Studiile au demonstrat că ciocolata neagră este asociată cu o reducere a plăcii aterosclerotice în arterele coronariene și un risc mai mic de boală cardiacă și infarct.
Funcția cognitivă poate beneficia de asemenea, îmbunătățindu-se procese ca memoria și atenția.
Potrivit Institutului Național al Cancerului, extractul de cacao îmbunătățește sensibilitatea la insulină, îmbunătățește cogniția și reduce inflamația.
În plus, extractul de cacao are efecte antioxidante care protejează celulele sănătoase de stresul oxidativ și de deteriorarea ADN-ului. Ciocolata neagră acționează benefic și prin reducerea valorii trigliceridelor și a colesterolului “rău“ (LDL).
Bogată în minerale
Ciocolata neagră este o sursă excelentă de minerale precum magneziu și fier. Magneziul este un mineral necesar pentru reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale, contracției musculare, funcției nervoase și sintezei ADN-ului.
Consumul insuficient de magneziu poate genera probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială. Motiv pentru care alegerea alimentelor bogate în magneziu, cum ar fi legumele, fasolea și produsele din cacao, este atât de importantă.
Ciocolata neagră este bogată și în magneziu. O porție de 100 grame de ciocolată neagră, care conține 70-85% substanțe solide de cacao, oferă 64,6 miligrame (mg) de magneziu, care asigură 15% din valoarea zilnică necesară.
Pe lângă fier și magneziu, ea reprezintă o sursă bună de alte minerale, cum ar fi manganul și cuprul. Manganul este necesar pentru metabolismul energetic și funcția imunitară, în timp ce cuprul acționează ca un factor pentru enzimele implicate în producerea de energie, sinteza neurotransmițătorilor, metabolismul fierului.
Susține sănătatea intestinală
Întrucât dieta are un impact semnificativ pentru sănătatea intestinelor, ciocolata neagră, prin caracteristicile sale, joacă un rol important.
Ea furnizează nutrienți benefici pentru intestine, ca prebioticele. Acestea acționează ca un combustibil pentru bacteriile prietetnoase din tractul digestiv.
Un studiu din 2022, care a inclus 48 de adulți sănătoși, a arătat că participanții care au consumat 30 de grame de ciocolată neagră cu 85% conținut de cacao, timp de 3 săptămâni, au raportat creșteri semnificative ale diversității bacteriilor intestinale. De asemenea, aceștia au arătat o stare generală de bine
Ce valori nutriționale are ciocolata neagră
Ciocolata neagră este surprinzător de bogată în nutrienți, inclusiv minerale, precum magneziu și fier.
Iată ce conține o bucată de 100 de grame de ciocolată neagră:
- Calorii: 170
- Grăsimi: 12,1 grame (g)
- Proteine: 2,21 g
- Carbohidrați: 13 g
- Fibre: 3,09 g
- Zahar: 6,8 g
- Cupru: 0,5 mg sau 56% din DV
- Fier: 3,37 mg de fier sau 19% din DV.
- Magneziu: 64,6 mg sau 15% din DV
- Zinc: 0,93 mg sau 8% din DV
Riscuri ale consumului de ciocolată neagră
Ciocolata neagră este o sursă excelentă de fibre și este bogată în minerale esențiale pentru sănătatea generală. De asemenea, oferă cantități mai mici de vitamine și minerale, inclusiv fosfor, potasiu și vitamina K.
Însă fiind bogată în calorii, ar trebui consumată cu moderație. În același timp, toate produsele din cacao conțin cofeină. Ciocolata conține si un stimulent natural numit teobromina. Consumul în exces poate genera efecte secundare precum probleme de somn, anxietate și nervozitate, în special la persoanele care prezintă o sensibilitate la cofeină.
În plus, cercetările sugerează că produsele din cacao, consumate în etapele târzii ale sarcinii, pot îngusta un vas de sânge fetal, numit ductus arteriosus, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra sănătății fătului.