Reclamă

De ce este recomandat să mănânci încet

Ți s-a spus mereu să mănânci încet, să nu te grăbești, să mesteci de 30 de ori înainte de a înghiți, însă nu ți s-a vorbit nicidată despre motivele benefice ale unei mese în tihnă. Poate ți-ar fi util să afli că mâncatul încet s-a dovedit a avea multiple beneficii pentru sănătate, precum: o digestie superioară, o absorbție mai mare a nutrienților, dar și o mai mare satisfacție. Mai există însă un super motiv pentru care trebuie să mesteci mai mult. Studiile demonstrează de ce este recomandat să mănânci încet.

Publicat: 6 mai 2021, 18:02

Studiile au sugerat că oamenii care mănâncă repede au tendința de a avea o greutate mai mare decât cei care mănâncă încet.

De ce este recomandat să mănânci încet

În primul rând, atunci când mănânci domol îți poți da seama mai ușor când ai atins punctul de sațietate, decât atunci când te grăbești să înghiți mâncarea. Când înghiți pe nerăsuflate există posibiitatea de a mânca mai mult decât ai nevoie. Asta pentru că stomacul tău nu are timpul necesar de a trimite creierului tău semnalul că este plin. Așa că, masticarea temeinică înainte de înghițire te-ar putea ajuta la reducerea caloriilor.

Potrivit studiilor, citate de presa internațională, aportul de calorii scade cu aproape 15% atunci când mesteci de două ori mai încet decât de obicei.

O farfurie pe care este scris să te bucuri încet de masă, alături de niște tacâmuri pe un șervet
Atunci când mănânci domol îți poți da seama mai ușor când ai atins punctul de sațietate / Shutterstock

Cum exersezi mâncatul încet

Reclamă

Cronometrează cât timp petreci la masă. Ar trebui să petreci în jur de 20 de minute în fața farfuriei tale.

Nu te înfometa. Este greu să ai un ritm lent atunci când îți este foarte, foarte foame. Dacă încerci însă să respecți orarul meselor, vei atinge mai greu punctul de foame extremă.

Exersează mestecatul încet. Numără de câte ori mesteci fiecare înghițitură. Încearcă treptat să mărești numărul de masticații.

Reclamă

Alimente bogate în fibre. Consumă cât mai multe fibre pentru a avea un sistem digestiv sănătos. Cu ajutorul fibrelor vei atinge mai repede senzația de sațietate.

Nu mânca în fața unui ecran. Atenția ta va fi distrasă atunci când mănânci în fața televizorului sau a unui ecran. Creierul tău nu va percepe că mănânci, așa că vei depăși numărul de calorii ingerate și vei scade calitatea timpului petrecut la masă.

Viață în tihnă

Trăim în secolul vitezei. Ne grăbim mereu să ajungem acasă, la muncă, la o întâlnire. Ne grăbim să mâncăm pentru că avem mereu altceva pe listă de făcut. Acest mod de a face lucrurile ne conferă însă enorm de mult stres și ne poate afecta chiar sănătatea.

Conform unui studiu japonez, citat de healthyfood.com, viteza cu care mâncăm ne influențează întregul stil de viață, putând duce la creșterea în greutate și crescând astfel riscul bolilor de inimă, diabetului, accidentelor vasculare ș.a.m.d. În cadrul studiului citat au participat 1.000 de respondenți, cărora li s-a urmărit sănătatea și obiceiurie alimentare, pe parcursul a cinci ani.

La finalul celor cinci ani, peste 11% dintre cei care făceau parte din rândul celor care mestecau în viteză mâncarea la masă, au dezvoltat sindrom metabolic, spre deosebire de 2,3% dintre cei care mestecau alimentele încet.

Dacă vrei să slăbești, un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în calcul este vârsta pe care o ai.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Shakira, la Festivalul de Film de la Cannes, la premiera filmului Elvis
Divertisment
Shakira e în vacanță cu copiii într-o zonă montană. E prima apariție a artistei după ce au apărut primele imagini cu Pique și o femeie misterioasă
Shakira e în vacanță cu copiii într-o zonă montană. Recent, artista a mai fost fotografiată și la volanul mașinii sale, în timp ce conducea în drum spre casă. Cântăreața pare slăbită și gânditoare. Imaginea...
2
Ireland Baldwin, la un eveniment monden, într-un costum albastru
Divertisment
Ireland Baldwin e în vacanță în Italia. Modelul s-a pozat sexy în costum de baie în Italia
Ireland Baldwin e în vacanță în Italia. Deși nu are silueta pe care o cere societatea de la femei, modelul se simte bine în corpul ei. Cele mai recente imagini sunt încă o dovadă...
3
Plăcintă cu mere fără zahăr porționată pe un tocător
Rețete
Plăcintă cu mere fără zahăr. Rețetă simplă cu puține calorii
Este vară și te gândești să consumi preparate cât mai dietetice și ușoare, dar pofta de dulce nu-ți dă pace? Îți oferim o rețetă simplă și cu puține calorii de plăcintă cu mere fără...
4
Regina Elisabeta, fără pălărie, la ceremonia de aprindere a torțelor, la Castelul Windsor
Divertisment
Regina Elisabeta s-a tuns după Jubileul de Platină. Au apărut noi fotografii cu Majestatea Sa, surprinse la Castelul Windsor
Regina Elisabeta s-a tuns după Jubileul de Platină. Cele mai noi fotografii cu Majestatea Sa arată că aceasta are părul mult mai scurt. Imaginile au fost realizate în incinta Castelului Windsor. Regina Elisabeta pare...
5
Batoane de cereale fără coacere
Rețete
Batoane de cereale fără coacere. Rețetă de batoane energizante
Dacă îți plac batoanele de cereale delicioase și crocante, află că le poți prepara și acasă, iar rezultatul final va fi mult mai gustos și mai sănătos. Îți oferim mai jos o rețetă de...
PARTENERI
×