Reclamă

De ce eșuează regimurile de slăbit. Un specialist a dezvăluit greșeala pe care o fac multe persoane

Te-ai întrebat vreodată de ce ultimele diete la modă nu te ajută să pierzi în greutate? De ce programe de slăbit foarte utile în cazul altora, la tine nu dau rezultate? Un cunoscut chirurg bariatric explică cel mai eficient mod de a scăpa de kilogramele în plus. Descoperă de ce eșuează regimurile de slăbit și unde greșim majoritatea dintre noi.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 22 februarie 2024, 6:32

Potrivit dr. Andrew Jenkinson, consultant în chirurgie bariatrică la University College London Hospital și autor al cărților Why We Eat (Too Much) și How to Eat (And Still Lose Weight), succesul unui regim de slăbit nu are legătură nici cu numărul de calorii consumate, nici cu exercițiul fizic. În schimb, argumentează acesta, e mai eficient să slăbești mâncând alimentele care gestionează mai bine nivelurile hormonului numit leptină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum funcționează însă mai exact leptina? Ce ar trebui să punem în farfurii? Și cum putem face față atacurilor de foame? Într-un amplu articol publicat de Sciencefocus, Jenkinson a oferit răspuns în detaliu multor întrebări din complexul domeniu al pierderii în greutate.

De ce eșuează regimurile de slăbit

În viziunea specialistului, obezitatea nu e cauzată de un exces de alimente hiper-calorice, ci de faptul că mâncarea acționează într-un mod similar unui drog, blocând căile normale de reglare a greutății.

De vină sunt hormonii, avertizează specialistul, și în special leptina, hormonul sațietății. Nivelul leptinei acționează ca un semnal adresat centrului de control al greutății din creier, o mică zonă numită hipotalamus. Acest hormon este ultima poartă de control al greutății. Când creierul simte leptina, reduce apetitul și crește valoarea metabolismului.

Leptina provine din celulele grase. Cu cât devenim mai obezi, cu atât se produce mai multă leptină, care ar trebui să ne reducă pofta de mâncare și să ne dinamizeze metabolismul. Totuși, anumite tipuri de alimente pot bloca semnalul leptinei. Se știe că zahărul, carbohidrații rafinați și alimentele procesate pot duce la obezitate. Acestea cresc nivelurile de insulină, iar insulina blochează leptina.

Reclamă

Odată pierdut controlul leptinei, creierul nu mai poate estima cât de subțire sau cât de corpolentă ai devenit. Chiar dacă ai câștigat vizibil în greutate, creierul nu mai simte asta. De fapt, îți transmite semnale că nu ai motive de îngrijorare. Consecința blocării leptinei este îngrășarea.

Ce rol are metabolismul bazal într-un program de slăbit

De ce eșuează regimurile de slăbit. Trebuie amintit că 70% din energia pe care o consumăm o ardem în repaus. Este ceea ce se cheamă metabolism bazal, care include sistemul imunitar, temperatura organismului și funcționarea inimii.

Reclamă

Acest lucru e deseori ignorat de persoanele care se gândesc exclusiv la numărul de calorii de care organismul poate scăpa foarte ușor. În acest mod chibzuit, metabolismul bazal poate ajunge la 600 – 700 de kilocalorii zilnice. Este echivalentul unei curse de 10.000 de metri sau al unei mese generoase cu trei feluri de mâncare.

Însă metabolismul bazal poate funcționa și invers. Dacă alegem o dietă săracă în calorii, în câteva săptămâni ne adaptăm la noul regim scăzând metabolismul, iar pierderea de kilograme se oprește.

Totuși, când analizezi caloriile pe care le consumi, nu e greu să mănânci în exces. Corpul încearcă să se lupte cu dieta crescând metabolismul bazal. Iată explicația pentru explozia cazurilor de hipertensiune arterială. Corpul crește presiunea sanguină pentru a cheltui mai multă energie, subliniază dr. Jerkinson.

De ce unii oamenii slăbesc mult mai greu decât alții

În limbaj de specialitate, există un punct limită până la care fiecare poate slăbi, numit ancoră. Acest punct setează greutatea în exces. Indiferent dacă tragi de fiare la sală sau respecți disciplinat o dietă săracă în calorii, centrul de control al greutății din creier te va impinge acolo unde dorește să fie.

Acest punct ancoră este determinat de mai multe lucruri pe care le poți schimba. Un singur lucru însă nu vei putea schimba niciodată, genele. Știm cu toții persoane care are mereu aceeași greutate și nu par să se îngrașe defel. Însă un sfert până la o treime din populația generală are gene care o predispun la acumularea de kilograme dacă nu respectă o dietă echilibrată.

Aceasta trebuie să excludă pe cât posibil zahărul, carbohidrații rafinați, alimentele procesate, fructoza, uleiurile vegetale etc. Din nefericire, toate acestea acționează ca un drog asupra organismului, dând dependență și facilitând acumularea de kilograme.

Dieta implică restricții calorice pe termen scurt

Așadar, punctează specialistul citat, când vine vorba de slăbit, esențialul e modul de a ține o dietă, nu dieta în sine. A ține o dietă implică o restricție calorică pe termen scurt. Însă dacă înțelegi ce impact asemănător drogurilor au diferite alimente asupra organismului, vei reuși să pierzi în greutate.

Evită zahărul, carbohidrații rafinați și uleiurile vegetale, care au efecte dramatice asupra insulinei. Înlocuiește-le cu alimente preparate acasă și, fără un mare efort, greutatea ta va reveni la normal. Vei pierde un număr rezonabil de kilograme, mult mai mult decât dacă ai face exerciții fizice regulat. Însă nu trebuie să te înfometezi, atrage atenția dr. Jerkinson.

E suficient să elimini toate gustările toxice pe care le ronțăi aproape fără să îți dai seama în vreme ce te uiți seara la televizor. Înlocuiește-le de exemplu cu un platou de vegetale presărate cu puțină sare și oțet. Secretul este să identifici toate obiceiurile nefaste și să le înlocuiești cu unele bune.

Însă poate te întrebi, în acest punct, cum faci să reziști acelor pofte irezistibile, cum este ciocolata? Poți să învingi aceste pofte nebune, ne asigură cunoscutul doctor. În acest scop trebuie să devii conștient ce este această poftă. Mai degrabă decât să o ignori, mai bine concentrează-te asupra ei. Vei remarca că devine mai intensă, dar apoi se reduce treptat. Pe măsură ce aceste valuri de pofte apar și dispar, vor deveni tot mai scurte și mai puțin intense.

Ce rol joacă exercițiul fizic într-un program de slăbit

Dacă te duci la sală timp de o oră și jumătate și faci un efort serios, vei consuma poate în jur de o mie de calorii zilnic. Du-te de 6 ori pe săptămână ca să aibă un efect sigur asupra greutății, aceasta ar fi formula ideală.

Restricția calorică și exercițiul fizic regulat sunt formula succesului

Însă majoritatea dintre noi nu reușesc asta. Recomandarea unei jumătăți de oră de exercițiu fizic, de 3-4 ori pe săptămână, nu va avea un impact semnificativ asupra greutății. Ai putea pierde două kilograme într-un an întreg. Pe măsură ce metabolismul devine mai eficient atunci când ții o dietă restrictivă caloric, acesta devine mai eficient și dacă folosim multă energie la sală.

Dacă mergi la sală și faci jumătate de oră de exerciții, consumi 400 de kilocalorii, de exemplu, și ți se va face destul de foame. Exceptând cazul când ai o voință de oțel, vei consuma acele 400 de calorii. Chiar și dacă nu le consumi, vei arde cu 400 de calorii mai puțin în timpul somnului. Metabolismul este sub control.

Modul de a evita acest efect este să îmbini restricția calorică și activitatea fizică viguroasă, un duet imbatabil. Metabolismul poate corecta peste 600 – 700 kilocalorii zilnic. Așadar, dacă reușești să pierzi peste o mie de calorii zilnic, vei începe să pierzi în greutate. Însă este extrem de dificil, căci te vei simți foarte slăbit și înfometat. Soluția cea mai sigură ca rezultat este îmbinarea dietei hipo-calorice cu minimum o jumătate de oră de mișcare pe zi, conchide reputatul specialist pentru publicația menționată.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×