Reclamă

Băuturile carbogazoase îți pot afecta starea de sănătate. Ce efecte au pe termen scurt și lung, potrivit specialiștilor

Băuturile carbogazoase sunt extrem de populare, fiind preferate de foarte multe persoane. Specialiștii explică de ce băuturile carbogazoase îți pot afecta starea de sănătate.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 3 ianuarie 2024, 7:31

Deși se știe că acest tip de băuturi nu conțin nutrienți, se ignoră adesea modul în care consumul lor zilnic ne influențează sănătatea. Așadar, câte băuturi consumate zilnic pot să dăuneze sănătății?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Băuturile carbogazoase îți pot afecta starea de sănătate

Aproape toate băuturile de acest tip conțin apă carbonatată, un îndulcitor (de obicei zahăr, sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză sau un îndulcitor artificial), acid fosforic (care le dă gustul și extinde termenul de valabilitate al băuturii) și arome naturale. Unele băuturi conțin chiar și cofeină.

În medie, o doză de suc conține 155 de calorii, 38 grame de carbohidrați, 37 grame de zahăr și 34 miligrame de cofeină. Trebuie spus în context că Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zahărului la 25 grame pe zi la femei și 36 grame pe zi la bărbați. În ceea ce privește cofeina, ea nu ar trebui să depășească 400 miligrame zilnic.

Potrivit dieteticianului Sonya Angelone, există câteva moduri prin care aportul zilnic de băuturi carbogazoase ne poate afecta organismul. În primul rând, vei observa o creștere a energiei de la cofeină și zahăr.

Angelone remarcă rolul cofeinei de a bloca adenozina, un neurotransmițător care te face să te simți obosită. În același timp, carbohidrații simpli din zahăr sunt absorbiți rapid în fluxul sanguin, ceea ce duce de asemenea la un aport de energie. Însă energia din Cola sau alte băuturi similare este de scurtă durată și în final energia ta va scădea, relatează Huffpost.

Reclamă

O altă influență a acestor băuturi este la nivel intestinal. Potrivit dr. Supriya Rao, specializată în medicina obezității, unele persoane resimt balonarea de la carbohidrați și zahăr.

Consecințele pe termen lung ale consumului zilnic de băuturi carbogazoase

Pe termen scurt, energia ta va urca rapid (și apoi va coborî) și îți poate provoca dureri de stomac. Ce se întâmplă însă pe termen lung?

Reclamă

În viziunea dr. Neil Paulvin, specialist în medicină regenerativă, dacă bei zilnic băuturi carbogazoase este posibil să iei kilograme în plus, în special grăsime abdominală. Aceasta poate fi periculoasă, căci crește riscul bolilor cardiace, sindromului metabolic, diabetului tip 2 și cancerului de sân.

Risc de boli de rinichi, hipertensiune arterială și boli cardiace

Pe termen lung, obișnuința de a bea băuturi carbogazoase poate duce la boli de rinichi, hipertensiune arterială și colesterol mărit, explică Paulvin. Unele studii au demonstrat că băutorii de sucuri acidulate au un risc crescut de boli cardiace și infarct.

Consumul de băuturi carbogazoase nu este benefic nici pentru creier. Nivelurile ridicate de zahăr în sânge pot duce la inflamația creierului. De fapt, s-a demonstrat științific că a bea regulat băuturi carbogazoase poate genera niveluri crescute ale depresiei și o probabilitate mai mare de demență.

Din păcate, nici versiunile dietetice nu sunt lipsite de pericol, căci pot dăuna intestinului, inimii și creierului. Îndulcitorii artificiali din aceste băuturi sunt la fel de nocivi ca zahărul.

Cum să reduci consumul de băuturi carbogazoase

Dacă vrei să bei mai puține băuturi carbogazoase, trebuie să te întrebi în primul rând ce te atrage la ele. Este doza de cofeină? Dacă da, o cafea spumantă ar putea fi un bun înlocuitor. Însă trebuie să te asiguri că nu conțin zahăr sau îndulcitori artificiali.

Este combinația de dulce și carbogazos? Dacă da, apa minerală cu fructe sau kombucha pot fi opțiuni de luat în calcul. De asemenea, poți să-ți prepari acasă apă infuzată și vei economisi bani. Poți adăuga castravete sau mentă, coacăze și portocale sau rodie.

Însă atunci când treci la matcha sau cafea spumantă, există un risc să te confrunți cu dureri de cap. De aceea, trebuie să renunți treptat la cofeină. Deoarece cofeina este un stimulant, va trebui să fii atentă să eviți alte băuturi care conțin cofeină sau stimulenți similari cum ar fi matcha, ceaiul verde și ceaiul mate, scrie Healthline.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×