Reclamă

Mâncare de fasole scăzută, perfectă pentru o zi de post

Printre preparatele preferate în perioada posturilor se numără și această mâncare de fasole scăzută. Este gustoasă și sățioasă, dar, mai ales, este foarte hrănitoare.

Publicat: 10 martie 2021, 16:01

Se știe că fasolea boabe este o ideală sursă de fibre, atât solubile, cât și insolubile. Iar despre fibre se știe că reprezintă componentele esențiale în alimentația zilnică.

Consumul de fasole ajută la îmbunătățirea nivelului colesterolului și totodată la reducerea riscului de boli cardiace. Urmăriți mai jos ingredientele necesare și pașii de urmat pentru a pregăti o rețetă gustoasă și sănătoasă.

Mâncare de fasole scăzută – Ingrediente

  • 500 gr fasole albă, boabe
  • 2 buc. ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 1 morcov
  • 1 ardei roșu
  • 250 gr pastă de roșii
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 crenguță de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • sare și piper
  • pătrunjel verde

Rețetă de fasole scăzută – Mod de preparare

Modul de preparare al acestei rețete nu este complex, însă pregătirea boabelor de fasole necesită mai mult timp.

Reclamă

Se începe prin a alege boabele de fasole sănătoase și a le spăla bine în 2-3 ape reci. Apoi, se pun boabele de fasole într-un vas încăpător și se acoperă cu apă rece. Se pune apă cât dublul volumului boabelor de fasole din vas. Vasul cu fasole și apa rece se lasă la frigider de seara până dimineața.

A doua zi, se scurg boabele de fasole, se clătesc bine și se pun la fiert în apă cât să fie bine acoperite. Se lasă să fiarbă 5-6 minute de când apa atinge punctul de fierbere. Prima apă se scurge, pentru a elimina din toxine. Dacă fasolea este mai veche, se va repeta procedeul de două ori.

Apoi, se pune din nou fasolea la fiert în apă fierbinte. Când boabele de fasole încep să se pătrundă, se adaugă o ceapă tocată mărunt și un morcov curățat și răzuit. Mai târziu, se adaugă și 2 foi de dafin și crenguța de cimbru.

Reclamă

Nu se va adăuga sare la mâncarea de fasole decât spre final de fierbere, pentru a nu se sfărâma boabele.

Cum se prepară sosul pentru mâncare de fasole scăzută

Se pune uleiul într-o tigaie la încins și se călește în el o ceapă tocată mărunt. Se amestecă bine pentru a se pătrunde ceapa uniform. Când începe să devină sticloasă se stropește cu puțină supă de la fasole. Se recurge la acest procedeu pentru a nu căpăta ceapa acel gust de prăjeală, dăunător sănătății. Se adaugă peste ceapa călită un ardei gras, sau capia, roșu, tocat în cuburi mici. Tot acum se adaugă și pasta de roșii.

Se fierbe ceapa cu roșiile până rezultă un sos consistent. Se adaugă în sos și usturoiul curățat și pisat cu sare, ca pentru mujdei.

Când boabele de fasole sunt bine pătrunse, se scurge din supă, dacă este multă și se adaugă sosul de ceapă cu roșii. Se mai lasă mâncarea să fiarbă 10-12 minute, pentru a se întrepătrunde aromele. În acest timp se potrivește gustul cu sare și piper.

Polonic cu mâncare de fasole scăzută
Mâncarea de fasole scăzută cu sos de roșii și usturoi / Shutterstock

După stingerea focului, sau în timpul servirii, se adaugă pătrunjel verde tocat.

Delicioasa mâncare de fasole scăzută se servește cu murăturile preferate. Dar este la fel de gustoasă și cu ceapă verde, sau cu ceapă roșie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un pat dintr-un dormitor, care are pe el o lenjerie gri
Timp liber
Culori de evitat pentru lenjeria de pat. Experții avertizează împotriva folosirii acestor nuanțe în dormitor
De la alb la gri și albastru deschis, experții spun că aceste nuanțe te pot împiedica să obții un somn bun. Află care e lista de culori de evitat pentru lenjeria de pat. Culoarea...
2
Georgina Rodriguez, la o prezentare de modă, într-o rochie neagră
Divertisment
Georgina Rodriguez a îmbrăcat un costum de baie verde pe un iaht în Ibiza. Cum a fost fotografiată alături de Ronaldo
Georgina Rodriguez a îmbrăcat un costum de baie verde pe un iaht în Ibiza. Frumoasa iubită a lui Ronaldo și fotbalistul își petrec vacanța de vară în Spania. Cuplul îi are alături și pe...
3
Supă de dovlecei cu mentă în bol alb, alături de pâine integrală și lămâie
Rețete
Supă rece de dovlecei cu mentă 
Pentru că este sezonul dovleceilor de grădină, gustoși și hrănitori, îți oferim o rețetă de supă rece de dovlecei cu mentă. Te vei bucura de gustul plăcut și aromat al unei supe simple și...
4
Porție de Supă cremă de roșii coapte, cu usturoi și crutoane aromate în cană de ceramică, alături de un bol cu roșii coapte și o lingură pe o tavă de lemn, rotundă
Rețete
Supă cremă de roșii coapte, cu usturoi și crutoane aromate
Este sezonul roșiilor de grădină gustoase și sănătoase și vrei să te bucuri cât mai mult de savoarea lor în bucate? Încearcă o rețetă de supă cremă de roșii coapte, cu usturoi și crutoane...
5
Sylvie Meis, în apă, alături de soțul ei, Niclas
Divertisment
Sylvie Meis și Niclas Castello sunt din nou în vacanță. Cum au fost fotografiați cei doi în Saint Tropez
Sylvie Meis și Niclas Castello sunt din nou în vacanță. Cei doi soți au oferit imagini de senzație fotografilor pe o plajă din Saint Tropez. Vedeta în vârstă de 43 de ani aprinde flacăra...
PARTENERI
×