Cu toate acestea, nu mereu se întâmplă astfel. Saramura pe care o pregătești pentru murături poate deveni tulbure și de o culoare lăptoasă. De cele mai multe ori, primul gând poate fi acela că s-au stricat, însă e important de știut că le mai poți salva.
De ce se albesc sau se tulbură murăturile?
Saramura pe care o pregătești pentru murături poate la un moment dat să devină tulbure. Acest fapt nu înseamnă că s-au stricat, ci poate fi primul pas către fermentație. Este procesul prin care murăturile devin gustoase. Cu toate acestea, uneori, poate fi un semn că ai ratat un mic pas și totul a fost în zadar.
Saramura pe care o pregătești pentru murături are un rol dublu. Aceasta creeză mediul suficient de sărat pentru ca microbii dăunători să nu își facă loc în borcan. De asemenea, permite bacteriilor benefice să se dezvolte. Este practic primul proces pentru ca murăturile să aibă gustul pe care îl dorești, arată cei de la Fermentedfoodlab.com.
Bacteriile benefice din murături sunt cele care transformă zaharurile naturale din legume în acid lactic. Acesta oferă preparatului gustul pe care îl cunoști deja.
Murăturile sunt astfel conservate pe cale naturală. Sarea are un rol important pentru ca murăturile să aibă textura perfect dorită. Atunci când adaugi cantitatea corectă de sare, legumele ajung să fie crocante și perfecte de savurat.
Se pun aproximativ 40 până la 60 de grame de sare la 1 litru de apă. Este proporția ideală prin care microbii care distrug preparatul să fie distruși. Astfel se realizează și fermentația corectă. Pe lângă o cantitate corezpunzătoare de sare, este importantă și calitatea acesteia.
Ce fel de sare este recomandată pentru murături
Atunci când pui murături la borcan este recomandată sarea grunjoasă. Este important să fie neiodată și fără aditivi. Dacă folosești sare iodată sau fină, trebuie să știi că acest lucru va opri fermentația, iar zeama se va tulbura. Apa folosită pentru legume e necesar să fie curată. Dacă ești decisă să folosești totuși sare iodată, află că iodul oprește dezvoltarea bacteriilor benefice și înmoaie legumele.




















