În principiu nu ar trebui să consumi mai mult de 6-9 lingurițe de zahăr pe zi, însă uneori avem tendința să depășim această cantitate recomandată de specialiști. Există câteva alternative inteligente pentru zahăr care te vor ajuta să reduci consumul lui, fără să sacrifici neapărat gustul dulce pe care îl iubești. Acestea îți permit să te bucuri de un mic răsfăț, fără să riști creșterea nivelului de zahăr din sânge sau inflamația din organism, care survine în urma consumului regulat de zahăr rafinat.
Monitorizează-ți aportul total de zahăr și îndulcitori
Chiar dacă pare dificil, cea mai bună recomandare a specialiștilor este să reduci consumul de zahăr, dar și de îndulcitori, notează RealSimple. Zahărul cauzează inflamație și dependență, avertizează dieteticianul și terapeutul nutrițional Kim Shapira. Totuși zahărul poate fi o parte a unei diete normale, cu o condiție: să fie consumat cu moderație.
Shapira recomandă să nu se elimine de tot consumul de zahăr, ci să se meargă pe o abordare holistică. Astfel felia de tort sau de cozonac să nu fie o obișnuință, ci un răsfăț ocazional. În schimb, poți opta pentru includerea în dietă a mai multor fructe și legume, fibre și alimente fermentate. Este mai bine să păstrezi preparatul dulce în dieta ta, însă doar ocazional, fiind foarte atentă când vine vorba de structura rutinei tale alimentare.
Care sunt cei mai sănătoși îndulcitori
Când prepari dulciuri, unul dintre cele mai sănătoase substitute pentru zahăr este piureul de fructe. Poți opta pentru sos de mere, banane zdrobite sau chiar pastă de dovleac. Desertului tău va avea un plus nutrițional și mai mult gust. Poți folosi o ceașcă de piure de fructe pentru fiecare ceașcă de zahăr înlocuită. Va fi nevoie, de asemenea, să reduci progresiv cantitatea de lichid, deoarece fructul fluidizează compoziția preparatului dulce.
Mierea sau siropul de arțar
Dacă vrei o altă opțiune fantastică de a înlocui zahărul, pune pe listă siropul de arțar, de agave și mierea. Sunt mai puțin procesate ca zahărul și conțin multe minerale, vitamine și antioxidanți, completează Shapira. De asemenea, au un indice glicemic mai mic față de zahărul rafinat. Cu alte cuvinte, aceste substitute produc o creștere mai lentă și mai constantă a zahărului în sânge comparativ cu zahărul.
Însă aceste alternative la zahăr pot fi mai dense în calorii decât zahărul. De exemplu, o lingură de miere sau sirop de agave are 63 de calorii. O lingură de sirop de arțar are 52 de calorii, în vreme ce una de zahăr rafinat conține 43 de calorii. Fiecare are o aromă unică ce poate potența gustul alimentului și băuturii în care e adăugat în moduri diferite. Însă aceste alternative naturale sunt foarte similare, fiind recomandate de nutriționiști, deși trebuie consumate cu moderație.