Reclamă

Cele 3 obiceiuri ale oamenilor care nu iau ușor kilograme în plus. Cum reușesc să se mențină mereu în formă

Toți cunoaștem cel puțin o persoană care nu pare să se îngrașe niciodată. Pare să dețină secretul pentru o siluetă ca la carte și de cele mai multe ori ajungi să te întrebi cum reușește. Oamenii supli mai au ceva în comun, evită întotdeauna un anumit lucru. Află care sunt cele 3 obiceiuri ale oamenilor care nu iau ușor kilograme în plus și cum le poți integra armonios în stilul tău de viață.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 7 februarie 2024, 8:45

Secretul oamenilor care par abonați la aceeași greutate are mai multe explicații, însă succesul menținerii lor în formă are o explicație principală. În spatele greutății constante există o combinație de factori, inclusiv de natură genetică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cauzele pentru care ne îngrășăm

Majoritatea dintre noi tindem să luăm în greutate odată cu vârsta fără măcar să ne dăm seama. Poate că luăm un kilogram sau două pe an, însă odată cu timpul ele se acumulează. În plus, și moștenirea genetică are rolul ei pentru îngrășarea care survine odată cu vârsta.

Genetica are miza ei indiferent dacă ne luptăm să pierdem kilogramele în exces sau să ne menținem o greutate sănătoasă. Unele cercetări sugerează că variantele anumitor gene par să crească apetitul sau senzația de foame și aportul de alimente. Potrivit Centrelor de Control și Prevenție a Bolilor din SUA, obezitatea este cel mai probabil consecința unei interacțiuni complexe între genetică și mediu, neînțeleasă încă pe deplin.

Chirurgul plastician Andrew Peredo, specializat în proceduri de liposucție, observă că genetica joacă cu siguranță un rol în modul de funcționare al metabolismului. În mod tipic cei cu un metabolism mai rapid din punct de genetic ard mai multe calorii. Ei nu se îngrașă la fel de mult ca persoanele cu un metabolism mai lent, explică expertul pentru Parade.

Este adevărat că nu poți schimba moștenirea genetică, însă o poți ține sub control până la un punct. În viziunea specialistei în medicina obezității Michelle Pearlman din Miami (Florida), genetica dă tonul. Chiar și dacă moștenirea nu e tocmai ce trebuie, “asta nu înseamnă că nu putem deveni versiuni mai sănătoase ale noastre”, punctează Pearlman.

Reclamă

Lucrul pe care oamenii care nu se îngrașă niciodată îl evită

Una dintre cele mai mari greșeli într-un program de slăbit este preluarea unor diete la modă, observă endocrinologul Ana Maria Kausel. Evitarea dietelor la modă, urmate din capriciu, este numitorul comun al tuturor persoanelor care nu se îngrașă niciodată. Cea mai greșită concepție despre slăbit vine din dietele la modă, avertizează dr. Kausel.

Nimic din ceea ce te ajută să slăbești pe termen scurt nu va persista. Succesul pierderii în greutate depinde în mod direct de consistență. De schimbarea obiceiurilor de viață, și nu de o restricție dietetică pe termen scurt sau de renunțarea totală la anumite alimente, completează specialista.

Reclamă

De fapt, nicio dietă anume nu s-a dovedit că are beneficii mai mari după un an. În schimb, prânzurile consistente, însă cu un număr mic de calorii și în special micul dejun, cu o varietate de alimente, pot fi cheia pentru minimizarea adaptărilor fiziologice ale organismului în fața pierderii de kilograme, mai explică specialiștii

Cele 3 obiceiuri ale oamenilor care nu iau ușor kilograme în plus

În general, oamenii care își mențin greutatea fac alegeri alimentare inspirate. Dau prioritate alimentelor care abundă în factori nutriționali și care nu conțin prea multe zaharuri adăugate și grăsimi.

1. Au o dietă sănătoasă

Indiferent dacă are sau nu un impact notabil asupra greutății tale, o dietă sănătoasă poate fi utilă în prevenția diabetului, a atacului vascular cerebral, bolii cardiace și a altor afecțiuni care pot scurta viața. Așa cum arată specialistul în medicina obezității Dina Peralta-Reich, este bine “să te asiguri că pui o energie calorică bună în organismul tău”.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunți total la înghețată sau alte delicii, însă trebuie să dai prioritate alimentelor care sunt potrivite pentru organismul tău. Cheia unei greutăți sănătoase este moderația, completează dr. Peredo. Abia ceea ce e în exces poate avea efecte dăunătoare. Așadar, te poți bucura în continuare de dulciurile preferate sau de un suc, însă cu moderație.

2. Mănâncă foarte atent până când se simt sătui

În al doilea rând, poate fi de ajutor să fii conștientă de ceea ce mănânci. Nu trebuie uitat că durează în jur de 20 de minute pentru ca creierul să înregistreze faptul că ești sătulă. Este vorba de modul în care mănânci, de viteza cu care mănânci, de cum te simți atunci când mănânci și de ora la care mănânci, subliniază dr. Pearlman. Avem nevoie să ne oprim din mâncat atunci când ne simțim sătui, iar asta ia timp. Digestia începe din gură. Pentru a fi siguri că avem o digestie de calitate, trebuie să mestecăm bine mâncarea, completează specialistul.

Așadar, dacă te repezi asupra unei mese copioase, abia observând ceea ce mănânci, ai toate șansele să te simți ulterior balonată și inconfortabil. Este momentul să-ți schimbi abordarea. Lasă deoparte telefonul mobil sau tableta și fii foarte atentă la ceea ce ai în farfurie. Dacă mâncatul are o durată mai lungă, vei simți deplin ce gust are fiecare aliment. Iar atunci când te simți sătulă, oprește-te imediat din mâncat, continuă dr. Pearlman. Nu insista să rămână farfuria goală.

O altă explicație a legăturii dintre apetit și menținerea unei greutăți sănătoase vine de la gustările târzii din noapte. Așa cum observă dr. Samuel J. Lin, profesor asociat la Harvard Medical School, gustările luate seara târziu fac ravagii în organism. Provoacă întreruperi ale ritmurilor circadiene, modificări ale ciclurilor de temperatură a organismului și o creștere a producției de cortizol. Acesta din urmă crește riscul de obezitate și sindromul metabolic, mai explică Lin.

3. Sunt activi fizic

Oamenii care au mereu o greutate constantă mai au lucru în comun, sunt activi din punct de vedere fizic. Cercetările au dovedit că este mult mai probabil să iei în greutate dacă ești sedentară. De obicei experții recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică intens moderată săptămânal. Însă dacă vrei să fii sigură că îți menții greutatea, ar putea fi nevoie să crești durata mișcării fizice, potrivit Clinicii Mayo.

Însă mai există un aspect notabil legat de exercițiul fizic. Acesta nu trebuie să fie o rutină formală. De fapt, punctează dr. Pearlman, întregul organism trebuie implicat în mișcare. S-a constatat că persoanele care au joburi extrem de active au o rutină de mișcare constantă.

Masa musculară ajută la menținerea greutății

Poate a venit momentul să încorporezi și exerciții de antrenament de forță în rutina ta de mișcare. Antrenarea forței poate fi utilă în construcția și menținerea masei musculare, ceea ce poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase.

Însă în egală măsură te va menține mai sănătoasă și îți va crește longevitatea. Poate că te simți invidioasă pe o prietenă slabă, însă gândește-te că ea nu este neapărat sănătoasă. Poate avea un procent relativ mare de grăsime corporală și un procent scăzut de masă musculară. Așadar, a fi slabă sau a nu te îngrășa nu înseamnă neapărat că ești sănătoasă. Multe persoane foarte suple nu au cele mai bune obiceiuri, conchide dr. Peralta-Reich.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×