Care este diferența dintre margarină și unt

Ambele produse par a avea avantaje și dezavantaje pentru sănătatea ta. Untul și margarina au desigur ingrediente diferite, însă ambele conțin cantități mari de grăsimi. Nu toate grăsimile dăunează însă sănătății. Care este diferența dintre margarină și unt?

Publicat: 16 mai 2021, 7:46

Untul este un produs lactat pe care producătorii îl fabrică din smântănă sau lapte. Acestea se agită până când untul, partea solidă, grăsimea, se separă de componenta lichidă. Oamenii folosesc în mod obișnuit untul la gătit, sau pentru prepararea tartinelor.

Margarina este un substitut al untului. Aceasta este produsă din uleiuri vegetale, precum rapița, ulei de palmie sau de soia. Decizia de a alege să mănânci unt sau margarină depinde de nevoile tale alimentare specifice.

Până recent, untul ajunsese să fie considerat nesănătos din cauza conținutului său ridicat de grăsimi saturate, ce crește nivelul colesterolului. În urma cercetărilor însă, untul și-a „recuperat reputația”.

Procesul de fabricare a margarinei este cunoscut sub numele de hidrogenare. Acest proces transformă uleiul vegetal lichid într-o substanță solidă. Potrivit cercetărilor ulterioare, grăsimile trans, pe care le conține margarina, ar crește nivelul de colesterol „rău”, adică al nivelurilor de lipoproteină cu densitate scăzută (LDL) din sânge. Acesta este motivul pentru care, margarina a căpăt un renume negativ. Însă în ultimii cinci ani, la recomandările Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) producătorii au eliminat în mare parte grăsimile trans din majoritatea alimentelor.

Diferența dintre margarină și unt

Cea mai importantă diferență dintre cele margarină și unt este că untul este derivat din lactate și este bogat în grăsimi saturate, în vreme ce margarina este fabricată din uleiuri vegetale. Tipul de grăsime al margarinei depinde foarte tare în prezent de margarina pe care alegi să o cumperi.

Asociației Americane a Inimii (AHA) sugerează că grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL. Grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL, însă mai puțin decât o fac grăsimile trans, și nu afectează colesterolul HDL, lipotreinele cu densitate mare, ce au rolul de a transporta colesterolul spre ficat pentru ca acesta să fie filtrat.

Nu există o opțiune sută la sută sănătoasă atunci când vine vorba de a alege între unt și margarină. Poți doar să optezi cea mai benefică variantă pentru dieta și nevoile tale. Alege o margarină care are o cantitate mai mică de grăsimi trans, cât mai aproape de 0 grame (g). De asemenea, ar fi util să verifici eticheta ingredientelor pentru a repera uleiurile din aceasta, care sunt parțial hidrogenate. În cazul untului, alege unul care provine de la un animal ce a fost hrănit cu iarbă.

Corpul tău are nevoie de grăsime pentru a funcționa și a absorbi nutrienții. Grăsimea îți conferă sentimentul de sațietate. Consumul unei mese fără grăsime înseamnă că la scurt timp după aceea vei simți din nou senzația de foame.

Multe persoane sunt interesate de conținutul de colesterol. Doar produsele de origine animală conțin colesterol. Motiv pentru care margarina conține foarte puțin sau zero colesterol, iar untul o cantitate semnificativă.

Dacă ești fană declarată a untului, vezi cum poți păstra untul la temperatura camerei. Însă dacă ai nevoie să consumi mai puțin colesterol poți beneficia de introducerea margarinei în dieta ta.

Concluziile cercetărilor

Există încă controverse în disputa untului versus margarina. Conform unui studiu citat de medicalnewstoday.com, dietele bogate în brânză și unt au crescut colesterolul LDL mai mult decât cele care au la bază un conținut scăzut de grăsimi, un conținut ridicat de carbohidrați, bogate în grăsimi polinesaturate, sau în grăsimi mononesaturate.

Cu toate acestea, nu a fost semnalat niciun impact asupra markerilor de inflamație, tensiunii arteriale, nivelurilor de insulină sau de glucoză în rândul dietelor testate în studiul citat. Acești markeri prezintă de obicei niveluri înalte doar la persoanele cu risc de boli cardiovasculare.

Prin urmare, autorii au ajuns la concluzia că alți factori, și nu tipul de grăsime, necesită investigații atunci vine vorba de aportul de grăsimi din dietă și cum influențează aceasta sănătatea. Potrivit studiilor, nu există dovezi care să susțină eficacitatea unei diete mai bogate în grăsimi nesaturate pentru prevenirea sau tratarea bolilor de inimă. Alegerea ține doar de tine și nevoile tale!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Bella Throne, alături de iubitul ei, la Milano Fashion Week 2022, îmbrăcați elegant
Divertisment
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Machiajul și costumul actriței, superbe
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Actrița și-a sărbătorit ziua de naștere cu un machiaj tematic și un costum pe măsură. Vedeta de 24 de ani a publicat imagini de la ziua de naștere...
2
Kate Middleton și Meghan Markle, tribuna regală la Turneul de la Wimbledon, 2019. Kate poartă o rochie verde, Meghan Poartă o cămașă albă și o fustă cu o fundă neagră în talie, plus ochelari de soare
Divertisment
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale a Marii Britanii”. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa...
3
Kanye West, prezent la Fashion Icon Award, în anul 2015, în timp ce susține un discurs
Divertisment
Kanye West a purtat o mască ciudată în Italia. Rapper-ul a atras atenția tuturor cu alegerea sa
Kanye West a purtat o mască ciudată în Italia, pe străzile din Veneția. Acesta de obicei atrage atenția cu ținuta sa. Acum, ce a purtat pe chip a fost elementul care a atras atenția...
4
Halle Berry, într-o rochie cu imprimeu floral, la un eveniment monden
Divertisment
Halle Berry a vorbit deschis despre Van Hunt: „Nu am avut niciodată un bărbat care să mă ridice și să mă lase să fiu tot ceea ce sunt”
Halle Berry a vorbit deschis despre Van Hunt. Actrița a spus pentru prima dată că nu a mai avut un asemenea bărbat în viața ei. Actualul partener a ajutat-o să evolueze și a susținut-o...
5
icon
Adriana Trandafir în timp ce arată cu degetul spre public la interviulpentru echipa CaTine.ro
CaTine
Adriana Trandafir, despre sinceritate și emoție în competiția Asia Express: „A fost cumplit de greu, dar și o experiență specială”
Adriana Trandafir este una dintre cele mai sincere și puternice concurente din cadrul competiției Asia Express: Drumul Împăraților. În cel de-al patrulea sezon, actrița Adriana Trandafir a decis să se alăture concursului împreună cu...
PARTENERI
×