Reclamă

Alimente pe care e indicat să le consumi pentru o creștere sănătoasă a unghiilor

Nicio cantitate de ojă nu poate ascunde în mod adecvat unghiile nesănătoase și fragile. Și dacă ai avut de-a face cu unghii moi și îndoite, probabil că știi deja acest lucru. Când ești dornică să le crești puternice și lungi, unghiile ciobite și slabe pot da chiar și sentimente de frustrare. Ai mai jos o listă cu alimente pe care e indicat să le consumi pentru o creștere sănătoasă a unghiilor.

Publicat: 20 aprilie 2023, 8:12

În copilărie, părinții cu siguranță ți-au spus să nu îți rozi unghiile și, în timp ce dermatologii vor continua să spună că acest obicei trebuie să fie eliminat dacă vrei unghii sănătoase, lungi și puternice, există multe altele de care să ții cont.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente pe care e indicat să le consumi pentru o creștere sănătoasă a unghiilor

Fumatul, exagerarea cu tratamente de înfrumusețare legate de unghii, tăierea cuticulelor sau folosirea de substanțe de curățare abrazive fără mănuși, toate acestea pot deteriora unghiile. Acestea din urmă sunt, de asemenea, un indicator excelent al sănătății tale generale, motiv pentru care profesioniștii din domeniul sănătății te sfătuiesc să vizitezi un specialist dacă observi modificări neobișnuite de culoare sau texturi în patul unghiei.

La fel ca și părul, unghiile beneficiază direct de lucrurile pe care le consumi. Cu cât mănânci mai sănătos, cu atât unghiile tale devin mai puternice. Acestea sunt cele mai importante alimente pe care ar trebui să le consumi dacă vrei unghii puternice.

Carne slabă și somon

Carnea slabă precum puiul și curcanul, carnea de vită și carnea de porc pot promova creșterea sănătoasă a unghiilor, potrivit dermatologului și autoarei dr. Ava Shamban. „Unghiile sunt făcute din proteine, așa că primul lucru pe care îl poți încerca este să adaugi mai multe proteine în dieta ta”, a explicat ea. Carnea slabă oferă, de asemenea, o cantitate importantă de fier dietei tale, un alt nutrient important pentru sănătatea unghiilor.

Reclamă

Carnea de vită este bogată în zinc, așa că dacă vrei să repari și să previi unghiile casante, e recomandat să o adaugi în dietă. De fapt, dacă observi pete albe pe unghii, acesta ar putea fi un semn de deficit de zinc, așa cum a spus terapeutul nutrițional Thalia Pellegrini pentru Reader’s Digest. Tofu este o sursă alternativă excelentă de zinc pentru vegani sau vegetarieni.

Dacă adori să consumi pește, încearcă să incluzi somonul în dieta ta ca sursă de proteine. Veți primi cantități importante de biotină, acizi grași omega-3 și vitamine B6 și B12.

Consumă mai multe fructe

Reclamă

Fructele sunt într-adevăr un grup de alimente bogate din punct de vedere nutrițional atunci când vine vorba de majoritatea problemelor de sănătate. Unghiile tale nu fac excepție de la această regulă. Fructele sunt ușor de inclus în dieta ta și au un gust grozav. Ele vin cu o cantitate bogată de antioxidanți care sunt vitali pentru unghiile sănătoase.

Dieteticianul Erin Palinski-Wade a recomandat adăugarea de afine în dieta ta. Antioxidanții ajută la protejarea celulelor corpului împotriva daunelor radicalilor liberi. Aceste daune cresc nivelul hormonilor de stres și inflamația, care afectează toate celulele corpului, inclusiv cele din păr și unghii, a explicat ea.

Nu ești fan al afinelor? Nu e cazul să te alarmezi. Kiwi are aceleași beneficii. Fructul bogat în vitamina C, vitamina K, fibre și potasiu este excelent pentru unghii. După cum a spus Pellegrini pentru Reader’s Digest U.K., vitamina C „este esențială pentru producerea de colagen, o proteină care dă formă, rezistență și integritate multor țesuturi și este elementul de bază al unghiilor, precum și al părului și dinților tăi”. Alimente cu citrice, căpșuni și avocado și fructe bune și pentru sănătatea unghiilor.

Legume

Există un motiv pentru care eram practic obligați să mâncăm verdeața din farfurii când eram copii. Legumele verzi cu frunze închise, cum ar fi broccoli, spanacul și kale, sunt o sursă excelentă de magneziu, care este esențială pentru a promova creșterea unghiilor. Ele conțin și alte beneficii nutriționale, cum ar fi fier și calciu. Spanacul, care este bogat în vitamina A, poate fi adăugat și la smoothie-uri. Manichiurista celebră din New York Jackie Saulsbery a spus pentru Food Network: „Nu le găti prea mult. Lasă-le mai crocante sau vei găti toate vitaminele din ele”.

Când vine vorba de alte legume, începe să adaugi dovlecei, morcovi, cartofi dulci, roșii și ardei gras la lista de alimente. În timp ce primele trei sunt surse excelente de vitamina A, ultimele două sunt pline de vitamina C. Ambele vitamine sunt esențiale pentru unghiile sănătoase.

Totul despre nuci și semințe

Nucile și semințele sunt adesea alimente ușor de trecut cu vederea atunci când vine vorba de nutrienții pe care ar trebui să îi consumi. Conțin vitamina din complexul B a biotinei, precum și folat, fier, magneziu și proteine, esențiale pentru unghiile sănătoase.

Semințele de floarea soarelui ar fi un prim pas pentru a începe. După cum a explicat expertul în sănătate Vivian Goldschmidt, acest aliment, bogat în magneziu, vitamina B6, zinc și vitamina E, conține, de asemenea, „urme minerale mangan și cupru, care sunt esențiale pentru sinteza și producerea de țesut conjunctiv în oase și cartilaj”.

Alte nuci pe care le poți include în dieta ta sunt fisticul, migdalele și alunele, toate acestea fiind surse excelente de acizi grași omega-3 și 6. Semințele de dovleac, bogate în proteine, vitamina E, zinc și fibre, sunt, de asemenea, un aliment bun de consumat. Cheia pentru adăugarea de nuci și semințe în dieta ta este să găsești modalități perfecte de a le încorpora.

Nu poți da greș cu ouăle

Ouăle sunt o modalitate ușoară de a obține proteinele de care ai nevoie. Potrivit lui Goldschmidt, ouăle, spre deosebire de carne, conțin proteine într-un mod care este „foarte digerabil și ușor de absorbit de către organism”. Există atât de multe moduri diferite de a consuma și ouăle, făcându-le un plus versatil în dieta ta.

Ouăle sunt o sursă bună de biotină. „Acest nutrient, cunoscut și sub numele de B7, poate încuraja creșterea sănătoasă a celulelor și ajută la metabolismul aminoacizilor care formează proteine, care sunt esențiali pentru creșterea unghiilor. S-a dovedit că biotina este utilă pentru unghiile fragile”, a spus Pellegrini.

Menținerea patului unghial sănătos nu trebuie să devină o sarcină complicată și obositoare. Adăugarea de alimente care stimulează sănătatea unghiilor este o modalitate sigură și consecventă de a promova unghiile puternice și lungi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×