Secretul oamenilor care par abonați la aceeași greutate are mai multe explicații, însă succesul menținerii lor în formă are o explicație principală. În spatele greutății constante există o combinație de factori, inclusiv de natură genetică.
Cauzele pentru care ne îngrășăm
Majoritatea dintre noi tindem să luăm în greutate odată cu vârsta fără măcar să ne dăm seama. Poate că luăm un kilogram sau două pe an, însă odată cu timpul ele se acumulează. În plus, și moștenirea genetică are rolul ei pentru îngrășarea care survine odată cu vârsta.
Genetica are miza ei indiferent dacă ne luptăm să pierdem kilogramele în exces sau să ne menținem o greutate sănătoasă. Unele cercetări sugerează că variantele anumitor gene par să crească apetitul sau senzația de foame și aportul de alimente. Potrivit Centrelor de Control și Prevenție a Bolilor din SUA, obezitatea este cel mai probabil consecința unei interacțiuni complexe între genetică și mediu, neînțeleasă încă pe deplin.
Chirurgul plastician Andrew Peredo, specializat în proceduri de liposucție, observă că genetica joacă cu siguranță un rol în modul de funcționare al metabolismului. În mod tipic cei cu un metabolism mai rapid din punct de genetic ard mai multe calorii. Ei nu se îngrașă la fel de mult ca persoanele cu un metabolism mai lent, explică expertul pentru Parade.
Este adevărat că nu poți schimba moștenirea genetică, însă o poți ține sub control până la un punct. În viziunea specialistei în medicina obezității Michelle Pearlman din Miami (Florida), genetica dă tonul. Chiar și dacă moștenirea nu e tocmai ce trebuie, “asta nu înseamnă că nu putem deveni versiuni mai sănătoase ale noastre”, punctează Pearlman.
Lucrul pe care oamenii care nu se îngrașă niciodată îl evită
Una dintre cele mai mari greșeli într-un program de slăbit este preluarea unor diete la modă, observă endocrinologul Ana Maria Kausel. Evitarea dietelor la modă, urmate din capriciu, este numitorul comun al tuturor persoanelor care nu se îngrașă niciodată. Cea mai greșită concepție despre slăbit vine din dietele la modă, avertizează dr. Kausel.
Nimic din ceea ce te ajută să slăbești pe termen scurt nu va persista. Succesul pierderii în greutate depinde în mod direct de consistență. De schimbarea obiceiurilor de viață, și nu de o restricție dietetică pe termen scurt sau de renunțarea totală la anumite alimente, completează specialista.