Reclamă

Cât de bună e apa minerală pentru sănătatea organismului: beneficii și riscuri

Înainte să te gâdile pe limbă, e foarte important să știi cât de bună e apa minerală pentru sănătatea organismului. De asemenea, e important de menționat că nu toate amestecurile de apă carbogazoasă sunt sănătoase.

Publicat: 22 martie 2023, 8:47

Apă carbogazoasă, îmbunătățită cu sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, ulei vegetal bromurat, adesea cofeină și uneori colorant de caramel nu e tocmai benefică pentru sănătatea organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Desigur, acesta este un exemplu extrem. Specialiștii vor însă să ofere o perspectivă amplă asupra acestui subiect ca să știi ce consumi când o alegi. Apele spumante aromate cu esență de fructe, de asemenea, s-ar putea să nu fie băutura ideală. Mai ales pentru o persoană conștientă de sănătate ca tine.

Cât de bună e apa minerală pentru sănătatea organismului

Pe scurt, apa carbogazoasă este pur și simplu apă cu bule. Din punct de vedere tehnic, este H2O infuzat cu CO2, același dioxid de carbon pe care îl expiri.

Cartea Trends in Non-alcoholic Beverages din 2020 o explică pur și simplu ca dizolvarea gazului CO2 rece în apă sub presiune ridicată. Această dinamică a bulelor transformă apa simplă în apă gazoasă. E cunoscută și sub denumirea de apă carbogazoasă, apă sodă, seltzer, sifon sau apă minerală. Când gazul se dizolvă în apă în mod natural în fântâni și izvoare, se numește apă minerală. Ea conține minerale precum sodiu și calciu.

În caz contrar, CO2 este pompat printr-un proces industrial la o fabrică sau de către dispozitivul de fabricare a sifonului de pe blatul de bar sau de bucătărie. Apa tonică este un alt tip de apă carbogazoasă. Conține chinină amară și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Reclamă

8 efecte ale consumului de apă minerală

„Apa carbogazoasă pură este încă apă. Te poate ajuta să te hidratezi, mai ales dacă te străduiești să bei o cantitate suficientă pe tot parcursul zilei”, spune Lauren Manaker, autoarea cărții The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook and Fueling Male Fertility. .

„Nu există dovezi științifice care să sugereze că apa carbogazoasă este dăunătoare pentru tine”, spune dieteticianul Mary Wirtz, un dietetician sportiv certificat. „Sustin oamenii care beau apă carbogazoasă pentru a crește nivelul de hidratare. Majoritatea femeilor ar trebui să consume zilnic 11,5 căni de băuturi hidratante. Bărbații ar trebui să țintească spre 15,5 căni, potrivit Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină. Acest lucru poate fi descurajant, dar apa carbogazoasă, printre alte bauturi, poate face acest obiectiv mai realizabil”.

Reclamă

Ajută la instalarea senzației de sațietate

Atunci când bei apă carbogazoasă, înghiți mai mult aer decât o faci în mod normal mâncând sau bând orice altceva din cauza CO2 din apă.

„Acele bule pot provoca balonare, ceea ce poate fi inconfortabil”, spune Manaker. „Acest lucru poate fi deranjant în special pentru persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil (IBS)”.

Stimularea gazoasă în intestin poate provoca constipație sau poate declanșa mișcări ale intestinului. Pe de altă parte, expansiunea cu bule din stomac poate duce la sațietate fără calorii. Un studiu a comparat efectul apei carbogazoase cu influența apei plată asupra sentimentelor de foame și sațietate la un grup mic de femei tinere. Cercetătorii au descoperit că o sațietate mai mare și o scădere a senzației de foame au apărut doar atunci când femeile consumau apă carbogazoasă.

Poate provoca supraalimentarea

Câteva studii sugerează că apa carbogazoasă, cu sau fără îndulcitori artificiali, poate duce la creșterea în greutate. Contribuie și la un indice de masă corporală mai mare, chiar dacă poate conține zero calorii.

În primul rând, „îndulcitorii artificiali pot avea efecte negative asupra sănătății digestive și asupra nivelului de zahăr din sânge, precum și efecte secundare grave asupra sănătății”, notează nutriționistul dietician înregistrat Mary Sabat.

De exemplu, cercetările publicate în 2014 în Nature au demonstrat că îndulcitorii nenutritivi au schimbat microbiomul intestinal atât al șoarecilor, cât și al oamenilor. Pot avea un impact negativ asupra metabolismului și răspunsului la glucoză. Și o meta-analiză a studiilor observaționale publicate în Canadian Medical Association Journal a legat îndulcitorii nenutritivi de creșterea greutății și a circumferinței taliei și a incidenței mai mari a obezității, hipertensiunii arteriale, sindromului metabolic, diabetului de tip 2 și bolilor cardiovasculare.

Dar chiar și acele bule nevinovate din apă pură nealterată pot juca un rol în creșterea în greutate. Mici experimente pe șobolani și oameni, publicate în 2017 în Obesity Research and Clinical Practice, sugerează că amețeala cauzată de dioxidul de carbon din băuturi determină eliberarea așa-numitului hormon al foamei, grelină. Din păcate, acesta poate determina supraalimentarea.

Îți poate eroda dinții

Nu la fel ca alte băuturi, dar, da, apa carbogazoasă neîndulcită poate contribui la apariția cariilor.

„Apa carbogazată poate avea un pH mai scăzut decât apa plată obișnuită. Acel pH mai scăzut poate eroda smalțul dinților în timp”, spune Manaker.

Băuturile acide precum sucul de fructe, sucurile zaharoase și chiar apele spumante, în special cele cu aromă de citrice, pot dizolva mineralele din dinți. Sunt informații apărute într-un studiu publicat recent în Journal of the American Dental Association (JADA). Cercetări înrudite din JADA Foundational Science au descoperit că dentina, zona de sub smalț care protejează nervii, este deosebit de susceptibilă la eroziunea apelor carbogazoase fără zahăr.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Prințul Harry într-o cămașă albastră în timpul unei conferințe
Divertisment
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra. Acesta a declarat pentru prima...
2
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
3
David și Victoria Beckham la un eveniment public din 2003
Divertisment
Dovada transformării Victoriei Beckham. Cum arăta chipul ei la începutul relației cu David și cum arată acum, la 50 de ani
Aceasta este dovada transformării victoriei Beckham. Chipul ei s-a schimbat de-a lungul relației sale cu David Beckham. Femeia de afaceri a împlinit vârsta de 50 de ani, iar soțul ei a celebrat-o în mediul...
4
O femeie care vorbește la telefon și vinde anumite lucruri
Horoscop
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
Anumite trăsături asociate cu diferite semne zodiacale pot influența cât de bine performează în diferite profesii. Când vine vorba de vânzări, unele semne strălucesc mai puternic decât altele. Ai mai jos lista cu zodii...
5
Kim Kardashian într-un costum de baie roz în timp ce este urmată de o întreagă echipă de fotografi pe plajă
Divertisment
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Cum a reușit diva să ajungă virală în mediul online
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Diva a ajuns ținta glumelor din mediul online după ce a postat în mediul online mai multe imagini în costum de baie. Vedeta s-a pozat în timp...
PARTENERI
×