Reclamă

Cât de bună e apa minerală pentru sănătatea organismului: beneficii și riscuri

Înainte să te gâdile pe limbă, e foarte important să știi cât de bună e apa minerală pentru sănătatea organismului. De asemenea, e important de menționat că nu toate amestecurile de apă carbogazoasă sunt sănătoase.

Publicat: 22 martie 2023, 8:47

Apă carbogazoasă, îmbunătățită cu sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, ulei vegetal bromurat, adesea cofeină și uneori colorant de caramel nu e tocmai benefică pentru sănătatea organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Desigur, acesta este un exemplu extrem. Specialiștii vor însă să ofere o perspectivă amplă asupra acestui subiect ca să știi ce consumi când o alegi. Apele spumante aromate cu esență de fructe, de asemenea, s-ar putea să nu fie băutura ideală. Mai ales pentru o persoană conștientă de sănătate ca tine.

Cât de bună e apa minerală pentru sănătatea organismului

Pe scurt, apa carbogazoasă este pur și simplu apă cu bule. Din punct de vedere tehnic, este H2O infuzat cu CO2, același dioxid de carbon pe care îl expiri.

Cartea Trends in Non-alcoholic Beverages din 2020 o explică pur și simplu ca dizolvarea gazului CO2 rece în apă sub presiune ridicată. Această dinamică a bulelor transformă apa simplă în apă gazoasă. E cunoscută și sub denumirea de apă carbogazoasă, apă sodă, seltzer, sifon sau apă minerală. Când gazul se dizolvă în apă în mod natural în fântâni și izvoare, se numește apă minerală. Ea conține minerale precum sodiu și calciu.

În caz contrar, CO2 este pompat printr-un proces industrial la o fabrică sau de către dispozitivul de fabricare a sifonului de pe blatul de bar sau de bucătărie. Apa tonică este un alt tip de apă carbogazoasă. Conține chinină amară și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Reclamă

8 efecte ale consumului de apă minerală

“Apa carbogazoasă pură este încă apă. Te poate ajuta să te hidratezi, mai ales dacă te străduiești să bei o cantitate suficientă pe tot parcursul zilei”, spune Lauren Manaker, autoarea cărții The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook and Fueling Male Fertility. .

“Nu există dovezi științifice care să sugereze că apa carbogazoasă este dăunătoare pentru tine”, spune dieteticianul Mary Wirtz, un dietetician sportiv certificat. “Sustin oamenii care beau apă carbogazoasă pentru a crește nivelul de hidratare. Majoritatea femeilor ar trebui să consume zilnic 11,5 căni de băuturi hidratante. Bărbații ar trebui să țintească spre 15,5 căni, potrivit Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină. Acest lucru poate fi descurajant, dar apa carbogazoasă, printre alte bauturi, poate face acest obiectiv mai realizabil”.

Reclamă

Ajută la instalarea senzației de sațietate

Atunci când bei apă carbogazoasă, înghiți mai mult aer decât o faci în mod normal mâncând sau bând orice altceva din cauza CO2 din apă.

“Acele bule pot provoca balonare, ceea ce poate fi inconfortabil”, spune Manaker. “Acest lucru poate fi deranjant în special pentru persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil (IBS)”.

Stimularea gazoasă în intestin poate provoca constipație sau poate declanșa mișcări ale intestinului. Pe de altă parte, expansiunea cu bule din stomac poate duce la sațietate fără calorii. Un studiu a comparat efectul apei carbogazoase cu influența apei plată asupra sentimentelor de foame și sațietate la un grup mic de femei tinere. Cercetătorii au descoperit că o sațietate mai mare și o scădere a senzației de foame au apărut doar atunci când femeile consumau apă carbogazoasă.

Poate provoca supraalimentarea

Câteva studii sugerează că apa carbogazoasă, cu sau fără îndulcitori artificiali, poate duce la creșterea în greutate. Contribuie și la un indice de masă corporală mai mare, chiar dacă poate conține zero calorii.

În primul rând, “îndulcitorii artificiali pot avea efecte negative asupra sănătății digestive și asupra nivelului de zahăr din sânge, precum și efecte secundare grave asupra sănătății”, notează nutriționistul dietician înregistrat Mary Sabat.

De exemplu, cercetările publicate în 2014 în Nature au demonstrat că îndulcitorii nenutritivi au schimbat microbiomul intestinal atât al șoarecilor, cât și al oamenilor. Pot avea un impact negativ asupra metabolismului și răspunsului la glucoză. Și o meta-analiză a studiilor observaționale publicate în Canadian Medical Association Journal a legat îndulcitorii nenutritivi de creșterea greutății și a circumferinței taliei și a incidenței mai mari a obezității, hipertensiunii arteriale, sindromului metabolic, diabetului de tip 2 și bolilor cardiovasculare.

Dar chiar și acele bule nevinovate din apă pură nealterată pot juca un rol în creșterea în greutate. Mici experimente pe șobolani și oameni, publicate în 2017 în Obesity Research and Clinical Practice, sugerează că amețeala cauzată de dioxidul de carbon din băuturi determină eliberarea așa-numitului hormon al foamei, grelină. Din păcate, acesta poate determina supraalimentarea.

Îți poate eroda dinții

Nu la fel ca alte băuturi, dar, da, apa carbogazoasă neîndulcită poate contribui la apariția cariilor.

“Apa carbogazată poate avea un pH mai scăzut decât apa plată obișnuită. Acel pH mai scăzut poate eroda smalțul dinților în timp”, spune Manaker.

Băuturile acide precum sucul de fructe, sucurile zaharoase și chiar apele spumante, în special cele cu aromă de citrice, pot dizolva mineralele din dinți. Sunt informații apărute într-un studiu publicat recent în Journal of the American Dental Association (JADA). Cercetări înrudite din JADA Foundational Science au descoperit că dentina, zona de sub smalț care protejează nervii, este deosebit de susceptibilă la eroziunea apelor carbogazoase fără zahăr.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×