Reclamă

Fructele care au cel mai mult zahăr. Bananele, portocalele, ananasul și alte fructe sunt competitori la titlu

Începi să te gândești la alimentele bogate în zahăr și îți vin în minte bunătăți evidente. Batoane de ciocolată cu lapte și bomboane de caramel, de exemplu. Sau produse de patiserie precum prăjituri și gogoși sau poate înghețată. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere și fructele care au cel mai mult zahăr.

Publicat: 17 ianuarie 2023, 7:23

Dieteticianul Czerwony spune că există și alimente naturale care merită un loc pe listă: fructele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Veștile bune? Fructele se califică drept o modalitate mai sănătoasă de a consuma zahăr. La urma urmei, fructele sunt benefice pentru sănăatea organismului. Sunt pline de vitamine și nutrienți, iar multe fructe sunt bogate în fibre care contribuie la menținerea în parametrii normali a sistemului digestiv.

Fructele care au cel mai mult zahăr

„Nu vreau să se teamă nimeni de zahărul din fructe, deoarece acestea sunt zaharuri naturale”, explică Czerwony. „Organismul o procesează diferit decât o face cu zahărul din prăjituri și alte tipuri de alimente.”

Dar asta nu înseamnă că nu poți exagera. Alimentele cu conținut mai mare de zahăr înseamnă totuși să consumi mai mult zahăr, până la urmă.

Este important să fii conștientă de catitatea de zahăr din ceea ce mănânci, notează Czerwony, în special dacă ai o afecțiune care necesită monitorizarea nivelului de zahăr din sânge.

Reclamă

Mere

  • Grame de zahăr într-un măr mare: 25,1.
  • Echivalent în desert: un baton de ciocolată cu lapte.

Majoritatea zahărului din mere este fructoză, care este adesea numită „zahăr din fructe”, având în vedere locul în care se găsește în mod natural. De ce merită menționat asta? Se pare că fructoza nu provoacă creșterea nivelului de zahăr din sânge sau de insulină la fel de mult ca alte zaharuri, cum ar fi glucoza sau zaharoza.

Reclamă

Conținutul de fibre din fructe ajută la metabolismul glucozei, ceea ce poate ajuta, de asemenea, să împiedice creșterea excesivă a glicemiei și a insulinei.

Dacă dorești să limitezi aportul de zahăr din mere, acordă atenție culorilor. Cercetările arată că merele verzi au de obicei mai puțin zahăr decât soiurile de culoare roșie.

Banane

  • Grame de zahăr într-o banană: 15,4.
  • Echivalent în desert: O gogoașă glazurată.

Bananele pot să nu pară cele mai dulci delicii, dar există o cantitate decentă de zahăr ascunsă sub acea coajă. Conținutul de zahăr crește pe măsură ce bananele se coc și trec de la verde la galben.

„Gândiți-vă la dimensiunea porțiilor dacă vă urmăriți consumul de zahăr”, recomandă Czerwony. „Dacă mănânci banane mici, va fi mai bine decât dacă alegi banane gigantice care ar însemna de fapt două porții”.

Cireșe

  • Grame de zahăr în 1 cană de cireșe: 19,7.
  • Echivalent în desert: un baton cu ciocolată de mărime obișnuită.

Să fim sinceri: cireșele mici sunt extrem de ușor de mâncat. Un castron poate dispărea rapid dacă începi să ronțăi la ele „Creșele sunt minunate pentru tine, dar încearcă să fii atentă la câte mănânci”, sfătuiește Czerwony. „Nu este greu să treci peste limită.”

Strugurii

  • Grame de zahăr într-o cană de struguri: 14,9.
  • Echivalent în desert: o felie de tort.

Strugurii pot fi chiar mai ușor de mâncat decât cireșele. Încearcă să fii atentă la câte boabe înghiți la o gustare dacă vrei să limitezi zaharurile.

Mango

  • Grame de zahăr într-un mango: 46.
  • Echivalent în desert: 50 de boabe de porumb dulce.

Fructele tropicale au de obicei niveluri mai ridicate de zahăr, mango fiind un prim exemplu.

Controlul porțiilor este din nou esențial dacă dorești să minimizezi aportul de zahăr în timp ce mânânci un mango. Un alt sfat? Czerwony sugerează să asociezi mango cu o proteină, cum ar fi iaurtul grecesc cu conținut scăzut de grăsimi, care poate ajuta la încetinirea eliberării zahărului în sânge.

Portocale

  • Grame de zahăr într-o portocală mare: 17,2.
  • Echivalent în desert: patru bucăți de lemn dulce.

Fibrele din portocale pot ajuta la ușurarea eliberării zahărului în sânge. Dar pentru ca asta să funcționeze, mănâncă fructele în loc să bei un pahar de suc de portocale. Zahărul este mult mai concentrat în sucul de portocale. Sucul de fructe 100% este atât de încărcat cu zahăr încât este adesea comparat cu băuturile carbogazoase.

Pere

  • Grame de zahăr într-o pară medie: 17,4.
  • Echivalent în desert: un rulou mare cu scorțișoară.

Povestea zahărului din pere este asemănătoare cu cea de la mere în ceea ce privește fructoza și fibrele. Dar aceste beneficii vin odată cu consumul unui fruct întreg. Perele conservate ambalate în sirop de zahăr pot anula unele beneficii și pot crește conținutul de zahăr.

Ananas

  • Grame de zahăr într-o cană cu bucăți de ananas: 16,3.
  • Echivalent în desert: o felie de plăcintă cu cireșe.

Dulceața ananasului se datorează nivelurilor ridicate de zahăr. Aceste niveluri cresc doar dacă fructele sunt suc, uscate sau servite într-un sirop de zahăr. Moderația este esențială dacă încerci să obții beneficiile consumului de ananas.

Pepene

  • Grame de zahăr într-o cană de pepene verde tăiat cubulețe: 9,42.
  • Echivalent în desert: o prăjitură medie cu ciocolată.

Pepenele verde poate avea un conținut ridicat de zaharuri, dar are un conținut scăzut de carbohidrați, ceea ce înseamnă că consumul unei felii într-o zi fierbinte de vară nu ar trebui să provoace creșterea vertiginoasă a nivelului de zahăr din sânge.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×