai benefică variantă pentru dieta și nevoile tale. Alege o margarină care are o cantitate mai mică de grăsimi trans, cât mai aproape de 0 grame (g). De asemenea, ar fi util să verifici eticheta ingredientelor pentru a repera uleiurile din aceasta, care sunt parțial hidrogenate. În cazul untului, alege unul care provine de la un animal ce a fost hrănit cu iarbă.

Corpul tău are nevoie de grăsime pentru a funcționa și a absorbi nutrienții. Grăsimea îți conferă sentimentul de sațietate. Consumul unei mese fără grăsime înseamnă că la scurt timp după aceea vei simți din nou senzația de foame.

Reclamă

Multe persoane sunt interesate de conținutul de colesterol. Doar produsele de origine animală conțin colesterol. Motiv pentru care margarina conține foarte puțin sau zero colesterol, iar untul o cantitate semnificativă.

Dacă ești fană declarată a untului, vezi cum poți păstra untul la temperatura camerei. Însă dacă ai nevoie să consumi mai puțin colesterol poți beneficia de introducerea margarinei în dieta ta.

Concluziile cercetărilor

Există încă controverse în disputa untului versus margarina. Conform unui studiu citat de medicalnewstoday.com, dietele bogate în brânză și unt au crescut colesterolul LDL mai mult decât cele care au la bază un conținut scăzut de grăsimi, un conținut ridicat de carbohidrați, bogate în grăsimi polinesaturate, sau în grăsimi mononesaturate.

Cu toate acestea, nu a fost semnalat niciun impact asupra markerilor de inflamație, tensiunii arteriale, nivelurilor de insulină sau de glucoză în rândul dietelor testate în studiul citat. Acești markeri prezintă de obicei niveluri înalte doar la persoanele cu risc de boli cardiovasculare.

Prin urmare, autorii au ajuns la concluzia că alți factori, și nu tipul de grăsime, necesită investigații atunci vine vorba de aportul de grăsimi din dietă și cum influențează aceasta sănătatea. Potrivit studiilor, nu există dovezi care să susțină eficacitatea unei diete mai bogate în grăsimi nesaturate pentru prevenirea sau tratarea bolilor de inimă. Alegerea ține doar de tine și nevoile tale!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copac plin cu bani
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Loni Willison caută mâncare într-o pubelă albastră
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
3
Melissa McCarthy pozată la gala Premiilor Oscar 2019
Divertisment
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate. Cum arată acum grăsuța de la Hollywood
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate a fost incredibilă. Grăsuța de la Hollywood arată incredibil după ce a scăpat de kilogramele în...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Sofia Vergara și Joe Manganiello în timp ce pozează împreună la un eveniment
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI
×