Dacă îți este dor de varza călită din copilărie, această rețetă te va întoarce imediat în trecut. Deși este un preparat simplu, acesta ascunde în spate multă emoție. Aroma intensă a acestui fel de mâncare este perfectă pentru perioada sărbătorilor de iarnă, dar și pentru orice moment în care îți dorești o mâncare tradițională.
Varză călită de post ca la bunici
Varza călită de post este ideală pentru persoanele vegane, dar și pentru cei care își doresc un preparat mai ușor de digerat. Pentru a avea parte de un rezultat reușit, este important să alegi ingredientele de bază cu mare atenție.
Varza este elementul central și cel mai important. Gospodinele recomandă varza albă, cu frunze subțiri, fragede și bogate în suc. Varza de toamnă este cea mai potrivită, deoarece are un gust ușor dulceag, care se întrepătrunde perfect în timpul procesului lent de gătire.
Pentru pregătire, varza trebuie spălată foarte bine, apoi curățată de frunzele exterioare. Taie varza cât mai subțire, apoi pune-o într-un bol cu sare și las-o la odihnit timp de 15–20 de minute. Acest proces ajută la înmuierea frunzelor și la eliminarea surplusului de apă. Varza se va găti uniform și va avea un gust mult mai apropiat de cel al rețetelor preparate de bunicile noastre.
Secretul verzei călite de post, ca la bunici, este zahărul caramelizat. O linguriță de zahăr caramelizat este ideală pentru a adăuga aroma dulceagă specifică acestui preparat. Este important să nu adaugi zahărul direct peste varză, ci să îl caramelizezi separat, apoi să îl încorporezi în oala în care prepari varza călită de post.
Cum prepari varză călită cu ciuperci la tigaie
Dacă îți dorești o rețetă mai rapidă, dar tot de post, îți recomandăm varza călită cu ciuperci la tigaie. Ciupercile adaugă un plus de gust și consistență preparatului.
Pentru această rețetă, varza și ciupercile se pregătesc separat.




















