Oamenii de știință au dovedit o legătură directă între carbohidrați și longevitate. Bărbații care consumă cantități reduse de carbohidrați, precum și femeile cu un aport mare de carbohidrați au un risc mai mare de deces. Anumite alimente trebuie excluse din dieta ta alimentară. Iată ce să eviți ca să trăiești mai mult, potrivit specialiștilor.
Dieta care îți prelungește viața
În timp ce un consum mare de grăsimi este asociat cu longevitatea redusă la bărbați, femeile care consumă mai multe grăsimi tind să trăiască mai mult. Cercetătorii de la Nagoya University Graduate School of Medicine din Japonia au examinat date a 81.333 de japonezi (34.893 bărbați și 46.440 femei), cu vârste cuprinse între 35 – 69 de ani.
Indicele de masă corporală mediu a fost de 23,7 pentru bărbați și 22,2 pentru femei, încadrându-se în intervalul de greutate optimă. Participanții au fost monitorizați timp de peste 9 ani, relatează Healthnews.
Aportul zilnic de carbohidrați, grăsimi și energie totală a fost estimat cu ajutorul unui chestionar de frecvență alimentară. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, calitatea aportului de carbohidrați, cum ar fi carbohidrații rafinați minim procesați. S-a evaluat și calitatea aportului de grăsimi. Grăsimile saturate au indicat o calitate scăzută, comparativ cu grăsimile nesaturate de înaltă calitate.
Femeile cu un aport crescut de carbohidrați au un risc mai mare de mortalitate
Studiul, publicat în The Journal of Nutrition, a relevat faptul că bărbații care au consumat mai puțin de 40% din energia lor totală din carbohidrați aveau un risc semnificativ mai mare de mortalitate cauzată de cancer și orice altă cauză, indiferent de calitatea carbohidraților.
Pe de altă parte, femeile cu un aport mare de carbohidrați, reprezentând mai mult de 65% din dietă, au avut un risc mai mare de mortalitate de orice cauză. Calitatea carbohidraților pe care i-au consumat nu a părut să afecteze riscul de mortalitate.
Riscul de mortalitate cauzat de cancer a fost mai mare în rândul bărbaților care au luat peste 35% din aportul total de energie din grăsimi. În plus, aportul scăzut de grăsimi nesaturate, la bărbați, a fost asociat cu un risc mai mare de mortalitate cauzată de cancer și de alte cauze.