Susține sănătatea ochilor
Fiind bogat în vitamina C, pepenele roșu poate reduce riscul de cataractă, boala oftalmologică în care cristalinul capătă modificări și apare vederea încețoșată.
Vitamina A din pepenele roșu este, de asemenea, esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a ochilor, în special pentru a sprijini sănătatea retinei, capacitatea vederii în lumină slabă și capacitatea distingerii culorilor.
Ajută la menținerea unei greutăți optime
Consumul de pepene roșu poate ajuta la menținerea unei greutăți optime pentru că are o densitate calorică redusă, ceea ce dă o senzație de sațietate pe termen lung.
Din același motiv, te poate încuraja să pierzi kilograme în plus. Dieta cu pepene roșu este o dietă de detoxifiere cu conținut redus de calorii care poate aduce o scădere rapidă în greutate.
Susține sănătatea sistemului imunitar
Consumul de pepene roșu susține sănătatea sistemului imunitar datorită conținutului bogat în vitamina C. Aportul insuficient de vitamina C poate duce la scăderea imunității și la un risc mai mare de infecții. Citrulina din pepene are un rol de antioxidant și vasodilatator, ceea ce ajută la dilatarea vaselor de sânge din corp.
Calmează durerile musculare
Citrulina din pepenele roșu poate crește producția de oxid nitric și poate reduce nivelul de amoniac. Oxidul nitric îmbunătățește fluxul sanguin. Acest lucru ajută la creșterea performanței sportive și la reducerea durerii musculare de după antrenament. Nivelurile ridicate de amoniac pot duce la senzații de oboseală și dureri musculare.
Menține sănătatea pielii
Vitamina C susține producția de colagen, o proteină care îți menține articulațiile sănătoase și pielea netedă și fermă. Colagenul încetinește procesul de îmbătrânire. Licopenul poate ajuta, de asemenea, la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de radiațiile ultraviolete (UV) de la soare.
Îmbunătățește digestia
Conținutul ridicat de apă al pepenelui roșu și cantitatea mică de fibre îl fac benefic pentru sănătatea digestivă. Apa este vitală pentru digestie, deoarece menține mișcarea alimentelor prin intestine și ajută la descompunerea acestora, astfel încât organismul să poată absorbi nutrienții de care are nevoie.
Ce contraindicații are consumul de pepene roșu
Pe lângă beneficii, există și câteva contraindicații pentru consumul de pepene roșu. Acesta poate cauza efecte adverse în cazul în care ai diabet, probleme digestive sau migrene.
Nu este indicat să consumi acest fruct dacă suferi de sindromul colonului iritabil. Dacă ai diabet, ai grijă să-l mănânci în cantități moderate.
De asemenea, consumul zilnic excesiv de pepene roșu poate provoca o afecțiune rară a pielii numită licopenemie, o variantă a carotenemiei. Aceasta poate duce la decolorarea pielii, care capătă o nuanță roșie sau portocalie.
Alergia la pepene roșu este rară, dar poate apărea la persoanele cu alergii la polen, în special la cei alergici la ambrozie sau la polenul din iarbă. Proteina din pepenele roșu seamănă cu proteinele găsite în polen și poate avea efecte negative asupra sistemului imunitar.
Poți consuma semințe de pepene roșu
Consumul de pepene roșu poate include și alte părți componente, pe lângă pulpa fructului. Semințele sunt adesea prăjite până ce devin crocante.
Semințele de pepene roșu au un conținut scăzut de calorii, dar unul bogat în nutrienți, cum ar fi: proteine, fosfor, magneziu, fier și zinc.
În plus, coaja pepenelui este o sursă bună de fibre și conține alți nutrienți esențiali, de exemplu: potasiu și antioxidanți. Când este crudă, are un gust asemănător cu cel al castraveților.