Deși se știe că acest tip de băuturi nu conțin nutrienți, se ignoră adesea modul în care consumul lor zilnic ne influențează sănătatea. Așadar, câte băuturi consumate zilnic pot să dăuneze sănătății?
Băuturile carbogazoase îți pot afecta starea de sănătate
Aproape toate băuturile de acest tip conțin apă carbonatată, un îndulcitor (de obicei zahăr, sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză sau un îndulcitor artificial), acid fosforic (care le dă gustul și extinde termenul de valabilitate al băuturii) și arome naturale. Unele băuturi conțin chiar și cofeină.
În medie, o doză de suc conține 155 de calorii, 38 grame de carbohidrați, 37 grame de zahăr și 34 miligrame de cofeină. Trebuie spus în context că Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zahărului la 25 grame pe zi la femei și 36 grame pe zi la bărbați. În ceea ce privește cofeina, ea nu ar trebui să depășească 400 miligrame zilnic.
Potrivit dieteticianului Sonya Angelone, există câteva moduri prin care aportul zilnic de băuturi carbogazoase ne poate afecta organismul. În primul rând, vei observa o creștere a energiei de la cofeină și zahăr.
Angelone remarcă rolul cofeinei de a bloca adenozina, un neurotransmițător care te face să te simți obosită. În același timp, carbohidrații simpli din zahăr sunt absorbiți rapid în fluxul sanguin, ceea ce duce de asemenea la un aport de energie. Însă energia din Cola sau alte băuturi similare este de scurtă durată și în final energia ta va scădea, relatează Huffpost.
O altă influență a acestor băuturi este la nivel intestinal. Potrivit dr. Supriya Rao, specializată în medicina obezității, unele persoane resimt balonarea de la carbohidrați și zahăr.
Consecințele pe termen lung ale consumului zilnic de băuturi carbogazoase
Pe termen scurt, energia ta va urca rapid (și apoi va coborî) și îți poate provoca dureri de stomac. Ce se întâmplă însă pe termen lung?