Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei vitamina D zilnic. Iată ce spunt studiile specialiștilor

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău dacă iei vitamina D zilnic? Specialiștii au descoperit care sunt efectele sale asupra organismului. Hai să aflăm împreună care sunt beneficiile consumului de vitamina D, dar și contraindicațiile.

Publicat: 18 martie 2023, 6:21
O fotografie care lustrează vitamina D pe un fundal orange
Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău dacă iei vitamina D zilnic? Specialiștii au descoperit care sunt efectele sale asupra organismului / Shutterstock

Vitamina D este un nutrient esențial pentru sănătatea sistemului osos, muscular și pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Însă de multe ori ajungem să luăm mult prea multe suplimente din dorința de a ne fi bine în viitor.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei vitamina D zilnic

Dacă ești genul de persoană care petrece mult timp în casă, atunci te poți întreba dacă nivelul tău de vitamina D este suficient. Organismul tău sintetizează vitamina D atunci când este expus la razele UV ale soarelui.

Vitamina D este un nutrient asociat cu sănătatea sistemului osos și cu susținerea sistemului imunitar. Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi și este prezentă în mod natural în alimente.

Studiile arată că vitamina D promovează absorbția calciului în intestin și ajută la reglarea concentrației de calciu și fosfor din sânge, ceea ce sprijină la construirea și menținerea oaselor sănătoase și puternice, ajutând la reglarea funcției scheletice și neuromusculare.

Tot mai multe cercetări au arătat faptul că vitamina D joacă roluri importante și în ceea ce privește reducerea inflamației din corp. Află mai multe despre alimentele bogate în antioxidanți și cum îți influențează acestea organismului.

Reclamă

Ce poți face dacă ai deficit de vitamina D

Cantitățile prea mici de vitamina D din organism pot afecta foarte mult sănătatea oaselor și alte funcții ale corpului. Având în vedere rolul vitaminei D pentru absorbția calciului și în construirea oaselor, deficitul de vitamina D poate provoca rahitism la copii și osteomalacia la adulți, conform StatPerls.

Deficiența de vitamina D pe termen lung mai este asociată cu un sistem imunitar scăzut. Totodată crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, migrenelor, depresiilor și anumite tipuri de cancer. Foarte puține alimente conțin în mod natural vitamina D, iar de cele mai multe ori sunt cele de origine animală.

Reclamă

Suplimentele de vitamina D sunt destul de populare, însă acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului specialist. Suplimentele cu vitamina D luate în exces pot duce la apariția problemelor de sănătate.

Multe persoane nu sunt conștiente de posibila toxicitate a suplimentelor cu vitamina D. Toxicitatea vitaminei D apare adesea din suplimentele luate în exces.

Simptomele toxicității vitaminei D includ în cea mai mare parte cele de natură digestivă și musculară. Persoanele pot avea stări de greață, vărsături, slăbiciune musculară, constipație dezorientare, pierdere involuntară în greutate și multe altele.

Uneori toxicitatea poate duce la apariția leziunilor ale vaselor de sânge, lucru care poate duce la apariția problemelor de sănătate la nivelul inimii și rinichilor.

Nivelul extrem de ridicat de vitamina D poate afecta funcția reinichiilor și poate duce la simptome precum deshidratarea, urinare excesivă, sete, pietre la rinichi și chiar insuficiență renală. Suplimentele cu vitamina D ar trebui consumate cu mare atenție și luate doar la recomandarea medicului specialist. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
O fotografie panoramă cu lacul Scropoasa, aflat la doar două ore de București
Timp liber
Ce să vizitezi în weekend lângă București. Locul care pare desprins din povești
Dacă te întrebi ce să vizitezi în weekend lângă București, atunci avem soluția perfectă pentru tine. La doar două ore de capitală se află un loc desprins parcă din povești. Este vorba despre un...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×