Humusul este un preparat din bucătăria orientală, ale cărui ingrediente de bază sunt: năutul și pasta de susan. La acestea se mai adaugă ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum piperul, usturoiul și chimionul.
Pornind de la rețeta clasică de hummus, gustul preparatului se poate îmbunătăți adăugând și alte ingrediente. Noi am ales pentru această rețetă, sfecla roșie coaptă. Dar se poate opta pentru avocado, pentru morcovi, ardei copți și multe alte ingrediente. Aceste ingrediente, pe lângă savoare, mai oferă și culoare plăcută preparatului. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu acest preparat delicios, de post.
Rețetă de hummus cu sfeclă roșie – Ingrediente
- 500 gr boabe de năut
- 500 gr sfeclă roșie
- 50 gr tahini (pastă de susan alb)
- 50 ml ulei de măsline
- zeama de la 1 lămâie
- 5-6 căței de usturoi
- 3 gr chimion
- sare și piper, după gust
- pătrunjel verde
Hummus oriental cu sfeclă roșie – Mod de preparare
Începe prin a-ți aduce pe masa de lucru toate ingredientele din listă. Spală bine năutul și pune-l în apă rece cât să fie bine acoperit. Lasă-l acolo cel puțin 4 ore pentru a se hidrata. Ideal ar fi ca năutul să stea în apă rece de seara până dimineața. Dacă vrei să eviți această etapă, folosește năut prefiert, din conservă.
Următorul pas constă în fierberea năutului, după ce a fost scurs și clătit cu apă rece. Se fierb boabele de năut în apă rece cu puțină sare până încep să se sfărâme.
Cât timp fierbe năutul, coace sfecla roșie în cuptor, la 200 de grade Celsius. Înfășoară bucățile de sfeclă roșie în hârtie de copt, apoi în folie de aluminiu și așază-le într-o tavă. Pune tava în cuptor pe raftul de la mijloc și lasă sfecla acolo aproximativ o oră. Apoi las-o să se tempereze: curăț-o și tai-o în bucăți mai mici să se răcească bine.
După ce năutul s-a fiert, pune-l într-o sită la scurs și lasă-l la răcit. Curăță și usturoiul. Când ai toate aceste ingrediente pregătite poți începe să prepari hummusul.