Reclamă

Ciocolata neagră, o comoară pentru sănătate. Nutriționiștii explică beneficiile ei

Ciocolata neagră este recunoscută ca fiind o comoară pentru sănătate. Ea conține un procent mai mare de cacao decât ciocolata cu lapte, deși acesta variază în funcție de tipul de ciocolată neagră achiziționată. Nutriționiștii ne explică în continuare multiplele ei beneficii.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 8 decembrie 2023, 7:50

Produsele de ciocolată, inclusiv ciocolata neagră, sunt produse din boabele arborelui de cacao Theobroma, cunoscut sub denumirea de arbore de cacao sau cacao.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adevărul despre ciocolata neagră, o comoară pentru sănătate

Adevărul despre ciocolata neagră. Deoarece este bogată în substanțe solide de cacao, ciocolata neagră este bogată în minerale și compuși vegetali care pot aduce beneficii sănătății în diferite moduri, cum ar fi îmbunătățirea factorilor de risc al bolilor de inimă și susținerea sănătății digestive.

Majoritatea produselor de ciocolată neagră conține între 70 și 85% cacao, însă anumite tipuri pot conține procente mult mai mici sau mai mari de cacao. De exemplu, ciocolata foarte neagră poate conține în jur de 90% cacao, potrivit portalului Health

Are un conținut foarte mare de antioxidanți și compuși antiinflamatorii

Ciocolata neagră are un conținut foarte mare de antioxidanți (flavonoizi), care ajută organismul în lupta cu radicalii liberi care cauzează procesul de oxidare a celulelor.

Reclamă

Radicalii liberi sunt implicați în procesul de îmbătrânire și pot fi o cauză a cancerului. Alimentele bogate în antioxidanți protejează împotriva mai multor tipuri de cancer și încetinesc procesul îmbătrânirii. Deoarece este mai bogată în unt de cacao, este de 5 ori mai bogată în flavonoide comparativ cu ciocolata cu lapte.

Este prietenoasă cu inima

Ciocolata neagră are un conținut bogat de antioxidanți, în special flavonoide, care protejează eficient celulele organismului de daune oxidative, promovând starea de bine generală. Natura sa prietenoasă cu inima provine din flavonoide, care favorizează sănătatea inimii, prin reducerea inflamației și creșterea fluxului sanguin.

Reclamă

Studiile au demonstrat că ciocolata neagră este asociată cu o reducere a plăcii aterosclerotice în arterele coronariene și un risc mai mic de boală cardiacă și infarct.

Funcția cognitivă poate beneficia de asemenea, îmbunătățindu-se procese ca memoria și atenția.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, extractul de cacao îmbunătățește sensibilitatea la insulină, îmbunătățește cogniția și reduce inflamația.

În plus, extractul de cacao are efecte antioxidante care protejează celulele sănătoase de stresul oxidativ și de deteriorarea ADN-ului. Ciocolata neagră acționează benefic și prin reducerea valorii trigliceridelor și a colesterolului “rău“ (LDL).

Bogată în minerale

Ciocolata neagră este o sursă excelentă de minerale precum magneziu și fier. Magneziul este un mineral necesar pentru reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale, contracției musculare, funcției nervoase și sintezei ADN-ului.

Consumul insuficient de magneziu poate genera probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială. Motiv pentru care alegerea alimentelor bogate în magneziu, cum ar fi legumele, fasolea și produsele din cacao, este atât de importantă.

Ciocolata neagră este bogată și în magneziu. O porție de 100 grame de ciocolată neagră, care conține 70-85% substanțe solide de cacao, oferă 64,6 miligrame (mg) de magneziu, care asigură 15% din valoarea zilnică necesară.

Pe lângă fier și magneziu, ea reprezintă o sursă bună de alte minerale, cum ar fi manganul și cuprul. Manganul este necesar pentru metabolismul energetic și funcția imunitară, în timp ce cuprul acționează ca un factor pentru enzimele implicate în producerea de energie, sinteza neurotransmițătorilor, metabolismul fierului.

Susține sănătatea intestinală

Întrucât dieta are un impact semnificativ pentru sănătatea intestinelor, ciocolata neagră, prin caracteristicile sale, joacă un rol important.

Ea furnizează nutrienți benefici pentru intestine, ca prebioticele. Acestea acționează ca un combustibil pentru bacteriile prietetnoase din tractul digestiv.

Un studiu din 2022, care a inclus 48 de adulți sănătoși, a arătat că participanții care au consumat 30 de grame de ciocolată neagră cu 85% conținut de cacao, timp de 3 săptămâni, au raportat creșteri semnificative ale diversității bacteriilor intestinale. De asemenea, aceștia au arătat o stare generală de bine

Ce valori nutriționale are ciocolata neagră

Ciocolata neagră este surprinzător de bogată în nutrienți, inclusiv minerale, precum magneziu și fier.

Iată ce conține o bucată de 100 de grame de ciocolată neagră:

  • Calorii: 170
  • Grăsimi: 12,1 grame (g)
  • Proteine: 2,21 g
  • Carbohidrați: 13 g
  • Fibre: 3,09 g
  • Zahar: 6,8 g
  • Cupru: 0,5 mg sau 56% din DV
  • Fier: 3,37 mg de fier sau 19% din DV.
  • Magneziu: 64,6 mg sau 15% din DV
  • Zinc: 0,93 mg sau 8% din DV

Riscuri ale consumului de ciocolată neagră

Ciocolata neagră este o sursă excelentă de fibre și este bogată în minerale esențiale pentru sănătatea generală. De asemenea, oferă cantități mai mici de vitamine și minerale, inclusiv fosfor, potasiu și vitamina K.

Însă fiind bogată în calorii, ar trebui consumată cu moderație. În același timp, toate produsele din cacao conțin cofeină. Ciocolata conține si un stimulent natural numit teobromina. Consumul în exces poate genera efecte secundare precum probleme de somn, anxietate și nervozitate, în special la persoanele care prezintă o sensibilitate la cofeină.

În plus, cercetările sugerează că produsele din cacao, consumate în etapele târzii ale sarcinii, pot îngusta un vas de sânge fetal, numit ductus arteriosus, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra sănătății fătului.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
silueta unei femei care stă în pziție de lotus în fața lunii
Horoscop
4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024. Ce le rezervă astrele
Nu poți ști niciodată ce te așteaptă următoarea zi. Aceste 4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024 vor rămâne la fel de surprinse. Tot ceea ce au construit până acum va...
2
O femeie frumoasă care stă pe o stâncă și ilustrează una dintre zodiile ghinioniste în luna martie 2024
Horoscop
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Cele trei zodii ghinioniste în luna martie 2024 sunt reprezentate de Leu, Balanță și Vărsător. Astrele spun că planeta Pluto va avea o influență directă asupra acestor nativi. Este unul dintre motivele pentru care...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie și reprezintă zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024
Horoscop
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Astrologii au dezvăluit zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Acest nativ este puternic, misterios și un adevărat cuceritor. Este vorba despre o femeie care știe cum să se pună în...
4
Mai mulți ghiocei albi care se află sub un șnur de mărțișor
Timp liber
Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute
Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de...
5
O vază plină cu lalele colorate
Timp liber
Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp. Trucuri pe care orice persoană ar trebui să le știe
Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori. Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte,...
PARTENERI
×