Reclamă

Cele mai nesănătoare alimente și băuturi pentru dinții tăi, conform stomatologilor

Ai mai jos o listă cu cele mai nesănătoare alimente și băuturi pentru dinții tăi, conform stomatologilor. Medicii avertiează asupra lor pentru că pot provoca fracturi dentare și carii. Află cum să îți protejezi sănătatea dentară.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 1 iulie 2023, 7:44

Având în vedere riscurile care pândesc la tot pasul, poate fi ușor să uiți de sănătatea dentară. Dar este important să o prioritizezi. Studiile arată că poate exista o legătură între sănătatea dentară și bolile cardiovasculare și chiar legături cu artrita reumatoidă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai nesănătoare alimente și băuturi pentru dinții tăi

„Dacă nu îți tratezi bine gura, există bacterii care pot crește și pot provoca boli, dar, de asemenea, acele bacterii pot provoca probleme în alte părți ale corpului”, a spus dr. Kim Capehart, președintele Departamentului de Stomatologie Generală la Universitatea Augusta din Georgia.

În plus, durerile dentare pot afecta sănătatea mintală, a spus Capehart. Toate acestea înseamnă că problemele dentare sunt ceva ce îți dorești să eviți și să tratezi atunci când este posibil. Când vine vorba de menținerea dinților sănătoși, există anumite alimente și băuturi despre care medicii stomatologi spun că sunt deosebit de dăunătoare. Unele creează un teren propice pentru carii, în timp ce altele pot provoca fracturi dentare reale. Mai jos, stomatologii dezvăluie care alimente și băuturi sunt cele mai periculoase pentru dinții tăi.

Citrice

În timp ce citricele sunt benefice pentru sănătatea noastră, deoarece sunt o sursă excelentă de vitamina C, natura lor acidă le face dure pentru dinți. Citricele pot face ca nivelurile de aciditate din gură să crească, potrivit Dr. Jossen Gastelum, un dentist din Arizona, care postează sfaturi de sănătate dentară pe canalul său TikTok.

Reclamă

„Portocalele sau grapefruit-urile, practic orice citrice, pot duce la scăderea pH-ului din gură, ceea ce îl face acid”, a spus Gastelum. Acest lucru poate duce la demineralizarea dintelui sau distrugerea smalțului.

Gheaţa

„Știu că multor oameni le place foarte mult gheața, dar nu este bună pentru dinții tăi”, a spus Capehart. El a subliniat că temperatura rece a gheții poate fi dură pentru persoanele cu dinți sensibili, iar textura ei poate duce la fracturi dentare.

Reclamă

A bea un pahar de apă cu gheață nu reprezintă neapărat o amenințare. Probleme apar atunci când mesteci un cub de gheață.

Caramelele

„Încerc să le spun pacienților mei că orice este acid sau lipicios e de ținut la distanță. Astfel de alimente sunt foarte dăunătoare pentru dinții tăi”, a spus Capehart.

Pe această listă cu cele mai nesănătoare alimente și băuturi pentru dinții tăi intră caramele, jeleurile și orice altceva similar. Ele pot rămâne blocate în șanțurile dinților tăi și pot fi greu de îndepărtat, ceea ce înseamnă că bucăți de bomboane pot rămânepe dinte, potrivit Capehart.

Pâine și biscuiți

Capehart a spus că și pâinea poate fi lipicioasă, ceea ce înseamnă că se poate bloca pe dinți și poate provoca probleme dentare. Pâinea se transformă în cele din urmă în zahăr, care poate provoca carii.

Gastelum a adăugat că biscuiții sunt dăunători din același motiv, în special pentru copii. „Și biscuiții sunt de obicei făcuți dintr-un anumit tip de carbohidrat, care devine zahăr și poate provoca daune asupra dinților tăi”, a explicat Gastelum.

Sucurile și băuturile energizante

O băutură dăunătoare evidentă este sucul cu bule, a spus Gastelum, dar s-ar putea să fii uimită de cât de mult îți poate răni gura. „Sucurile pot fi super acide. Ele pot fi la niveluri de aciditate apropiate de acidul bateriei”, a explicat el.

De fapt, Gastelum a spus că există un termen numit „gura Mountain Dew”.

„Oamenii care de fapt sunt băutori cronici de Mountain Dew. De fapt vin în cabinet și uneori pot prezenta urme de putrefacție sau chiar distrugere în gură, similar oamenilor care consumă metanfetamina sau ceva de genul acesta”, a spus Gastelum.

Cafeaua

Cafeaua este o altă băutură acidă care poate deteriora dinții, a spus Capehart. Acest lucru este valabil indiferent dacă bei cafeaua neagră sau cu un îndulcitor, a adăugat Gastelum.

Pentru cei care adaugă zahăr în ceașca lor, este de două ori dăunător din cauza zaharurilor care ajung în gură. Încă o argument împotriva cafelei? Îți pătează dinții, potrivit lui Capehart.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×