Este dovedit științific că a consuma prea mult zahăr poate crește riscul de diabet, depresie, obezitate, boli cardiace, anumite tipuri de cancer și gută. Deși este evident de ce trebuie să eviți o cantitate prea mare de zahăr, nu este la fel de evident de cât zahăr poți să te bucuri în siguranță, astfel încât să rămâi sănătoasă.
Cât zahăr să consumi într-o zi
Datele arată că băuturile îndulcite cu zahăr (cum sunt băuturile răcoritoare, sucurile de fructe și băuturile energizante) constituie cea mai mare sursă de zaharuri adăugate. Potrivit unui nou studiu, limita aprobată științific a aportului zilnic de zahăr adăugat este de 25 de grame, sau echivalentul a 6 linguri de zahăr, notează Verywellhealth.
O cercetare aprofundată, care a inclus 73 de analize anterioare, a relevat o legătură nocivă între consumul de zahăr și diferite boli. E vorba de boli hormonale și metabolice, boli cardiace, cancer, astm, degradarea dinților, depresie și moarte prematură.
Astfel, fiecare porție săptămânală de băutură îndulcită cu zahăr a fost asociată cu un risc cu 4% mai mare de gută.
Fiecare 250 de mililitri/zilnic dintr-o astfel de băutură au fost asociate cu un risc cu 17% mai mare de boală coronariană. În sfârșit, fiecare 25 grame/zilnic de fructoză au fost asociate cu un risc cu 22% mai crescut de cancer pancreatic.
Limitează-ți consumul zilnic de zahăr la 6 linguri
6 linguri de zahăr pe zi echivalează cu 24 de grame/100 de calorii de zahăr adăugat. De notat că nu tot zahărul din dieta ta alimentară este la fel. Zahărul adăugat sau “liber“ nu este același cu zahărul natural aflat în fructe sau lactate. Aceste zaharuri de proveniență naturală nu sunt incluse în limita zilnică de zahăr recomandată de medici. Pe baza studiilor științifice, cercetătorii recomandă limitarea aportului de băuturi îndulcite cu zahăr adăugat la maximum una pe săptămână.
Consumul excesiv de zahăr are o influență nefastă asupra consumului total de calorii, dincolo de nevoile tale, ceea ce poate duce la îngrășare. Un alt efect negativ asupra sănătății este că prin consumul de zahăr, poți limita fără intenție nutrienții cheie din alimentație. Alegem alimente cu un conținut ridicat de zahăr și calorii în locul unora de care avem nevoie.