De ce este recomandat să mănânci încet

Ți s-a spus mereu să mănânci încet, să nu te grăbești, să mesteci de 30 de ori înainte de a înghiți, însă nu ți s-a vorbit nicidată despre motivele benefice ale unei mese în tihnă. Poate ți-ar fi util să afli că mâncatul încet s-a dovedit a avea multiple beneficii pentru sănătate, precum: o digestie superioară, o absorbție mai mare a nutrienților, dar și o mai mare satisfacție. Mai există însă un super motiv pentru care trebuie să mesteci mai mult. Studiile demonstrează de ce este recomandat să mănânci încet.

Publicat: 6 mai 2021, 18:02 / Actualizat: 6 mai 2021, 15:02

Studiile au sugerat că oamenii care mănâncă repede au tendința de a avea o greutate mai mare decât cei care mănâncă încet.

De ce este recomandat să mănânci încet

În primul rând, atunci când mănânci domol îți poți da seama mai ușor când ai atins punctul de sațietate, decât atunci când te grăbești să înghiți mâncarea. Când înghiți pe nerăsuflate există posibiitatea de a mânca mai mult decât ai nevoie. Asta pentru că stomacul tău nu are timpul necesar de a trimite creierului tău semnalul că este plin. Așa că, masticarea temeinică înainte de înghițire te-ar putea ajuta la reducerea caloriilor.

Potrivit studiilor, citate de presa internațională, aportul de calorii scade cu aproape 15% atunci când mesteci de două ori mai încet decât de obicei.

O farfurie pe care este scris să te bucuri încet de masă, alături de niște tacâmuri pe un șervet
Atunci când mănânci domol îți poți da seama mai ușor când ai atins punctul de sațietate / Shutterstock

Cum exersezi mâncatul încet

Cronometrează cât timp petreci la masă. Ar trebui să petreci în jur de 20 de minute în fața farfuriei tale.

Nu te înfometa. Este greu să ai un ritm lent atunci când îți este foarte, foarte foame. Dacă încerci însă să respecți orarul meselor, vei atinge mai greu punctul de foame extremă.

Exersează mestecatul încet. Numără de câte ori mesteci fiecare înghițitură. Încearcă treptat să mărești numărul de masticații.

Alimente bogate în fibre. Consumă cât mai multe fibre pentru a avea un sistem digestiv sănătos. Cu ajutorul fibrelor vei atinge mai repede senzația de sațietate.

Nu mânca în fața unui ecran. Atenția ta va fi distrasă atunci când mănânci în fața televizorului sau a unui ecran. Creierul tău nu va percepe că mănânci, așa că vei depăși numărul de calorii ingerate și vei scade calitatea timpului petrecut la masă.

Viață în tihnă

Trăim în secolul vitezei. Ne grăbim mereu să ajungem acasă, la muncă, la o întâlnire. Ne grăbim să mâncăm pentru că avem mereu altceva pe listă de făcut. Acest mod de a face lucrurile ne conferă însă enorm de mult stres și ne poate afecta chiar sănătatea.

Conform unui studiu japonez, citat de healthyfood.com, viteza cu care mâncăm ne influențează întregul stil de viață, putând duce la creșterea în greutate și crescând astfel riscul bolilor de inimă, diabetului, accidentelor vasculare ș.a.m.d. În cadrul studiului citat au participat 1.000 de respondenți, cărora li s-a urmărit sănătatea și obiceiurie alimentare, pe parcursul a cinci ani.

La finalul celor cinci ani, peste 11% dintre cei care făceau parte din rândul celor care mestecau în viteză mâncarea la masă, au dezvoltat sindrom metabolic, spre deosebire de 2,3% dintre cei care mestecau alimentele încet.

Dacă vrei să slăbești, un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în calcul este vârsta pe care o ai.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Jennifer LOpez, într-o emisiune televizată / Getty Images
Divertisment
Jennifer Lopez, surprinsă într-o ținută lejeră, la cumpărături. Ce a purtat vedeta care nu își arată vârsta
Jennifer Lopez a fost surprinsă într-o ținută lejeră, în timpul unei ieșiri la cumpărături, în Beverly Hills, alături de fiica ei de 13 ani, Emme. Cântăreața și actrița, în vârstă de 51 de ani,...
2
Madison LeCroy, fotografiată în timp ce se afla prin Zoom, la o emisiune tv
Divertisment
Madison LeCroy și-a spus părerea despre relația dintre JLo și Ben Affleck. Ce a spus frumoasa blondină
Despre frumoasa blondină s-a scris mult în ultimul timp. Chiar dacă a oferit doar scurte declarații despre relația ei cu Alex Rodriguez, recent Madison LeCroy și-a spus părerea despre relația dintre JLo și Ben...
3
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la filmările unui videoclip, în 2002, în timp ce se țin de mână
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au sărutat în public. Imaginile care confirmă povestea lor de dragoste
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au sărutat în public. Cei doi nu și-au confirmat încă relația în mod oficial. Acest gest tandru face însă mai mult decât o mie de cuvinte. Povestea lor de...
4
Elvis Presley și Priscilla Presley, îmbrăcați în mire și mireasă, la nunta lor, în 1967
Divertisment
Cum s-a schimbat chipul Priscillei Presley. Fosta soție a lui Elvis Presley a apelat la operațiile estetice
Priscilla Presley, în vârstă de 76 de ani, avea doar 15 ani când l-a cunoscut pe bărbatul cu care s-a căsătorit opt ​​ani mai târziu, Elvis Presley. Pentru a opri efectele trecerii timpului, vedeta...
5
Beyonce și Jay-Z, apropiați, la un eveniment NBA
Divertisment
Beyonce a strălucit alături de Jay-Z. Cum s-a îmbrăcat artista pentru un eveniment sportiv
Beyonce și Jay-Z formează unul dintre cele mai sudate cupluri de celebrități. Cei doi au rar apariții în public și preferă să-și trăiască viața de cuplu departe de lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, cei...
PARTENERI
×