Reclamă

Consumul de pepene roșu: beneficii și contraindicații

Menține o greutate corporală optimă, facilitează vindecarea mușchilor și susține sănătatea ochilor. Acestea sunt doar o parte din beneficiile pe care le aduce consumul de pepene roșu. Află cum te mai poate ajuta și ce contraindicații are.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 14 iunie 2023, 6:19

Pepenele roșu se găsește în diferite soiuri, fiecare cu propriile sale caracteristici. Forma lui este rotundă sau ovală, iar pulpa poate fi de culoare roșie sau roz. Poate conține sau nu semințe. În general are o coajă verde și un gust dulce.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce beneficii are consumul de pepene de roșu

Pepenele roșu este bogat în vitamina C, care acționează ca un antioxidant. Vitamina C susține buna funcționare a sistemului imunitar, ajută la vindecarea rănilor și la dezvoltarea sănătoasă a organismului.

Pepenele roșu reprezintă o sursă naturală de licopen, substanță recunoscută pentru potențialul său de a reduce riscul de cancer de prostată și boli cardiovasculare. De asemenea, este o sursă de citrulină. Citrulina poate ajuta la creșterea fluxului sanguin și poate îmbunătăți performanțele sportive, potrivit specialiștilor Very Well Health.

Protejează împotriva bolilor cardiovasculare

Consumul de pepene roșu scade riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară. Acesta poate aduce îmbunătățiri în cazul următoarelor substanțe din organism: tensiunea arterială, trigliceridele (un tip de grăsime din sânge), colesterolul LDL (colesterolul rău) și colesterolul HDL (colesterolul bun).

Reclamă

Asigură hidratarea organismului

Deoarece conține 91%  apă, îți poate asigura hidratarea. Corpul tău folosește apă pentru: a elimina impuritățile din organism, a lubrifia articulațiile și a menține temperatura corporală. Funcționarea normală a organelor și transportarea nutrienților către celule sunt doar două dintre procesele care se bazează pe o hidratare adecvată, potrivit publicației Healthline.

Dacă nu bei suficientă apă, se poate instala deshidratarea. Atunci poți simți simptome precum oboseală, amețeli, gură uscată și confuzie.

Reclamă

Susține sănătatea ochilor

Fiind bogat în vitamina C, pepenele roșu poate reduce riscul de cataractă, boala oftalmologică în care cristalinul capătă modificări și apare vederea încețoșată.

Vitamina A din pepenele roșu este, de asemenea, esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a ochilor, în special pentru a sprijini sănătatea retinei, capacitatea vederii în lumină slabă și capacitatea distingerii culorilor.

Ajută la menținerea unei greutăți optime

Consumul de pepene roșu poate ajuta la menținerea unei greutăți optime pentru că are o densitate calorică redusă, ceea ce dă o senzație de sațietate pe termen lung.

Din același motiv, te poate încuraja să pierzi kilograme în plus. Dieta cu pepene roșu este o dietă de detoxifiere cu conținut redus de calorii care poate aduce o scădere rapidă în greutate.

Susține sănătatea sistemului imunitar

Consumul de pepene roșu susține sănătatea sistemului imunitar datorită conținutului bogat în vitamina C. Aportul insuficient de vitamina C poate duce la scăderea imunității și la un risc mai mare de infecții. Citrulina din pepene are un rol de antioxidant și vasodilatator, ceea ce ajută la dilatarea vaselor de sânge din corp.

Calmează durerile musculare

Citrulina din pepenele roșu poate crește producția de oxid nitric și poate reduce nivelul de amoniac. Oxidul nitric îmbunătățește fluxul sanguin. Acest lucru ajută la creșterea performanței sportive și la reducerea durerii musculare de după antrenament. Nivelurile ridicate de amoniac pot duce la senzații de oboseală și dureri musculare.

Menține sănătatea pielii

Vitamina C susține producția de colagen, o proteină care îți menține articulațiile sănătoase și pielea netedă și fermă. Colagenul încetinește procesul de îmbătrânire. Licopenul poate ajuta, de asemenea, la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de radiațiile ultraviolete (UV) de la soare.

Îmbunătățește digestia

Conținutul ridicat de apă al pepenelui roșu și cantitatea mică de fibre îl fac benefic pentru sănătatea digestivă. Apa este vitală pentru digestie, deoarece menține mișcarea alimentelor prin intestine și ajută la descompunerea acestora, astfel încât organismul să poată absorbi nutrienții de care are nevoie.

Ce contraindicații are consumul de pepene roșu

Pe lângă beneficii, există și câteva contraindicații pentru consumul de pepene roșu. Acesta poate cauza efecte adverse în cazul în care ai diabet, probleme digestive sau migrene.

Nu este indicat să consumi acest fruct dacă suferi de sindromul colonului iritabil. Dacă ai diabet, ai grijă să-l mănânci în cantități moderate.

De asemenea, consumul zilnic excesiv de pepene roșu poate provoca o afecțiune rară a pielii numită licopenemie, o variantă a carotenemiei. Aceasta poate duce la decolorarea pielii, care capătă o nuanță roșie sau portocalie.

Alergia la pepene roșu este rară, dar poate apărea la persoanele cu alergii la polen, în special la cei alergici la ambrozie sau la polenul din iarbă. Proteina din pepenele roșu seamănă cu proteinele găsite în polen și poate avea efecte negative asupra sistemului imunitar.

Poți consuma semințe de pepene roșu

Consumul de pepene roșu poate include și alte părți componente, pe lângă pulpa fructului. Semințele sunt adesea prăjite până ce devin crocante.

Semințele de pepene roșu au un conținut scăzut de calorii, dar unul bogat în nutrienți, cum ar fi: proteine, fosfor, magneziu, fier și zinc.

În plus, coaja pepenelui este o sursă bună de fibre și conține alți nutrienți esențiali, de exemplu: potasiu și antioxidanți. Când este crudă, are un gust asemănător cu cel al castraveților.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×