În copilărie, părinții cu siguranță ți-au spus să nu îți rozi unghiile și, în timp ce dermatologii vor continua să spună că acest obicei trebuie să fie eliminat dacă vrei unghii sănătoase, lungi și puternice, există multe altele de care să ții cont.
Alimente pe care e indicat să le consumi pentru o creștere sănătoasă a unghiilor
Fumatul, exagerarea cu tratamente de înfrumusețare legate de unghii, tăierea cuticulelor sau folosirea de substanțe de curățare abrazive fără mănuși, toate acestea pot deteriora unghiile. Acestea din urmă sunt, de asemenea, un indicator excelent al sănătății tale generale, motiv pentru care profesioniștii din domeniul sănătății te sfătuiesc să vizitezi un specialist dacă observi modificări neobișnuite de culoare sau texturi în patul unghiei.
La fel ca și părul, unghiile beneficiază direct de lucrurile pe care le consumi. Cu cât mănânci mai sănătos, cu atât unghiile tale devin mai puternice. Acestea sunt cele mai importante alimente pe care ar trebui să le consumi dacă vrei unghii puternice.
Carne slabă și somon
Carnea slabă precum puiul și curcanul, carnea de vită și carnea de porc pot promova creșterea sănătoasă a unghiilor, potrivit dermatologului și autoarei dr. Ava Shamban. „Unghiile sunt făcute din proteine, așa că primul lucru pe care îl poți încerca este să adaugi mai multe proteine în dieta ta”, a explicat ea. Carnea slabă oferă, de asemenea, o cantitate importantă de fier dietei tale, un alt nutrient important pentru sănătatea unghiilor.
Carnea de vită este bogată în zinc, așa că dacă vrei să repari și să previi unghiile casante, e recomandat să o adaugi în dietă. De fapt, dacă observi pete albe pe unghii, acesta ar putea fi un semn de deficit de zinc, așa cum a spus terapeutul nutrițional Thalia Pellegrini pentru Reader’s Digest. Tofu este o sursă alternativă excelentă de zinc pentru vegani sau vegetarieni.
Dacă adori să consumi pește, încearcă să incluzi somonul în dieta ta ca sursă de proteine. Veți primi cantități importante de biotină, acizi grași omega-3 și vitamine B6 și B12.