Sfecla roșie este plină de nutrienți esențiali, sursă excelentă de fibre, acid folic (vitamina B9), mangan, potasiu, fier și vitamina C. Sfecla roșie și sucul de sfeclă roșie au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea fluxului sanguin, scăderea tensiunii arteriale și creșterea performanței la exerciții fizice.
Care sunt beneficiile consumului de sfeclă roșie
Multe dintre particularitățile sfeclei roșii se datorează conținutului lor ridicat de nitrați anorganici. Sfecla poate fi consumată crudă, gătită sau murată și are un gust delicios. Într-adevăr, există mai multe soiuri de sfeclă, iar acestea diferă în funcție de culore. Sfecla este compusă, în principal, din apă, carbohidrați și fibre. O porție de 136 de grame de sfeclă fiartă nu depășește 60 de calorii.
De asemenea, sfecla roșie are un scor al indicelui glicemic de 61, care este considerat mediu. Acest indice este o măsură a rapidității cu care crește nivelul de zahăr din sânge după o masă.
Sfecla roșie este bogată în fibre, oferind aproximativ 2-3 grame de fibre la 100 de grame de produs crud. Uite cum poți face foarte rapid o rețetă de hummus cu sfeclă. Este foarte hrănitoare și ține de foame pentru mai mult timp.
Principalul beneficiu despre care vorbesc medicii cu privire la sfecla roșie se concentrează asupra sănătății sistemului cardiovascular.
Scăde tensiunea arterială
Tensiunea arterială ridicată vă poate afecta vasele de sânge și inima. Mai mult, se numără printre cei mai puternici factori de risc pentru bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și moartea prematură la nivel mondial.
Studiile au dovedit că sfecla roșie sau sucul acesteia susțin importanța sănătății inimii. Spre exemplu, reducerea tensiunii arteriale cu cu până la 3-10 mm Hg pe o perioadă de câteva ore. În plus, vitamina B9 din compoziție joacă un rol cheie în controlul deteriorării vaselor de sânge. Așadar ceea ce poate reduce riscul bolilor de inimă, scrie Healthline.com.