Vitamina D este un nutrient esențial pentru sănătatea sistemului osos, muscular și pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Însă de multe ori ajungem să luăm mult prea multe suplimente din dorința de a ne fi bine în viitor.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei vitamina D zilnic
Dacă ești genul de persoană care petrece mult timp în casă, atunci te poți întreba dacă nivelul tău de vitamina D este suficient. Organismul tău sintetizează vitamina D atunci când este expus la razele UV ale soarelui.
Vitamina D este un nutrient asociat cu sănătatea sistemului osos și cu susținerea sistemului imunitar. Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi și este prezentă în mod natural în alimente.
Studiile arată că vitamina D promovează absorbția calciului în intestin și ajută la reglarea concentrației de calciu și fosfor din sânge, ceea ce sprijină la construirea și menținerea oaselor sănătoase și puternice, ajutând la reglarea funcției scheletice și neuromusculare.
Tot mai multe cercetări au arătat faptul că vitamina D joacă roluri importante și în ceea ce privește reducerea inflamației din corp. Află mai multe despre alimentele bogate în antioxidanți și cum îți influențează acestea organismului.
Ce poți face dacă ai deficit de vitamina D
Cantitățile prea mici de vitamina D din organism pot afecta foarte mult sănătatea oaselor și alte funcții ale corpului. Având în vedere rolul vitaminei D pentru absorbția calciului și în construirea oaselor, deficitul de vitamina D poate provoca rahitism la copii și osteomalacia la adulți, conform StatPerls.
Deficiența de vitamina D pe termen lung mai este asociată cu un sistem imunitar scăzut. Totodată crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, migrenelor, depresiilor și anumite tipuri de cancer. Foarte puține alimente conțin în mod natural vitamina D, iar de cele mai multe ori sunt cele de origine animală.