Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă alergi în fiecare zi. Schimbările pe care le poți resimți rapid

Oare ce se întâmplă în corpul tău dacă alergi în fiecare zi? Multe persoane care iubesc să alerge și-au pus această întrebare. Au achiziționat aparatele ideale de măsurare a efortului fizic. Pentru mulți alergatul este metoda preferată de a se menține activi. Este important să știi în ce fel poate avea impact asupra organismului tău. Este sănătos să ții la rutina nicio zi fără pauză de alergat? Sau riști să îți pui corpul în fața unui pericol de rănire gravă? Iată ce ne spun câțiva dintre cei mai reputați fizioterapeuți.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 2 decembrie 2023, 6:19 / Actualizat: 2 decembrie 2023, 21:01

Potrivit lui Cristopher Johnson, un fizioterapeut din Seattle specializat în consilierea alergătorilor și triatloniștilor, a stabili dacă alergatul zilnic este sau nu sănătos depinde de câțiva factori. Inclusiv istoricul medical, condiția fizică, motivația personală și obiectivele personale de sănătate. În general, pentru alergătorii care iubesc acest sport ca metodă de recreere, ritmul ideal este de 3-5 zile săptămânal, dar ne-consecutiv. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă în corpul tău dacă alergi în fiecare zi

Dr. Carly Gossard, doctor în terapie fizică și fondator al Empowered Pelvic Health, apreciază că cei mai competivi sportivi cu care lucrează preferă una sau două zile de pauză într-o săptămână.

„Ca și în orice alt sport, nu aș recomanda alergatul zilnic, căci este imperios necesar să te protejezi de rănire și să ai în vedere longevitatea ta sportivă. Aș spune că 6 zile este maximul, dar multora li se pare mai bine să alerge 4-5 zile ca să se simtă în formă”.

Alergatul poate să devină un hobby sănătos

De asemenea, există o mare diferență între alergătorii care preferă acest sport ca hobby și alergătorii profesioniști. „Cei din urmă și-au setat în timp organismul pentru a face față unei presiuni fizice suplimentare”, arată Johnson.

Reclamă

Acesta subliniază că un rol important pentru nivelul de performanță țintit vine și din aportul nutrițional și caloric al practicanților.

Dacă ești un alergător de dată recentă și ți-ai propus să alergi de câteva ori săptămânal, ambii fizioterapeuți apreciază că te poți aștepta să vezi unele schimbări pozitive. Atât imediat cât și pe termen lung, dacă ai perseverență, notează Parade.

„Pe termen scurt, poți simți o energie crescută și o stare psihică mai bună în urma eliberării naturale de endorfine asociate cu exercițiul fizic și a sentimentului general de de eliberare”, punctează dr. Gossard.

Reclamă

Vei avea o calitate mai bună a somnului

În viziunea lui Johnson, alergatul ajută la obținerea unei calități mai bune a somnului. Studiile au arătat că adulții care au practicat acest sport timp de cel puțin 30 de minute zilnic au dormit în medie cu 15 minute mai mult decât adulții care nu au alergat.

De asemenea, dacă menții rutina alergatului, dr. Gossard susține că rezistența ta fizică va crește. Vei fi capabilă să alergi distanțe mai lungi sau pe perioada mai lungi de timp. Experta sublinază că un alt beneficiu pe termen lung al alergatului este o sănătate cardiovasculară crescută.

În egală măsură, unii oameni remarcă o pierdere în greutate și dezvoltarea musculară.

Ce se întâmplă dacă alergi în fiecare zi. Indicii care îți arată că alergi prea mult

Există însă și un inconvenient al alergatului zilnic. Întrucât pui prea multă presiune pe organism, crește riscul de a te răni.

„Aveți grijă la rănile care apar în urma suprasolicitării, de exemplu tendinopatia membrului inferior, tensiunea musculară, întinderea musculară sau durerea rotulei”, completează Johnson. Dacă observi o durere persistentă sau progresivă, este un indiciu clar că alergi prea mult, susține medicul.

„Durerea ortopedică apare adesea la articulațiile inferioare, în genunchi, șold, glezne sau picioare”, mai explică dr. Gossard. Aceste simptome trădează faptul că fie alergi distanțe prea mari, fie alergi într-un ritm prea rapid.

O stare de oboseală generală sau o durere prelungită pot indica o nutriție inadecvată. „În funcție de distanța totală parcursă săptămânal și de greutate, un alergător poate avea nevoie de mai multe calorii sau de o nutriție mai specifică. Aș recomanda lucrul cu un antrenor și un nutriționist pentru a te asigura că organismul tău este alimentat corect”, completează aceasta.

De ce sunt necesare zilele de odihnă atunci când alergi

Dacă alergi de mai multe ori pe săptămână, pentru a te proteja de răni este necesară o etapă de încălzire de calitate, dar și un final optim de sesiune de alergat, lucru pe care mulți alergători îl omit. Încălzirea ar trebui să includă exerciții dinamice de întindere. Acestea vor implica mușchii abdominali, șoldurile, elemente de streching cu priză largă și folosirea rolei de exerciții.

Cu certitudine, beneficiile alergatului sunt numeroase, însă studiile științifice au demonstrat că nu este nevoie să alergi zilnic pentru a le obține. Includerea unor zile de odihnă în rutina ta de alergare este secretul.

În caz contrar, corpul tău va semnala o perioadă extinsă de timp starea de presiune în picioare. Ca și în alte zone ale sănătății, când vine vorba de slăbit, este important să dai ascultare înainte de orice corpului tău.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
silueta unei femei care stă în pziție de lotus în fața lunii
Horoscop
4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024. Ce le rezervă astrele
Nu poți ști niciodată ce te așteaptă următoarea zi. Aceste 4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024 vor rămâne la fel de surprinse. Tot ceea ce au construit până acum va...
2
O femeie frumoasă care stă pe o stâncă și ilustrează una dintre zodiile ghinioniste în luna martie 2024
Horoscop
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Cele trei zodii ghinioniste în luna martie 2024 sunt reprezentate de Leu, Balanță și Vărsător. Astrele spun că planeta Pluto va avea o influență directă asupra acestor nativi. Este unul dintre motivele pentru care...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie și reprezintă zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024
Horoscop
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Astrologii au dezvăluit zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Acest nativ este puternic, misterios și un adevărat cuceritor. Este vorba despre o femeie care știe cum să se pună în...
4
Mai mulți ghiocei albi care se află sub un șnur de mărțișor
Timp liber
Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute
Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de...
5
O vază plină cu lalele colorate
Timp liber
Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp. Trucuri pe care orice persoană ar trebui să le știe
Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori. Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte,...
PARTENERI
×