Reclamă

De ce este recomandat să mănânci încet

Ți s-a spus mereu să mănânci încet, să nu te grăbești, să mesteci de 30 de ori înainte de a înghiți, însă nu ți s-a vorbit nicidată despre motivele benefice ale unei mese în tihnă. Poate ți-ar fi util să afli că mâncatul încet s-a dovedit a avea multiple beneficii pentru sănătate, precum: o digestie superioară, o absorbție mai mare a nutrienților, dar și o mai mare satisfacție. Mai există însă un super motiv pentru care trebuie să mesteci mai mult. Studiile demonstrează de ce este recomandat să mănânci încet.

Publicat: 6 mai 2021, 18:02

Studiile au sugerat că oamenii care mănâncă repede au tendința de a avea o greutate mai mare decât cei care mănâncă încet.

De ce este recomandat să mănânci încet

În primul rând, atunci când mănânci domol îți poți da seama mai ușor când ai atins punctul de sațietate, decât atunci când te grăbești să înghiți mâncarea. Când înghiți pe nerăsuflate există posibiitatea de a mânca mai mult decât ai nevoie. Asta pentru că stomacul tău nu are timpul necesar de a trimite creierului tău semnalul că este plin. Așa că, masticarea temeinică înainte de înghițire te-ar putea ajuta la reducerea caloriilor.

Potrivit studiilor, citate de presa internațională, aportul de calorii scade cu aproape 15% atunci când mesteci de două ori mai încet decât de obicei.

O farfurie pe care este scris să te bucuri încet de masă, alături de niște tacâmuri pe un șervet
Atunci când mănânci domol îți poți da seama mai ușor când ai atins punctul de sațietate / Shutterstock

Cum exersezi mâncatul încet

Reclamă

Cronometrează cât timp petreci la masă. Ar trebui să petreci în jur de 20 de minute în fața farfuriei tale.

Nu te înfometa. Este greu să ai un ritm lent atunci când îți este foarte, foarte foame. Dacă încerci însă să respecți orarul meselor, vei atinge mai greu punctul de foame extremă.

Exersează mestecatul încet. Numără de câte ori mesteci fiecare înghițitură. Încearcă treptat să mărești numărul de masticații.

Reclamă

Alimente bogate în fibre. Consumă cât mai multe fibre pentru a avea un sistem digestiv sănătos. Cu ajutorul fibrelor vei atinge mai repede senzația de sațietate.

Nu mânca în fața unui ecran. Atenția ta va fi distrasă atunci când mănânci în fața televizorului sau a unui ecran. Creierul tău nu va percepe că mănânci, așa că vei depăși numărul de calorii ingerate și vei scade calitatea timpului petrecut la masă.

Viață în tihnă

Trăim în secolul vitezei. Ne grăbim mereu să ajungem acasă, la muncă, la o întâlnire. Ne grăbim să mâncăm pentru că avem mereu altceva pe listă de făcut. Acest mod de a face lucrurile ne conferă însă enorm de mult stres și ne poate afecta chiar sănătatea.

Conform unui studiu japonez, citat de healthyfood.com, viteza cu care mâncăm ne influențează întregul stil de viață, putând duce la creșterea în greutate și crescând astfel riscul bolilor de inimă, diabetului, accidentelor vasculare ș.a.m.d. În cadrul studiului citat au participat 1.000 de respondenți, cărora li s-a urmărit sănătatea și obiceiurie alimentare, pe parcursul a cinci ani.

La finalul celor cinci ani, peste 11% dintre cei care făceau parte din rândul celor care mestecau în viteză mâncarea la masă, au dezvoltat sindrom metabolic, spre deosebire de 2,3% dintre cei care mestecau alimentele încet.

Dacă vrei să slăbești, un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în calcul este vârsta pe care o ai.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
Rose Hanbury într-o rochie galbenă și cu o mască neagră pe față în timp ce participă la o cursă de cai din 2021
Divertisment
Detalii mai puțin cunoscute despre Rose Hanbury. Presa internațională scrie intens despre ea și aventura avută cu Prințul William
Admiratorii se întreabă cine este și cu ce se ocupă Rose Hanbury. În presa internațională au apărut tot mai multe zvonuri legate de infidelitatea Prințului William. Se crede că femeia în vârstă de 39...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×