Reclamă

De ce este recomandat să mănânci încet

Ți s-a spus mereu să mănânci încet, să nu te grăbești, să mesteci de 30 de ori înainte de a înghiți, însă nu ți s-a vorbit nicidată despre motivele benefice ale unei mese în tihnă. Poate ți-ar fi util să afli că mâncatul încet s-a dovedit a avea multiple beneficii pentru sănătate, precum: o digestie superioară, o absorbție mai mare a nutrienților, dar și o mai mare satisfacție. Mai există însă un super motiv pentru care trebuie să mesteci mai mult. Studiile demonstrează de ce este recomandat să mănânci încet.

Publicat: 6 mai 2021, 18:02
Un cuplu, care stă cu coatele pe masă, în fața a două farfurii cu paste, cu furculițele în mână, pregătindu-se de masă
Aportul de calorii scade cu aproape 15% atunci când mesteci de două ori mai încet decât de obicei / Shutterstock

Studiile au sugerat că oamenii care mănâncă repede au tendința de a avea o greutate mai mare decât cei care mănâncă încet.

De ce este recomandat să mănânci încet

În primul rând, atunci când mănânci domol îți poți da seama mai ușor când ai atins punctul de sațietate, decât atunci când te grăbești să înghiți mâncarea. Când înghiți pe nerăsuflate există posibiitatea de a mânca mai mult decât ai nevoie. Asta pentru că stomacul tău nu are timpul necesar de a trimite creierului tău semnalul că este plin. Așa că, masticarea temeinică înainte de înghițire te-ar putea ajuta la reducerea caloriilor.

Potrivit studiilor, citate de presa internațională, aportul de calorii scade cu aproape 15% atunci când mesteci de două ori mai încet decât de obicei.

O farfurie pe care este scris să te bucuri încet de masă, alături de niște tacâmuri pe un șervet
Atunci când mănânci domol îți poți da seama mai ușor când ai atins punctul de sațietate / Shutterstock

Cum exersezi mâncatul încet

Reclamă

Cronometrează cât timp petreci la masă. Ar trebui să petreci în jur de 20 de minute în fața farfuriei tale.

Nu te înfometa. Este greu să ai un ritm lent atunci când îți este foarte, foarte foame. Dacă încerci însă să respecți orarul meselor, vei atinge mai greu punctul de foame extremă.

Exersează mestecatul încet. Numără de câte ori mesteci fiecare înghițitură. Încearcă treptat să mărești numărul de masticații.

Reclamă

Alimente bogate în fibre. Consumă cât mai multe fibre pentru a avea un sistem digestiv sănătos. Cu ajutorul fibrelor vei atinge mai repede senzația de sațietate.

Nu mânca în fața unui ecran. Atenția ta va fi distrasă atunci când mănânci în fața televizorului sau a unui ecran. Creierul tău nu va percepe că mănânci, așa că vei depăși numărul de calorii ingerate și vei scade calitatea timpului petrecut la masă.

Viață în tihnă

Trăim în secolul vitezei. Ne grăbim mereu să ajungem acasă, la muncă, la o întâlnire. Ne grăbim să mâncăm pentru că avem mereu altceva pe listă de făcut. Acest mod de a face lucrurile ne conferă însă enorm de mult stres și ne poate afecta chiar sănătatea.

Conform unui studiu japonez, citat de healthyfood.com, viteza cu care mâncăm ne influențează întregul stil de viață, putând duce la creșterea în greutate și crescând astfel riscul bolilor de inimă, diabetului, accidentelor vasculare ș.a.m.d. În cadrul studiului citat au participat 1.000 de respondenți, cărora li s-a urmărit sănătatea și obiceiurie alimentare, pe parcursul a cinci ani.

La finalul celor cinci ani, peste 11% dintre cei care făceau parte din rândul celor care mestecau în viteză mâncarea la masă, au dezvoltat sindrom metabolic, spre deosebire de 2,3% dintre cei care mestecau alimentele încet.

Dacă vrei să slăbești, un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în calcul este vârsta pe care o ai.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie pe tocuri, care merge pe stradă, elegantă și sexy
Timp liber
Ce spune despre tine felul în care mergi. Tipul de personalitate pe care îl ai
Mai ai impresia că doar felul în care te îmbraci sau felul în care vorbești sunt lucrurile după care te judecă oamenii? Specialiștii spun că a venit timpul să-ți schimbi credința. Conform studiilor bazate...
2
O femeie frumoasă cu părul alb care ilustrează o coafură pentru doamnele care au peste 50 de ani
Frumusețe
Coafuri pentru femeile care au peste 50 de ani. Ce look recomandă specialiștii în frumusețe
Părul are nevoie de tot mai multă atenție pe măsură ce înaintezi în vârstă. Pentru ca acesta să nu se simtă neglijat, are nevoie de o reîmprospătare la câteva luni. Pe lângă tratamentele de...
3
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii decembrie 2022. Balanțele au nevoie de echilibru în viața lor. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul lunii decembrie 2022 spune că Balanțele au nevoie de echilibru în viața or. Această lună vine cu multe transformări pentru nativii din zodiac. Ultima lună din an este presărată de momente frumoase. Cele...
4
O femeie care deschide o cutie primită prin curier
Timp liber
Ce nu e recomandat să cumperi online. De ce e mai bine să mergi în magazine pentru anumite produse
Cumpărăturile online au schimbat modul în care facem achiziții, de la cărți la cadouri pentru ziua de naștere a persoanelor dragi. Este atât de ușor să ai în față o gamă variată de articole...
5
Jenna Ortega într-o scenă a serialului Wednesday în care cântă la violonce
Divertisment
Cât ar costa să vizitezi satul Jericho din Wednesday. Locația se află la 10 minute de București
Wednesday este unul dintre cele mai urmărite seriale de la acest moment. Fiica Familiei Addams s-a întors în atenția publicului printr-un serial de opt episoade care a a fost filmat, în mare parte, în...
PARTENERI
×