Reclamă

Dieta care îți prelungește viața. Ce trebuie să eviți ca să trăiești mai mult

Durata vieții este influențată de o multitudine de factori, a căror interacțiune îi preocupă din ce în ce mai mult pe specialiști. Printre factorii cheie se numără alegerile alimentare, dieta având un rol deosebit de complex în determinarea longevității. Află care este dieta care îți prelungește viața.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 12 ianuarie 2024, 4:33 / Actualizat: 12 ianuarie 2024, 11:57

Oamenii de știință au dovedit o legătură directă între carbohidrați și longevitate. Bărbații care consumă cantități reduse de carbohidrați, precum și femeile cu un aport mare de carbohidrați au un risc mai mare de deces. Anumite alimente trebuie excluse din dieta ta alimentară. Iată ce să eviți ca să trăiești mai mult, potrivit specialiștilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dieta care îți prelungește viața

În timp ce un consum mare de grăsimi este asociat cu longevitatea redusă la bărbați, femeile care consumă mai multe grăsimi tind să trăiască mai mult. Cercetătorii de la Nagoya University Graduate School of Medicine din Japonia au examinat date a 81.333 de japonezi (34.893 bărbați și 46.440 femei), cu vârste cuprinse între 35 – 69 de ani.

Indicele de masă corporală mediu a fost de 23,7 pentru bărbați și 22,2 pentru femei, încadrându-se în intervalul de greutate optimă. Participanții au fost monitorizați timp de peste 9 ani, relatează Healthnews.

Aportul zilnic de carbohidrați, grăsimi și energie totală a fost estimat cu ajutorul unui chestionar de frecvență alimentară. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, calitatea aportului de carbohidrați, cum ar fi carbohidrații rafinați minim procesați. S-a evaluat și calitatea aportului de grăsimi. Grăsimile saturate au indicat o calitate scăzută, comparativ cu grăsimile nesaturate de înaltă calitate.

Femeile cu un aport crescut de carbohidrați au un risc mai mare de mortalitate

Reclamă

Studiul, publicat în The Journal of Nutrition, a relevat faptul că bărbații care au consumat mai puțin de 40% din energia lor totală din carbohidrați aveau un risc semnificativ mai mare de mortalitate cauzată de cancer și orice altă cauză, indiferent de calitatea carbohidraților.

Pe de altă parte, femeile cu un aport mare de carbohidrați, reprezentând mai mult de 65% din dietă, au avut un risc mai mare de mortalitate de orice cauză. Calitatea carbohidraților pe care i-au consumat nu a părut să afecteze riscul de mortalitate.

Riscul de mortalitate cauzat de cancer a fost mai mare în rândul bărbaților care au luat peste 35% din aportul total de energie din grăsimi. În plus, aportul scăzut de grăsimi nesaturate, la bărbați, a fost asociat cu un risc mai mare de mortalitate cauzată de cancer și de alte cauze.

Reclamă

În schimb, la femei, aportul mai mare de grăsimi a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate de orice cauză. Ceea ce indică faptul că acest consum de grăsimi ar putea să nu antreneze efecte nefaste asupra longevității.

Dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi sunt strategii recomandate pentru îmbunătățirea sănătății, inclusiv în gestionarea sindromului metabolic. Însă autorii studiului avertizează că riscurile pe termen lung ar putea depăși beneficiile pe termen scurt ale unor astfel de diete.

Carbohidrații influențează probabilitatea de a face cancer

Oamenii de știință au încercat anterior să determine legătura dintre carbohidrați și longevitate. De exemplu, un studiu din 2019, publicat în European Heart Journal, a constatat că participanții cu cel mai mic aport de carbohidrați prezentau un risc cu 32% mai mare de mortalitate generală. Respectiv un risc cu 36% mai mare de mortalitate asociată cu cancerul. În mod surprinzător, riscul cel mai mare a fost la cei care nu erau considerați obezi.

Un alt studiu, publicat în revista The Lancet, în 2018, a asociat un aport scăzut de carbohidrați – mai puțin de 40% din energia totală și un aport ridicat de carbohidrați – carbohidrații reprezentând peste 70% din dietă, cu o mortalitate crescută. O dietă în care carbohidrații reprezintă 50% – 55% din energia totală s-a dovedit a fi optimă pentru longevitate.

Carbohidrații au impact diferit asupra sănătății fiecăruia

Concluziile ambelor studii efectuate în rândul populațiilor occidentale sunt în concordanță cu noul studiu efectuat în rândul japonezilor. După cum se știe, aceștia au, în mod specific, un aport alimentar relativ scăzut de grăsimi și carbohidrați.

Carbohidrații, împreună cu grăsimile și proteinele, sunt macronutrienți prezenți în dieta oamenilor. Există trei tipuri de carbohidrați. Primul tip sunt zaharurile, cum ar fi zahărul natural din fructe și lapte sau zahărul adăugat din băuturi carbogazoase și alimente procesate. Un alt doilea tip este amidonul, inclusiv cel din grâu, ovăz și alte cereale. Ultimul tip se referă la legume cu amidon, linte și mazăre.

Pe de altă parte, relatează specialiștii citați de Logevitytechnology, carbohidrații au un impact diferit asupra fiecărei persoane. Trebuie luate în calcul diferențele individuale ale fiecărui organism la tiparele de dietă,â. Studiul realizat de aceștia încurajează o abordare personalizată a dietei alimentare. Cercetarea admite că ceea ce funcționează la o persoană poate să nu aibă aceleași efecte la alta.

Carbohidrații sănătoși furnizează beneficii maxime pentru sănătate

Deseori carbohidrații sunt blamați, deși oferă energie organismului, fiind o sursă excelentă de nutrienți. Pentru beneficii maxime de sănătate, alege carbohidrați sănătoși. În această categorie intră cereale integrale, legume, fructe și sucuri de fructe 100% fără zahăr, fasole și leguminoase. O altă alegere optimă sunt produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi.

În același timp, limitează aportul de carbohidrați nesănătoși, inclusiv pâinea albă, orezul alb și făina, dulciurile și băuturile îndulcite cu zahăr.  Noul studiu sugerează că o dietă echilibrată poate crește longevitatea mai mult decât o restricție drastică de carbohidrați sau grăsimi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copil care ține un fluture în palme
Horoscop
Cea mai norocoasă zi din această vară pentru fiecare semn zodiacal. Află când te vei bucura de succes
Vara este aproape, iar lucrurile par mai frumoase pe măsură ce ne îndreptăm atenția către următoarele luni distracție. Dacă ai căutat momentul perfect pentru a face pauză în ceea ce privește responsabilitățile și pentru...
2
Victoria Silvstedt surprinsă într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
3
Gavin Rossdale și Xhoana X se sărută
Divertisment
Gavin Rossdale se întâlnește cu o femeie cu 23 de ani mai tânără. Noua iubită a cântărețului seamănă cu fosta sa soție, Gwen Stefani
Gavin Rossdale se întâlnește cu o femeie cu 23 de ani mai tânără. Noua iubită a cântărețului seamănă perfect cu fosta sa soție, Gwen Stefani. Paparazzi i-au surprins pe cei doi îndrăgostiți într-o vacanță...
4
Cuplu care face sport
Sănătate
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice
Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai...
5
Naomi Campbell într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Naomi Campbell a întors toate privirile asupra sa la Festivalul de Film de la Cannes 2024. Modelul a purtat o rochie care nu a lăsat loc imaginației
Naomi Campbell a întors toate privirile asupra sa la Festivalul de Film de la Cannes 2024. Modelul a purtat o rochie care nu a lăsat loc imaginației. Vedeta, în vârstă de 53 de ani,...
PARTENERI
×