Reclamă

Care sunt cei mai sănătoși îndulcitori, dar și ce e indicat să eviți, potrivit specialiștilor

Deliciilor dulci le faci față cu greu. O prăjitură sau o ciocolată sunt acea plăcere vinovată fără de care viața nu ar mai fi atât de frumoasă. Însă dacă iubești gustul dulce și nu dorești să exagerezi cu zahărul, probabil că ești interesată să afli care sunt înlocuitorii de zahăr siguri pentru consum. Descoperă care sunt cei mai sănătoși îndulcitori, dar și cele mai nocive tipuri pe termen lung.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 10 martie 2024, 7:17

În principiu nu ar trebui să consumi mai mult de 6-9 lingurițe de zahăr pe zi, însă uneori avem tendința să depășim această cantitate recomandată de specialiști. Există câteva alternative inteligente pentru zahăr care te vor ajuta să reduci consumul lui, fără să sacrifici neapărat gustul dulce pe care îl iubești. Acestea îți permit să te bucuri de un mic răsfăț, fără să riști creșterea nivelului de zahăr din sânge sau inflamația din organism, care survine în urma consumului regulat de zahăr rafinat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Monitorizează-ți aportul total de zahăr și îndulcitori

Chiar dacă pare dificil, cea mai bună recomandare a specialiștilor este să reduci consumul de zahăr, dar și de îndulcitori, notează RealSimple. Zahărul cauzează inflamație și dependență, avertizează dieteticianul și terapeutul nutrițional Kim Shapira. Totuși zahărul poate fi o parte a unei diete normale, cu o condiție: să fie consumat cu moderație.

Shapira recomandă să nu se elimine de tot consumul de zahăr, ci să se meargă pe o abordare holistică. Astfel felia de tort sau de cozonac să nu fie o obișnuință, ci un răsfăț ocazional. În schimb, poți opta pentru includerea în dietă a mai multor fructe și legume, fibre și alimente fermentate. Este mai bine să păstrezi preparatul dulce în dieta ta, însă doar ocazional, fiind foarte atentă când vine vorba de structura rutinei tale alimentare.

Care sunt cei mai sănătoși îndulcitori

Când prepari dulciuri, unul dintre cele mai sănătoase substitute pentru zahăr este piureul de fructe. Poți opta pentru sos de mere, banane zdrobite sau chiar pastă de dovleac. Desertului tău va avea un plus nutrițional și mai mult gust. Poți folosi o ceașcă de piure de fructe pentru fiecare ceașcă de zahăr înlocuită. Va fi nevoie, de asemenea, să reduci progresiv cantitatea de lichid, deoarece fructul fluidizează compoziția preparatului dulce.

Reclamă

Mierea sau siropul de arțar

Dacă vrei o altă opțiune fantastică de a înlocui zahărul, pune pe listă siropul de arțar, de agave și mierea. Sunt mai puțin procesate ca zahărul și conțin multe minerale, vitamine și antioxidanți, completează Shapira. De asemenea, au un indice glicemic mai mic față de zahărul rafinat. Cu alte cuvinte, aceste substitute produc o creștere mai lentă și mai constantă a zahărului în sânge comparativ cu zahărul.

Însă aceste alternative la zahăr pot fi mai dense în calorii decât zahărul. De exemplu, o lingură de miere sau sirop de agave are 63 de calorii. O lingură de sirop de arțar are 52 de calorii, în vreme ce una de zahăr rafinat conține 43 de calorii. Fiecare are o aromă unică ce poate potența gustul alimentului și băuturii în care e adăugat în moduri diferite. Însă aceste alternative naturale sunt foarte similare, fiind recomandate de nutriționiști, deși trebuie consumate cu moderație.

Reclamă

Gândește-te de două ori când vine vorba de îndulcitorii artificiali

Îndulcitorii artificiali sunt preferați de multe persoane care doresc să evite efectele zahărului rafinat. Totuși există de mult timp îngrijorări legate de riscurile pentru sănătate aduse de îndulcitorii artificiali. Studiile sugerează că prin consumul lor poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare. Deși medicii spun că îndulcitori ca aspartamul, stevia și alții sunt siguri pentru consum, nu sunt cele mai sănătoase substitute pentru zahăr la care poți recurge.

Unele studii și rapoarte atrag atenția cu privire la legătura potențială cu creșterea în greutate, disfuncțiile metabolice și cancerul, mai observă Shapira. Deși este nevoie de cercetări aprofundate, se pare că îndulcitorii artificiali pot deregla procesele metabolice care duc la mâncat în exces și implicit creștere în greutate.

Îndulcitorul e sigur, însă nu în cantitate mare

Mai mult decât tipul de îndulcitor pe care îl alegi, contează și în ce cantitate îl consumi, subliniază nutriționistul Jill Weisenberger pentru USA Today. Cea mai sănătoasă alegere este să consumăm un îndulcitor în cantitate cât mai mică. „Doza îl face otravă”, punctează specialistul.

Motivul este acela că toți îndulcitorii au structuri chimice foarte diferite, acționând foarte diferit în organism. Efectele adverse apar întotdeauna la o anumită cantitate folosită. Astfel că ”oricine este preocupat de siguranța lor ar putea folosi uneori stevia, alteori sucraloza, și să le varieze”, mai observă Weisenberger.

Poți folosi orice îndulcitor preferi, însă nu în cantitate mare, mai spune Jill Weisenberger. În caz contrar, este de la sine înțeles că acest înlocuitor de zahăr este periculos consumat în cantitate mare, mai ales de către persoanele cu diabet sau prediabet. În concluzie, cea mai sănătoasă variantă de înlocuire a zahărului vine din natură Fie că e vorba de fructe, miere sau sirop de arțar. Dacă totuși dorești să folosești îndulcitori artificali, păstrează întotdeauna moderația, conchid specialiștii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Biscuiți din fulgi de ovăz
Sănătate
Cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. E recomandat să-l consumi și tu
Cu multitudinea de informații despre nutriție pe care o regăsim peste tot, cu siguranță și tu te-ai întrebat care e cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. Răspunsul este simplu și are...
2
O femeie care merge pe o potecă de munte
Horoscop
Singurătatea se termină pentru aceste trei zodii pe 3 octombrie 2024. Nativii care pot vedea luminița de la capătul tunelului
În perioada care urmează astrologia are parte de tranzite cosmice importante, care vor avea un impact mare în zona sentimentelor și emoțiilor. Cu această ocazie, singurătatea se termină pentru aceste trei zodii pe 3...
3
Pastă de sardine în bol și în linguriță, alături de crackers și pătrunjel verde
Rețete
Pastă de sardine. Rețetă de gustare rapidă și hrănitoare
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un platou cu gustări rapide și hrănitoare, poți încerca rețeta de pastă de sardine. Este una dintre acele rețete despre care se spune că sunt, pe...
4
persoană care stă la birou și scrie în chineză pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care atrag noroc și iubire în luna octombrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Nativii primesc un mesaj important din partea astrelor în perioada ce urmează. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care atrag noroc și iubire în luna octombrie 2024 și vezi dacă te numeri printre...
5
Cremă de fistic în bol de sticlă și pe felie de pâine, alături de un borcan cu fistic
Rețete
Cremă de fistic făcută în casă. Rețetă simplă și ușoară
Dacă adori fisticul, rețeta de cremă de fistic te va cuceri atât din punct de vedere al gustului, cât și al texturii și culorii apetisante. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține și...
PARTENERI
×