Dacă incluzi prea multe proteine în dietă, deseori îți compromiți aportul de fibre, carbohidrați și alți nutrienți necesari. Când menții acest consum pentru o perioadă lungă de timp, poți pune o povară pe rinichi, ficat și oase. Acest tip de dietă poate crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Semne că mănânci prea multe proteine
Porția de nutrienți recomandați pentru o persoană depinde de mai mulți factori: vârstă, sex și nivel de activitate fizică. În cazul femeilor gravide sau al celor care alăptează poate fi nevoie de un aport mai mare de proteine, conform Medical News Today.
Este indicat ca proteinele să fie consumate cu moderație, chiar dacă pot avea o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Consumul mai multor proteine decât se recomandă nu-ți îmbunătățește performanța sportivă. Duce la o acumulare de masă musculară minimă la adulții care practică antrenamente de rezistență.
Cu toate acestea, pot apărea efecte adverse atunci când proteinele depășesc cantitatea necesară zilnic. Pentru a fi sigură că ai o alimentație corectă, se recomandă să consulți un nutriționist sau un specialist în sănătate.
Oboseală cronică
Oboseala cronică reprezintă unul dintre principalele semne că mănânci prea multe proteine. În astfel de situații organismul tău se poate simți obosit chiar și când dormi 8 ore pe noapte. Supraconsumul de proteine îți poate tensiona rinichii, oasele și ficatul. Astfel, organele pot depune mai mult efort decât ar depune în mod normal.
Când consumi prea puțini carbohidrați, acest obicei îți poate afecta creierul. Te împiedică să reacționezi repede și să fii concentrată și energică în fiecare zi.