Reclamă

Cât sport e indicat să faci în funcție de vârstă: exerciții care îți pot îmbunătăți sănătatea

Știm cu toții că exercițiile fizice sunt bune pentru sănătatea organismului. Dar acestea înseamnă mai mult decât să îmbunătățească starea fizică. Ele reduc și riscul de a dezvolta multe boli, cum ar fi cancerul, bolile de inimă sau diabetul. Ajută la reducerea stresului, te ajută să dormi mai bine și îmbunătățesc sănătatea mintală. Află cât sport e indicat să faci în funcție de vârstă.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 14 iulie 2023, 7:04

Pentru că sportul face atât de mult pentru noi, este important să faci mișcare indiferent de vârstă. Un program de exerciții pe tot parcursul vieții este cel mai sigur mod de a te ajuta să trăiești mai mult și să ai o viață liniștită până la bătrânețe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Calea spre o sănătate mai bună

Exercițiile fizice sunt bune indiferent de vârsta pe care o ai. Ajută copiii să funcționeze mai bine la școală. Ajută la creșterea capacității creierului pe măsură ce îmbătrânești. Ajută la prevenirea căderii atunci când ești mai în vârstă. Există un loc pentru exerciții fizice în fiecare etapă a vieții unei persoane.

Copii

Mulți copii obțin cea mai mare parte a exercițiilor de care au nevoie doar fiind copii. Ei aleargă, se cațără și se joacă, fac multe alte activități. Asigură-te că copilul are o mulțime de oportunități să alerge, să sară și să se joace în fiecare zi. Ar trebui să facă cel puțin 1 oră de activitate fizică în fiecare zi.

Adolescenți

Reclamă

Mulți adolescenți devin interesați de sport. Acest lucru ar putea fi pentru școala lor sau printr-un program de recreere. Încurajează-i și spune-le constant că participarea e pentru a putea fi activi. Dacă nu vor să joace un sport organizat, pot merge cu bicicletele cu prietenii sau pot juca fotbal în curte. Ca și în cazul copiilor mai mici, oferă-le oportunități de a fi activi. De asemenea, adolescenții au nevoie de cel puțin 1 oră de activitate fizică în fiecare zi.

20 de ani

Când ai 20 de ani, corpul tău este puternic și rezistent. Acesta este momentul perfect pentru a construi o bază de fitness. Fă din exercițiile fizice un obicei. Fă-l o parte obișnuită din viața ta. Acest lucru va face mai ușor să te ții de aceste obiceiuri pe măsură ce îmbătrânești. Fă sport cu prietenii, cum ar fi tenisul. Mergi pe drumeții sau cu bicicleta. Opțiunile tale sunt nesfârșite. Ar trebui să încerci să faci sport cel puțin 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână. Amintește-ți, de asemenea, că, odată cu înaintarea în vârstă, pierzi puterea musculară și osoasă. Așa că asigură-te că incluzi antrenamentul de forță ca parte a rutinei tale.

Reclamă

30 de ani

La 30 de ani, corpul începe să piardă masa musculară din cauza vârstei. Acest lucru face ca antrenamentul cu greutăți să fie deosebit de important în această perioadă. Mergi la o sală de sport și începe să ridici greutăți. Oasele încep să se slăbească și pe măsură ce înaintezi în vârstă. Acesta este un moment bun pentru a începe să te concentrezi pe întărirea oaselor. Asigură-te că activitățile cu greutăți fac parte din rutina ta. Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a experimenta diferite tipuri de antrenamente. A face ceva nou te ajută să provoci noi grupuri musculare.

40 de ani

Acesta este momentul din viața ta când este cel mai important să ai o rutină de exerciții fizice. Corpul începe în mod natural să scadă la vârsta mijlocie. Mușchii încep să piardă din masă și elasticitate. Acest lucru încetinește metabolismul și facilitează creșterea în greutate. În acest timp, atât bărbații, cât și femeile încep să experimenteze scăderea nivelului hormonal. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că vei începe să iei în greutate, mai ales în jurul abdomenului. Acest tip de greutate crește riscul de a dezvolta probleme de sănătate. Printre cele mai comune se numără hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă. Exercițiul este cel mai bun mod de a lupta împotriva acestor schimbări. Ține pasul cu antrenamentele tale cardio, de 3 până la 5 ori pe săptămână.

50 de ani

La 50 de ani, este posibil să începi să ai mai multe dureri în fiecare zi. Nu lăsa acest lucru să te împiedice să faci exerciții. Doar adaptează programul de exerciții. Activitățile cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau înotul, sunt în general ușoare pentru articulații. S-ar putea să resimți și mai mult durerea după antrenamente. Încearcă să reduci intensitatea și să faci exerciții mai des. În acest timp, va trebui, de asemenea, să lupți împotriva tendinței naturale a corpului tău de a se curba înainte. Întărește-ți spatele concentrându-te pe mușchii din abdomen și din spate. Acest lucru va ajuta corpul să se ridice mai drept și să lupte cu cocoașa.

60 de ani

Acesta este momentul în care poți începe să te concentrezi pe prevenirea căderilor. Continuă regimul de exerciții aerobice. Încearcă să ai 30 de minute de activitate de 5 ori pe săptămână. Ridică greutăți sau apelează la antrenamentul de forță de 2 până la 3 ori pe săptămână pentru a menține mușchii și oasele puternice. Și începe să lucrezi la echilibru. Acestea includ statul pe un picior, ridicarea piciorului și mersul de la călcâi până la deget. Practică aceste lucruri acum pentru a lupta mai târziu cu problemele de echilibru.

70 de ani

La vârsta de 70 de ani și peste, trebuie să-ți menții forța și flexibilitatea. Acest lucru îți va oferi mai mulți ani în care poți funcționa și fii independentă. Continuă să faci exerciții aerobice în fiecare săptămână, fie că este vorba de aerobic în apă, de mers pe jos sau de dans. Continuă să faci exerciții de echilibru pentru a nu cădea. Alocă timp suplimentar pentru încălzire, astfel încât să nu îți rănești mușchii. Și nu uita să te întinzi în fiecare zi pentru a menține flexibilitatea.

Cât sport e indicat să faci în funcție de vârstă

Ministerul Sănătății a stabilit orientări privind activitatea fizică. Cele mai recente linii directoare sunt următoarele:

Copii și adolescenți

Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani ar trebui să facă cel puțin 1 oră (60 de minute) de activitate fizică în fiecare zi. Poate sună mult, dar probabil că obțin deja cea mai mare parte din asta în activitățile lor de zi cu zi. Acestea ar putea include pauzele, cursurile de gimnastică sau alergarea cu prietenii după școală. Cele 3 tipuri de exerciții pe care copiii ar trebui să le facă în activitățile lor sunt:

  • Activitate aerobă. Acestea sunt activități care le fac inima să bată. Acestea pot include alergarea, mersul cu bicicleta sau mersul rapid pe jos. Acestea ar trebui să constituie cea mai mare parte a orei lor de exercițiu.
  • Întărirea musculară. Aceste activități îi ajută să le construiască mușchii. Printre acestea se numără cățăratul în copaci, gimnastica sau jocul într-o sală de sport. Adolescenții mai în vârstă pot, de asemenea, să ridice greutăți pentru a-și construi mușchii.
  • Întărirea oaselor. Aceste activități fac oasele mai puternice. Printre cele mai populare sunt alergarea, mersul rapid sau săritul cu coarda.

Adulți

Adulții ar trebui să facă în mod regulat exerciții aerobice și de întărire a mușchilor. În fiecare săptămână, adulții au nevoie de: 2 ore și 30 de minute (150 de minute) de exerciții de intensitate moderată plus întărire musculară sau 1 oră și 15 minute (75 de minute) de exerciții cardio plus întărire musculară.

Exercițiile de intensitate moderată îți permit să vorbești în timp ce faci exerciții, dar nu poți de exemplu să fredonezi o melodie. Printre acestea se numără:

  • Mers rapid;
  • Aerobic în apă;
  • Tenis la dublu;
  • Mersul cu bicicleta pe teren plan;

Exercițiile viguroase îți cresc ritmul cardiac și te fac să respiri rapid. Nu poți vorbi fără să te oprești pentru a respira. Printre acestea se numără:

  • Înot;
  • Jogging sau alergare;
  • Tenis;
  • Mersul cu bicicleta pe dealuri sau într-un ritm rapid.

Exercițiile de întărire musculară ar trebui să vizeze toate grupele musculare. Aceasta include umerii, brațele, pieptul, abdomenul, spatele, șoldurile și picioarele.

  • Ridicare de greutăți;
  • Flotări;
  • Benzi de rezistență;
  • Yoga;

Pentru o sănătate și mai bună, adulții pot tinde să ajungă la 5 ore (300 de minute) de exerciții fizice moderate sau 2 ore și 30 de minute (150 de minute) de exerciții de forță în fiecare săptămână.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Pască cu aluat de pandișpan porționată și decorată cu zahăr
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI
×